«Dersom vi skal styre etter gjeldende skatteincentiver, så er det eiendom politikerne ønsker at vi skal leve av etter olja,» skriver denne investoren om hvorfor han ikke setter alle penga på gründere

Kommentar

Tidlig januar gikk jeg ut via Medier24 og søkte etter startups. Jeg ønsker å investere i gründere. Saken ble raskt plukket opp av NRK, og i løpet av et par uker fikk jeg omkring 60 henvendelser fra gründere.

Jeg har gjort noen investeringer i år. Jeg har også planer om å gå inn med kapital i flere startups i løpet av kort tid.

I tillegg sponser jeg studentorganisasjonen Start Norge – en ledende studentorganisasjon innen innovasjon og entreprenørskap blant studenter.

Prat, prat, prat, over hele linja

Politikerne prater om omstilling. De prater om det grønne skiftet. De prater om delingsøkonomi, Uber og Airbnb. De prater om hva vi skal leve av etter olja.

Jeg mener at de som har god økonomi skal bidra langt mer til fellesskapet enn de som sliter med å få endene til å møtes. Jeg kritiserer ikke det generelle skattenivået. Kanskje burde rike skattlegges enda mer. Jeg betaler min skatt med glede.

Det jeg kritiserer er at det skattemessig er så enormt mye mer lukrativt å investere i eiendom enn alt annet.

Min kone og jeg investerer ikke i eiendom. For en tid tilbake fikk vi et brev i posten der det står at vi er idioter som ikke investerer i eiendom. I brevet stod det at vi må betale formueskatt på NOK 70.000,- for 2015. Brevet heter selvangivelsen.

Jeg føler meg litt dum som ikke har investert i eiendom.

Hva skal vi leve av «etter olja»?

Jeg tenker at vi først og fremst skal leve av olja i lang tid fremover. Med bakgrunn i dette har mitt investeringselskap satset et par millioner kroner for å løfte frem enerWE – En nettavis for olje- og energibransjen.

Samtidig så ønsker jeg å investere i selskap utenfor oljebransjen. Noe skal jo våre barnebarn leve av når det blir «etter olja». Dersom vi skal lytte til politikerne, så hevder de at det satses på innovasjon. Dersom vi skal styre etter gjeldende skatteincentiver, så er det eiendom de ønsker at vi skal leve av etter olja.

Jeg synes eiendom er kjedelig

Personlig så synes jeg investeringer i eiendom virker kjedelig. Samtidig så vurdererer jeg nå å flytte noen av de planlagte investeringene bort fra startups og over på nettopp eiendom.

Etter å ha levert inn selvangivelsen tok jeg en telefon til en god venn. Han er også investor. Jeg stilte spørsmålet om vi skulle gå sammen og kjøpe en leilighet eller to som vi kunne leie ut.

– Ja, kanskje vi skulle gjort det, svarte han. Jeg har allerede kjøpt en leilighet denne måneden som jeg skal pusse opp og leie ut.

Etter telefonsamtalen har vi sett mer på de ulike sidene ved å investere i eiendom, og med stor sannsynlighet skal vi etablere et eiendomsselskap som skal leie ut kontorplasser sentralt i Oslo.

Det er på ingen måte synd på meg, men det er litt synd for landet vårt. Kapitalen jeg skal bruke på eiendom var egentlig kapital jeg hadde tenkt å bruke på norske gründere.

Jeg er kun en liten mygg i investormiljøet, men det er enormt mange slike investormygger i Norge som kunne vært med på å løfte Norge gjennom den mye omtalte omstillingen istedenfor å putte kapitalen i noe så kjedelig som eiendom.

Om Chul Christian Aamodt

Chul Christian Aamodt er utdannet sivilingeniør i Marin Teknikk. Han jobber som gründer og Ansvarlig redaktør i nettavisen enerWE.no. Gjennom investeringsselskapet SCREENSAILOR AS har han eierandeler i Medier24 AS, Inspera AS, Cloudnames AS, Tactic Real-time Marketing AS og enerWE AS.

0 thoughts on “«Dersom vi skal styre etter gjeldende skatteincentiver, så er det eiendom politikerne ønsker at vi skal leve av etter olja,» skriver denne investoren om hvorfor han ikke setter alle penga på gründere

  • 23. mai 2016 at 16:29
    Permalink

    Det er nok dessverre mest prat. Derfor forlot jeg konsulentbransjen for å bruke det jeg har lært til å skape bedrifter sammen med mennesker som vil. Som vil koble med noen som vet hvordan vi får det til.

    Februar 2015 startet NTNU, Moonwalk og 45 mennesker programmet som skulle finne hva Norge kan bygge av nye industrier etter oljealderen. Vi kalte det Moonwalk Tomorrow. Etter vel et halvt år 60 menneskers deltagelse, gikk vi ut til folket og ba om finansiering til våre 5 startups. Fasiten ble kr 3,6 millioner fordelt på 149 eiere. Nå har vi portefølje av fem bedrifter med 15 ansatte. Og vi vokser – om vi kommer gjennom neste finansieringsrunde. Du er velkommen til møte med oss. Og du kan se mer her: https://moonwalk.me

    Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *