Det klareste rådet tech-gründerne fikk i Silicon Valley: – Rekrutter utviklerne i Norge. #annonse

Axel Sjøstedt og Håvard Landrø Nilsen startet Cloud Solutions, som lager forsikringsprogramvaren Cloud Insurance, på en studenthybel i Bergen. Når de nå skal rekruttere utvikler, blir det i Norge – og ikke i Silicon Valley.

To fulltidsansatte, sunne overskudd, IT-systemer som brukes i 17 land på fem kontinenter, og en emisjon som ble overtegnet på under en time. Til nå har det vært status for de to IT-gründerne Axel Sjøstedt (31) og Håvard Landrø Nilsen (29).

Nå trenger de flere folk. Og det var et av hovedmålene da de i vinter tilbragte én måned i IT-verdenens absolutte sentrum: Silicon Valley i California, USA.

Made in Norway et kvalitetsstempel

Hos mentorene der fikk de imidlertid et klart råd: Utviklerne bør de rekruttere i Norge.

– Vi er et IT-selskap, IT er kjernevirksomheten vår. Da må vi ha gode IT-ressurser. Og de bør sitte nær oss, fordi det er så kritisk for business, sier Håvard.

I tillegg fikk de bekreftelse på det de allerede visste: At norske utviklere har svært høy kompetanse, også sett med Silicon Valley-øyne.

– «Made in Norway» er en merkevare innenfor finansteknologi. Hele Norden ligger langt fremme i IT generelt, enda lenger fremme i finans-IT, og spesielt langt fremme innenfor forsikring. Så det ses på som et kvalitetsstempel for oss at Cloud Insurance er fra Norge, sier Axel.

Han legger til at californierne også anerkjenner en annen kvalitet ved norsk arbeidsliv: At det er egalitært, kreativt og med mye autonomi – akkurat slik de to gründerne har bestemt seg for å styre sitt selskap.

– Kreativitet og stort spillerom er suksessfaktorer i et IT-selskap hvor du skal skape noe, fastslår han.

Flere lærdommer fra mentorene i Silicon Valley finner du lenger nede i teksten.

Se stillingsutlysningene til Cloud Insurance her!

Fra studenthybel til Palo Alto

Cloud Insurance har utviklet – og utvikler – en skybasert programvare for forsikringsbransjen, en løsning som blir brukt i 17 land på fem kontinenter. Og hele eventyret startet mens de to gründerne fortsatt var studenter i Bergen.

– Studietiden er en glimrende inkubator, du får jo støtte av Lånekassen. Så før de profesjonelle investorene oppdaget oss, bidro Lånekassen, selv om de ikke har fått noen eierandel av det, spøker Axel og fortsetter:

– Før vi var ferdige med å studere, hadde vi kunder i England og USA, med helt forretningskritiske løsninger for dem. Det var ganske kult. I det ene øyeblikket sto vi på stolene i aulaen på NHH, og i det neste hadde vi Skype-møte med CEO-en i et stort, multinasjonalt selskap.

For to norske tech-hoder var oppholdet i Silicon Valley likevel selve guttedrømmen.

– Vi besøkte Google, Dropbox, og bodde midt i Palo Alto. Det er litt som å komme til himmelen for to IT-nerder som oss, smiler Axel.

– I hvert fall Mekka, repliserer Håvard kjapt.

– Vi har begge bodd i California tidligere også, på utveksling, og ble frelst. For å bruke nok et religiøst uttrykk, legger Axel til, til latter fra begge to. Som IT-utviklere flest pleier de ikke akkurat å strø om seg med hallelujaord.

Cloud Insurance
Selv om måneden i Silicon Valley var jobb, var det også selve guttedrømmen til Axel Sjøstedt (t.v.) og Håvard Landrø Nilsen. Og de fikk tid til å se en strand. FOTO: PRIVAT

Utvikleren er konge

En annen ting som gjorde inntrykk i Silicon Valley, var respekten for programmering.

– Når vi gikk på gata der, var det folk som så ut som at de ikke hadde noe sted å bo – men som var CEO for multimilliard-selskaper, beskriver Håvard.

– Det er noe herlig tilbakelent der. Det som betyr noe, er hva du kan, ikke hvordan du kler deg. Som startup føler jeg at vi får mye av den samme friheten også her i Norge. Vi får lov til å være litt uformelle og sette agendaen selv, selv om vi jobber med en bransje som i utgangspunktet er litt konservativ, fortsetter Axel.

– Utvikling er kreativt arbeid

Til nå har de to kodet alt i programvaren selv. Når de nå skal ansette en utvikler, ser de hovedsakelig etter én ting: Han eller hun må tenke kreativt og selvstendig, men samtidig like å brainstorme og lære og teste ut nye ting.

– Utvikling er en salig blanding av godt håndverk og kunst. Det er en skapende prosess. Du vet ikke helt hvordan det kommer til å se ut før du har lagd det. Det krever nysgjerrighet og god forståelse av problemet du prøver å løse, begynner Håvard.

På live crowd investing-eventet TechLive! Financial Disruption opplevde Axel Sjøstedt at emisjonen til selskapet hans ble overtegnet på under en time. FOTO: PRIVAT
På live crowd investing-eventet TechLive! Financial Disruption opplevde Axel Sjøstedt at emisjonen til selskapet hans ble overtegnet på under en time. FOTO: PRIVAT

– På skolen lærer du at du har en kravspek og så må du lage det. I den virkelige verden er det ikke sånn. Du har en utfordring og så må du finne ut hvordan du løser den. Lerretet er ofte ganske blankt. Det er en kreativ prosess. Vi jobber veldig «iterativt», med små og hurtige delleveranser og mye dialog med kunden underveis slik at vi hele tiden gjør opp status og eventuelt justerer kursen litt for å vite at vi løser behovet, sier Axel.

Ni lærdommer fra Silicon Valley

  1. En idé har ingen verdi i seg selv, så snakk om den. Det er utførelsen av ideen som teller.
  2. Utvikleren er rockestjernen i Silicon Valley – og åpenbart også i Cloud Insurance. I et IT-selskap er ledelse en støttefunksjon. Kjernevirksomheten er de som skaper og setter løsningene ut i livet.
  3. Utvikleren i Silicon Valley har et annet karriereløp enn det som er vanlig i Norge. Der stiger man ikke i gradene ved å bli administrativ mellomleder. Man stiger gjennom å bli en autoritet på sitt felt.
  4. Utvikleren elsker å kode, ikke å lede andre ansatte. I den grad de skal lede andre, er det gjennom å smitte dem til å bli gode.
  5. Medeierskap gir gode ansatte. Cloud Insurance har driftskapital og går med overskudd. Derfor kan de tilby både konkurransedyktig lønn og eierskap i selskapet – i tråd med tradisjonen i Silicone Valley.
  6. Rekrutter norske utviklere. Det gir kort avstand og raske beslutninger, og evne til å være lett på foten. En enda viktigere grunn er at norske utviklere har høy kompetanse. Og nordmenn er vant til et egalitært system som gir kreativitet og mye autonomi. Det er suksessfaktorer i et IT-selsap som skal skape noe.
  7. «Made in Norway» er en merkevare på teknologi innen finans. At Cloud Insurance utvikler i Norge, ses på som et kvalitetsstempel.
  8. Test produktet tidlig i markedet. Ikke perfeksjoner det inn i evigheten uten å vite om det faktisk dekker et behov.
  9. Vær superfokusert i valg av markedssegment.

Syns du det høres spennende ut å jobbe for et lite tech-selskap i sterk vekst? Se jobbutlysningene til Cloud Insurance her!

Cloud Insurance holder til i Havnelageret i Oslo, tvers ovenfor Operaen. FOTO: GRY TRAAEN
Cloud Insurance holder til i Havnelageret i Oslo, tvers ovenfor Operaen. FOTO: GRY TRAAEN

Denne saken er en annonse og er ikke skrevet av redaksjonen i Shifter.