PR-nestor: De tre siste årene har Innovasjon Norge kastet 859 millioner gründerkroner ut av vinduet

Hans Geelmuyden, gründer av PR-selskapet Geelmuyden Kiese (GK), langer ut mot Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge på bloggen sin.

–Det går en innovasjons- og gründerbølge over landet. Plutselig er det kult å være gründer. Det er bra. Dagens Næringsliv skriver om gaseller og EY kårer Årets Entreprenør. Men fremst i innovasjonssirkuset står Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge. Hun skal ha ros både for velutviklet evne til å promotere seg selv, og for å sette innovasjon og gründerskap på dagsordenen. Det er godt å bli heiet på, for det er krevende å gründe, skriver han på bloggen sin.

Han peker på at det ble etablert 57866 foretak i Norge i 2015, og at bare 30 prosent av alle bedrifter blir mer enn fem år gamle. Og at Statistisk Sentralbyrå (SSB)  i en rapport i april i år ikke har funnet signifikant effekt av Innovasjon Norges investeringer på verdiskapning eller produktivitet, og relativt svake positive effekter på antall ansatte og salgsinntekter.

Kaster millioner ut av vinduet

–De tre siste årene har Innovasjon Norge kastet 859 millioner gründerkroner ut av vinduet. Det er en skandale! I den grad Innovasjon Norge spiller en rolle, måtte det være for utvikling av næring i distriktene, og i noen grad ved å støtte forskningsprosjekter i etablerte virksomheter, skriver han.

Blogginnlegget er skrevet i forbindelse med EY sin årlige kåring av årets entreprenør, hvor GK er en av 12 finalister.

Ifølge PR-sjefen har EY spurt alle sine finalister om hvorvidt de har mottatt støtte. Av ni som har svart, er det kun ett selskap som forteller at det har mottatt støtte. Geelmuyden mener denne «enkle studien» gjør at man kan hevde at Innovasjon Norges rolle er marginal.

Gründersjef i Innovasjon Norge Pål T. Næss, svarer i kommentarfeltet til Geelmuyden at han tar feil, og kaller innlegget hans for et eventyr.

–Var det virkelig så at Ernst og Young og vi i Innovasjon Norge har så forskjellige syn på hva det vil si å være en god entreprenør? Var det slik at Innovasjon Norge ikke har effekt og var det virkelig sant at kun ett av selskapene hadde mottatt hjelp fra oss, spør Næss retorisk og følger opp med svaret.

–Jeg kan raskt røpe at svaret er «nei, nei og atter nei». Et raskt søk i våre databaser forteller oss at minst halvparten av de 12 finalistene har benyttet seg av våre tjenester de senere årene. Ja faktisk har flere av dem mottatt flere millioner og det er nok en grunn til at du treffer dem i morgen. At de kanskje ikke skryter av dette selv er mulig – eller du får spørre dem om de misforstod spørsmålet ditt. SSB har også funnet gode effekter av Innovasjon Norges virksomhet, bare sjekk fakta i årsrapporten vår, skriver Pål T. Næss.

–Men du har rett – vi har ikke vært innom alle. Vårt mandat er ikke å støtte selskaper som har enkel tilgang til privat kapital slik du skriver at du har. Det er nok derfor ikke du er i vår kundebase. Så får vi håpe ikke det er grunnen til din blogg i dag, avslutter gründersjefen.

Lucas

Lucas

Lucas Weldeghebriel, journalist og gründer i Shifter. Send tips til lucas at shifter dot no.

One thought on “PR-nestor: De tre siste årene har Innovasjon Norge kastet 859 millioner gründerkroner ut av vinduet

 • 29. november 2016 at 14:01
  Permalink

  Han sier: «Vårt mandat er ikke å støtte selskaper som har enkel tilgang til privat kapital slik du skriver at du har. Det er nok derfor ikke du er i vår kundebase.»

  Jeg svarer: For det første så tenker jeg at du er helt klar over at det du sier der er bullshit. Etter å ha sittet på grunderhuset Mess&Order i 1.5 har jeg vært vitne til at de fleste selskapene som får støtte fra innovasjon Norge også har fått støtte fra private investorer. Det er faktisk de selskapene som enklest får tak i privat kapital som enklest får støtte hos dere.

  Nå til hva dere har drevet med og driver med i dag:

  Innovasjon Norge var tidligere en organisasjon for innovasjon. Det var et selskap som skulle støtte selskaper som ikke fikk kapital andre steder fordi de måtte ha noen som trudde på ideen deres. Ideene som var så nytenkende at ingen andre hadde gått i sporene foran dem før. Kom man med noe man som andre drev med hjalp det ikke å vise til lønnsomhet på sikt eller skapelse av nye arbeidsplasser. Det måtte være innovativt, og det måtte helst være eksportvare. Innovasjon Norge var ett investeringselskap som vektla potensial for fortjeneste.

  Men så ble det krise i landet og Norge innså at her må vi gjøre noe mer enn det NAV kan. Vi må få flere mennesker til å skape sin egen arbeidsplass. Vi må gjøre det å være grunder kult igjen. Men sannheten er at det ikke er kult å være grunder. Det er jævlig slitsomt. Det krever enormt mye og man er ofte alene. Når man da dessuten ikke får midler fra Innovasjon Norge fordi man hele tiden blir henvist til nye regler om ditt og datt, så står man fast og alene.

  Ser dere at selskapet kan skape arbeidsplasser, og skape økte skatteinntekter til Staten bør dere være med på å hjelpe til. Fokus bør være på verdiskapning, ikke på fancy algoritmer eller store navn som står bak og gaper ut salgsargumentene sine. Istedenfor å spytte ut penger i hue og ræva til de som er gode på skape søknader som dere vil bite på, så bør dere (hvis dere er interessert i å gå vekk fra innovasjon til entrepeneurskap slik dere nå plutselig sier at dere er) støtte grunderhusene rundt om med hjelpemidler grunderne kan ha nytte av. Hva er det grunderne trenger? De trenger veiledning underveis i prosessen. Det burde faktisk ikke vært lov i Norge å starte ett AS uten at noen var med i prosessen. Styre, regnskapsfører og veileder med fast møte en gang i uken burde være en del av det man betalte for når man etablerte AS’et. Støttet av staten selvfølgelig. Det ville også skapt flere arbeidsplasser bare i den fasen av etablering av selskap. Flere regnskapsførere, flere bedriftsveiledere. Styre kunne fastsettes av tidligere grundere som etterhvert lykkes og som nå betalte tilbake ved å bidra til at nye lykkes. Ikke alle ville lykkes da heller, og det ville sikkert vært mange millioner som «kastes ut av vinduet» også da. Men man hadde i det minste hatt bedre kontroll over de som etablerte seg og man fikk delt nyttig kunnskap og erfaring i regulerte rammer. På tide å tenke litt mer lønnsomt Innovasjon Norge??

  Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *