Otovo-gründer Andreas Thorsheim plukker fra hverandre DN-kronikk om teknologi. På Twitter.

I en kommentar i Dagens Næringsliv skriver samfunnsøkonom og dr.scient Eric Nævdal om det han kaller «Overdreven teknologioptimisme».

«Politikere gir regelmessig uttrykk for at ny teknologi skal skape økonomisk vekst. En rekke fremtredende gründere ga i et opprop nylig uttrykk for at ny teknologi, særlig informasjons- og kommunikasjonsteknologi (ikt), vil øke veksten, og at den norske stat må omfavne endringene med en detaljert strategi.»

Han mener at dette står «i grell kontrast til virkeligheten. Ny teknologi og ikt har de seneste år vært ubetydelige som drivkrefter for produktivitetsvekst, og jeg tror det er nødvendig med en realitetsorientering og en forklaring på hvorfor utviklingen har vært så skuffende

Les hele kommentaren her.

Kommentaren har blitt hyppig delt og latterliggjort på flere facebook-profiler.

Otovo-gründer Andreas Thorsheim forsøkte imidlertid å ta kommentaren seriøst, men kommer med et tilsvar som steg for steg plukker Nævdals kommentar fra hverandre. Vi sier som Thorsheim selv: Enjoy.

 


Hør vår podcast med Andreas Thorsheim hvor han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.

 

2 thoughts on “Otovo-gründer Andreas Thorsheim plukker fra hverandre DN-kronikk om teknologi. På Twitter.

 • 14. desember 2016 at 22:31
  Permalink

  Angående det mye brukte eksemplet om Kodaks undergang. Så er det verdt å merke seg at Kodaks rival japanske Fujifilm klarte seg fint og er et selskap som lever i beste velgående i dag. Agfa og Konica Minolta har også klarte seg bra.

  Hvis man går tilbake til slutten av 60 tallet og starten på 70 tallet med industrirobotenes inntok i bilproduksjon spådde mange at nå ville industrirobotene snart ta over det meste av industriproduksjon. Det skjedde i svært liten grad. I stedet ble outsourcing den store trenden masse arbeid ble flyttet til lavkostland. Mange industribedrifter importer i dag masse deler de produsert selv før.
  Det kan godt tenkes at vi får en tilsvarende utvikling innen kontor/kunnskaps arbeid. At i stedet for å investere i kunstig intelligens systemer som tar over arbeid. Så flytter man dette «hode» arbeidet til lav kostland.

  Du er nesten innen på et filosofisk spørsmål når det kommer til dette med produktivitetsvekst. Ja det er godt kjent at produktivitetsveksten har vært lavere. Det lønnsveksten i USA har også stått ganske stille siden 70-tallet. Til gjengjeld så har vi fått masse ny teknologi som har gjort livene vår enklere. Så blir spørsmålet har det gjort hos lykkeligere? Føler vi at livet er bedre nå enn før?
  Lykke er vanskelig å måle for det kan måles på så mange måter. En måte er fremtidstro, da Kina hadde sin kraftigste vekst for noen år siden var det en enorm fremtidstro. Nå som veksten er lavere er fremtidstroen mye lavere. Det samme ser man i USA med lavere økonomisk vekst har amerikanere mindre fremtidstro.

  Reply
 • 15. desember 2016 at 01:03
  Permalink

  Jøss. Noen har skrevet 40 tweets for å fortelle verden hvor dum jeg er. Noe riktig må jeg ha gjort. En liten kommentar. Det ser ut som om vedkommende har misforstått litt og tror at jeg mener at ny teknologi ikke fører til produktivitetsøkning. Det har jeg aldri skrevet og aldri ment og det ville uansett vært en tåpelig ting å skrive. Det jeg skrev er at teknologisk og ikt *i de seneste år* har vært ubetydelige for å drive frem produktivitetsvekst, ikke minst siden det ikke har vært noe særlig produktivitetsvekst noe sted i den vestlige verden. Dette er ikke bare noe jeg sitter og fantaserer om. Dette er fakta. Deal with it.

  Reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *