Anders Haugland leder Bergen Teknologioverføring, og skulle gjerne ha tatt mer risiko i egne investeringer.

16 spørsmål med Anders Haugland i BTO: Det største problemet er når gründere tviholder på kontroll

Publisert Sist oppdatert

– Bedre å oppnå 40 prosent suksess med en og ta fem ut i verden enn å knuge den andre i hjel, mener Anders Haugland, lederen for Bergen Teknologioverføring.

Han er maskiningeniør med spesialisering innen industriell tining av fisk. Etter noen år som forsker og forskningsleder fikk han i 2006 prøve seg som leder for den ferske innovasjonspådriveren BTO. Før ham hadde tre personer testet rollen i løpet av halvannet år. Nå har Haugland vært der i 11 år, og han mener han har et fantastisk arbeidssted som har vokst fra 5 til 35 årsverk, 60 til 3000 kvadratmeter, og akkurat nå har 70 selskaper i systemet. Shifter har stilt ham 16 spørsmål.

1. Hva jobber du med akkurat nå? 

Akkurat nå holder jeg på med to ting. Det ene er strategisk grep å se hvordan økosystemet som vi er en del av bidrar til å gi mer konkurransekraft til folk på Vestlandet. Det andre er mer operasjonelt inn mot et selskap som skal kommersialisere dyrkingen og bruken av et dyr som heter sekkedyr.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

Ta mer risiko. For egen del føler jeg at jeg oppdager litt for sent hvor spennende det kan være å ta risiko knyttet til det vi gjør. Det kunne jeg begynt med tidligere.

3. Hvilken teknologi klarer du deg ikke uten?

Kuldeteknologi. Jeg er utdannet kuldeteknolog. Jeg er fascinert av den motoren som går og går, og enten produserer kulde eller varme - og så mange funksjoner det har. Det har vært et viktig bidrag til utvikling av samfunnet og har nå spennende anvendelse inn mot kirurgi, for eksempel. Og så skal man ikke skal tulle med temperaturen på drikkevarer. Det verste man kan få er noe som er feil temperatur.

4. Hvis du kunne vært en annen person – hvem ville det vært?

Da ville jeg vært Adam Clayton, bassisten i U2. Det må være utrolig deilig å stå på scenen å slå en streng med brumlebass og vite at det er 100.000 som kjenner akkurat den tonen.

5. Når på døgnet er du mest produktiv?

Fra ni om kvelden til ett om natten.

6. Hvis du skulle investert 10 millioner i et selskap i morgen – hvilket ville det vært?

– Hvis det var akkurat i dag eller i morgen så ville det være "ice fresh", for å komme tilbake til kuldeteknikken. Det er et selskap som har en  disruptiv teknikk for logistikk av høykvalitets sjømat, de selger høykvalitets sjømat på nett i Asia. Jeg er allerede liten aksjonær der, og det kommer fra noe jeg jobbet med da jeg var forsker

7. Hva er din dårligste egenskap?

– Jeg er utydelig – i alle fall mens jeg holder på med å få oversikt over ting, og det kan holde på en stund. Og det tror kan være frustrerende for folk.

8. …og hva er din beste?

– Jeg er nysgjerrig.

9. Hva ville du bli da du var liten?

–  Jeg ville bli enten bonde eller snekker. Jeg vokste opp på et småbruk, men den idyllen man ser som liten gutt er ikke like stor når man oppdager at det er jobb 24/7,  og hvor lite man får igjen for det. Og den snekkerdrømmen kan man jo prøve seg litt på hjemmebane.

10. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? 

–  Elon Musk måtte det ha blitt. Han har jeg lyst til å snakke med. Jeg vil spørre ham om hva som er planen?

11. Hvis du kunne velge, ville du kunne lest andres tanker eller vært usynlig?

–  Da ville jeg lest andres tanker, dessverre. Jeg tror det ville blitt forferdelig slitsomt, men jeg er for nysgjerrig.

12. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du? 

–  På videregående ville jeg tatt ordningen som gjør at man får både fagbrev og allmennfag, mens man jobber i en bedrift. Det er en fantastisk opplegg, alle burde gjort det. På Universitetet ville jeg studert en kombinasjon av aquakultur, kunstig intelligens, maskinlæring og entreprenørskap. Jeg håper det er en kombinasjon som finnes. Det er i alle fall bruk for det. 

13. Hva er du mest stolt over å ha fått til? 

–  I arbeidssammenheng er det å få rekruttert og bygget opp denne fantastiske plassen. Jeg kom inn da vi var fem personer rundt en printer. Nå er vi 45 personer på 35 årsverk. Det er spennende og jeg er stolt.

14. Hva er det smarteste kjøpet du har gjort det siste året? 

–  Det var da jeg motvillig kjøpte Daffy Duck, som er min kones Nissan Leaf. Jeg var veldig skeptisk, men nå tenker jeg hver dag at "herregud, hvorfor har jeg ikke gjort dette før".  

15. Hvilken oppfinnelse skulle du ønske du stod bak? 

–  Iphonene. Den første. Da hadde jeg fremdeles sittet med hendene over hodet og nektet å ta dem ned igjen. Det er også derfor jeg vil snakke med Elon Musk. Iphonen forandret hele bildet, og det mener jeg også at Tesla gjorde.  

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere? 

–  Det er å knytte til seg annen kompetanse med annen vinkling, forståelse og erfaring, og tørre å dele på oppsiden. Det største problemet er når folk tviholder på kontroll. Det stopper utrolig mange initiativ. Det er sant at noen lykkes på grunn av den staheten, men jeg tror det er flere som går nedenom. Det er ikke den siste ideen du får. Bedre å oppnå 40 prosent suksess med en og ta fem ut i verden enn å knuge den andre i hjel .