Kathrine Myhre i Oslo Medtech.

16 spørsmål med Kathrine Myhre: Et utålmodig a-menneske og ja-menneske. Som gjerne skulle danset og drukket med Obama

Stine Jutila

Stine Jutila

Journalist

Publisert 14. mars 2017

Sjefen for Oslo Medtech råder norske gründere til å sjekke ut om de lager et produkt det faktisk er behov for. Ikke bare noe de selv finner spennende, men en radikal oppfinnelse som vil endre så mye at mange vil ha det.  

Med en mastergrad i political science fra England og 20 års erfaring med etablering og utvikling av innovasjonsøkosystemet for helse og annen kunnskapsdrevet næring, har Kathrine Myhre jobbet mye med teknologi og innovasjon i helsesektoren i en årrekke. Myhre er i dag CEO i Oslo Medtech. Shifter stilte 16 spørsmål.

1. Hva jobber du med akkurat nå?

– Jeg er på vei inn i et møte. Vi skal se nærmere på anvendelse av blockchain-teknologi i helsesektoren.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

– Å sette av nok tid til strategi, refleksjon og ledelse av organisasjon og medarbeidere er absolutt et tips jeg ville gitt meg selv. Som leder av en virksomhet i vekst og utvikling er det avgjørende å ha fokus på hvor du vil og hvordan du skal komme deg dit, sammen med et kompetent team og de ressurser du har til rådighet. Dette krever refleksjon, klokskap og en god strategi.

3. Hvilken teknologi klarer du deg ikke uten?

– Mobiltelefonen, helt klart.

4. Hvis du kunne vært en annen person – hvem ville det vært?

– Jeg er fornøyd med den jeg er. Men hvis jeg kunne velge en annens posisjon for en dag eller noen måneder, ville det vært interessant å være næringsminister. Da ville jeg satt fokus på å få på plass en aktiv næringspolitikk med virkemidler som stimulerer utvikling av flere globale næringer i Norge enn olje & gass, basert på det enorme potensialet vi har som kunnskapsnasjon. Norge mangler næringspolitikk på mange områder – ett av disse er helse. Og det på tross av den enorme investeringen Norge gjør i FoU og kunnskapsutvikling på området.

5. Når på døgnet er du mest produktiv?

– Tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Det kommer litt an på hva man definerer som produktiv. Jeg er mest våken og klar i hodet på morgenen, men så er jeg jo i mye møter resten av dagen hvor mye blir gjort og det er vel produktivt… Nei, jeg må si morgenen. Jeg liker å tenke at jeg er et a-menneske, he-he.

6. Hvis du skulle investert 10 millioner i et selskap i morgen – hvilket ville det vært?

– Det er vanskelig å velge ett selskap, men jeg ville uten tvil investert i helsesektoren. Det er global etterspørsel etter gode produkter og tjenester, så jeg ville alliert meg med de beste investorene på området og co-investert i helse området.

7. Hva er din dårligste egenskap?

– Jeg er et «ja-menneske» – og det henger ikke alltid sammen med det å prioritere. Tidsoptimist også. Det kan bli i overkant lange arbeidsdager, og litt lite søvn. Det går ikke i lengden… Også er jeg utålmodig …

8. …og hva er din beste?

– He-he, at jeg er et ja-menneske? Nei da. Jeg er løsningsorientert – det vil jeg si er en god egenskap. Jeg er rask på avslutninger og løsninger.

9. Hva ville du bli da du var liten?

– Da jeg var liten ville jeg jobbe i utenrikstjenesten. Er det for kjedelig? He-he, det var jo det jeg ville. Å jobbe med internasjonal politikk. Jeg er på en måte litt innenfor det feltet nå, fordi vi jobber med at den norske helseindustrien skal nå de globale markedene. Vi jobber i denne sammenheng tett med både utenriksdepartement, våre ambassader, Innovasjon Norges utekontorer og internasjonale klynger og partnere, og det er både til stor nytte og svært stimulerende.

10. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert?

– Barack Obama! Jeg ville tatt han med på en restaurant med god mat og vin, hvor det går an å danse. Jeg tror han er knallgod til å danse! Et sted med god mat, bra – men ikke for støyende musikk og mye dans. Det ville blitt en stimulerende og minnerik kveld.

11. Hvis du kunne velge, ville du kunne lest andres tanker eller vært usynlig?

– Ideelt sett ingen av delene – men om jeg må velge? Da ville jeg valgt å lese andres tanker. For eksempel; det kunne være både kjekt og praktisk for begge parter å forstå 17-åringen enda bedre. … I jobbsammenheng, der oppgaven ofte går ut på å finne gode handlingsstrategier, og en er avhengig av å forstå partnerens motiv og forutsetninger, vil det å ha kunnskap om det som også ikke blir sagt, noen ganger være nyttig. Kanskje ville en løse komplekse problemstillinger raskere. En ville imidlertid vært pålagt et enormt ansvar for ikke å misbruke informasjonen en da satt med…

12. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?

– Hm… Jeg skulle gjerne studert mer management/ledelse og business. Aller helst internasjonalt, for eksempel ved MIT Sloan School of Management, Harvard Business School eller INSEAD.

13. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

– I tillegg til å være mor til to flotte, selvstendige døtre er det gøy å erfare at innovasjonsøkosystemet vårt virkelig begynner å fungere. Å få være del av det å skape en robust og fremtidsorientert helsenæring som omsetter for mer enn 50 mrd NOK i året, er stas.

14. Hva er det smarteste kjøpet du har gjort det siste året?

– Jeg kjøpte hytte i fjellet på mandag, og håper at det både er en god investering og blir stedet for ski, fottur og lading av batterier. Det er vel på en måte smart? Også planlegger jeg kjøp av el-bil, og det er jo et smart kjøp.

15. Hvilken oppfinnelse skulle du ønske du stod bak?

– Det måtte være en oppfinnelse med stor påvirkning. Gjerne innen helsesektoren. Kanskje penicillin? Eller briller? Ja, noe i den gata. En oppfinnelse med stor betydning for velferd og samfunnsutvikling.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

– Mitt aller beste tips er å sjekke ut om det du lager er et produkt det faktisk er behov for. Ikke bare et produkt du finner spennende, men en radikal oppfinnelse som vil endre så mye at mange vil ha det. Så kreves det hardt arbeid og tidlig kontakt med kunder. Nettverk og kapital er viktig.


Husk å sette av 20. april, for da går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere kommer gründeren av Indiegogo, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.