Hege Tollerud i Oslo EdTech Cluster, på scenen under OIW. Foto: Oslo Innovation Week/Gorm K. Gaare

16 Spørsmål: "Vi må tenke på hvordan og hvorfor vi skal bruke teknologien -- ikke diskutere dingser"

Publisert Sist oppdatert

Hege Tollerud i Oslo EdTech Cluster angrer på at hun sluttet å lære mandarin, og mener samarbeid og deling vil bli enda viktigere i fremtiden. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?
Som klynge har vi jobbet mye med en strategi og videreutviklingsprosess for oss som klyngeorganisasjon, og hvordan vi skal fortsette å bygge verdi for medlemmene. Vi er en del av klyngeprogrammet til Innovasjon Norge, Forskningsrådet og SIVA, og ble nettopp ferdig med vår første periode som Arena-prosjekt. Der har vi nå søkt om forlengelse. Prosessen har vært veldig viktig og verdifull, for vi har tatt oss tid til å reflektere skikkelig rundt hva vi har oppnådd de første tre årene og, ikke minst, hva vi mener vi kan oppnå videre.

Akkurat nå har jeg kommet hjem fra reise i Singapore og Frankfurt. I Singapore var vi med på en edtech-konferanse, gjennom en samlet nordisk innsats. Oslo Edtech Cluster har vært med etablere et godt nordisk samarbeid innen edtech, og dette var det første organiserte opplegget vi gjorde – i tett samarbeid med nyåpnede Nordic Innovation House i Singapore. Vi lærte om markedet der, og ville se hva vi eventuelt kan gjøre neste år, med flere selskaper.

I Frankfurt var jeg fordi Norge er hovedland på bokmessen neste år, og vi sjekker ut muligheten for å gjøre noe for å profilere den norske edtectnæringen der. Det høres kanskje litt rart ut med læringsteknologi og bokmesse, men man begynner å bli digitale der også.

Så det er de korte og lange linjene i hva vi gjør nå for tiden. Vi har ellers begynt å planlegge neste år, med BETT Show 2019 i London i januar først ut. Det er en edtech-konferanse, og den norske paviljongen der er en av de største enkelteventene vi tilrettelegger for.

Den duger enn så lenge -- Hege Tolleruds mobilskjerm, fra en mobil som ikke kan motta samtaler.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Kanskje det ville vært å ta meg litt mer tid til å gå gjennom ting, i stedet for å bare sette i gang masse prosjekter. Det kunne nok spart meg for litt arbeid,tid og stress…

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg tar litt utgangspunkt i edtechnæringen, og dette med læring generelt. Det begynner å gå opp for Norge at vi må tenke nytt om læring, og det gjelder alle. Utviklingen i den digitale hverdagen går så fort, og vi må hele tiden lære noe nytt. Det må være en kompetanseheving i arbeidslivet og ungene må forberedes gjennom utdanningssystemet. Vi må alle lære å lære, tilegne oss kunnskap om stadig noe nytt. Og det må skje digitalt for at vi skal henge med. Jeg er optimistisk fordi jeg ser at det begynner å skje. Og så er jeg litt pessimistisk fordi det tar litt for lang tid. Jeg skjønner at det er store endringer og at forberedelser må gjøres skikkelig, men det kunne gått litt kjappere.

Jeg er også optimist på et område der jeg føler at det i Norge er god vilje og kultur for samarbeid  – vi ser det i vår næring og hele startupøkosystemet. Det er broer mellom de ulike næringene og de ulike delene av næringslivet.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?
En utfordring er at markedet ikke er helt modent for de raske endringene.De teknologiske løsningene kommer hele tiden, men vi mangler modenhet i tankesettet. Vi må tenke på hvordan og hvorfor vi skal bruke teknologien – ikke diskutere dingser-- for å få ut læringspotensialet. Edtechnæringen er forholdsvis ny, og vi har vært ganske tidlig ute her i Norge på en del områder. For å virkelig vokse måman se utenfor Norge og en av utfordringene vi jobber med er internasjonalisering. Her må næringen hjelpes med modenhet og kompetanse for å forstå hva som kreves for å gå ut og ta markedsandeler globalt.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
Av og til går man og drømmer litt, både opp og ned i ambisjonsnivå. Kanskje jeg skulle gjort noe roligere? Eller noe mye større og vært på den internasjonale scenen. Men, så er jeg jo veldig fornøyd med den rollen jeg har og har fortsatt masse å lære her.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?
Veldig knust, he-he! Det går knapt å ringe til mobilen min engang, så en oppgradering må til der. Når det kommer til apper og sånn, går det mye i reise og event -- både jobbrelatert events og kultur, reise, konserter, festivaler, sosiale medier og kommunikasjon.

7. Har du et produktivitetstips?
Husk å ta pauser. Det er så innmari lett å sitte og skrive og grave seg ned i noe. Det er viktig å koble av noen ganger. Man må legge fra seg mobil og tanker av og til, og ta noen mentale pauser. Sånt sier seg litt selv, men er vanskelig å huske eller gjennomføre, og det er viktig.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Hvordan man definerer nytt? Det vil nok være noe innen digital læring, fordi jeg tror veldig på det. Jeg vil ha noe som kan demokratisere og gjøre god læring mer tilgjengelig for alle. Det svarer på bærekraftmålene, men skal også være lønnsomt.

9. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg er litt for dårlig på å si nei og prioritere. Jeg vil være med på alt, og da blir det litt hektisk til tider. Det er mye som skjer og man vil gjerne være med på det meste. Så jeg må bli mye flinkere på å si nei, både personlig og profesjonelt.

10. …og hva er din beste?
Der tror jeg at jeg er ganske god på å lytte til innspill og tilbakemeldinger og gjøre noe med det. Jeg tar inn det andre gir av tilbakemeldinger. Det gjelder både på det personlige planet, som leder og på prosjekter. Jeg lytter på medarbeidere, samarbeidspartnere og andre, og gir dem tilbakemeldinger også.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Det kommer litt an på hvordan du definerer ”liten”. Jeg ville faktisk bli journalist og fotograf da jeg var i tenårene. Jeg har jobbet som journalist og fotograf i mange år, og har den utdannelsen i bunnen. Jeg er glad for at det er en utdannelse og erfaring som er relevant i nesten alt, for kommunikasjon er alltid viktig. Det handler om å utvikle meg som prosjektleder, og da hjelper det godt å ha det kommunikasjonsfaglige i bunnen. Sånn sett ble jeg det jeg ville bli.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Bill Shankly. Legendarisk leder, mest kjent som trener for Liverpool FC. Hans lederstil og personlighet, visjonær og målrettet, bidro til veldig gode resultater, men er også overførbar til så mange andre områder. Han oste av det stabile, ambisiøse, strenge og rettferdige. Så fikk jeg også sagt at jeg er Liverpool-supporter!

13. Hva er din største tabbe?
I tillegg til alle de jeg gjør hver dag, he-he… Jeg angrer på at jeg sluttet å lære mandarin – kinesisk. Jeg bodde et år i Shanghai,og hadde et ganske godt grunnlag for å lære det videre. Spesielt når jeg drar til Kina og hører språket mye. Jo lenger tid det går, dess vanskeligere blir det å gjøre noe med det, men jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet helt.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
Det mest nærliggende er å være med på å bygge opp denne klyngen. Vi startet for tre år siden, og da lå et samarbeid til grunn. Vi har utviklet innholdet og medlemsmassen, og klyngen til noe vi nå selvfølgelig har veldig lyst til å føre videre og bygge opp enda mer. Det handler om å videreføre og løfte dette. Det gjelder ikke bare medlemmene, men også til de miljøene og næringene vi vil og må jobbe med for å bidra til vekst. Selv om det er å gjøre jobben min, er jeg jo stolt av å ha fått til mye i riktig retning her.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?
En ting som jeg tror veldig på, er samarbeid og deling. Men det er det sikkert vanskelig å være uenig i, for sammen kan man få til mye mer enn hver for seg -- og da tenker jeg både i klyngen, nasjonalt og internasjonalt på mange områder. Selv om det er konkurranse, kan man å samarbeide om å tilrettelegge for bedre marked.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Det går mye på det samme som på forrige spørsmål: Ikke være redd for å dele med hverandre. Samtidig må man ha en edruelighet på hva man deler og når, og skjerme der man må, så klart.