Stein Eggan i NTNU TTO er fornøyd med den personen han er, men skulle nok helst vært i noen andres sko da han endte opp i hotellslåbrok og -slippers i en bakgate i Vietnam.

16 Spørsmål med Stein Eggan: Store oljeinntekter har gjort oss litt late

Publisert Sist oppdatert

Daglig leder for NTNU TTO, Stein Eggan, kjemper for det han tror på, og mener gründere som leter etter rikdom er dømt til å mislykkes. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?

-- Akkurat nå jobber jeg med veldig mye forskjellige ting. Vi på NTNU er så heldige at vi får inn masse ideer med veldig store spenn – det er alt fra kreftmedisin til droner. Jeg prøver å ha en finger med i det som foregår, og akkurat nå jobber jeg med å finne ut hvordan TTO (Technology Transfer Office) kan bli bedre som selskap, slik at vi kan få til mer med de ideene forskerne på NTNU formidler til oss.

Senere i dag skal jeg også ha et møte med Trondheim kommune for å diskutere hvordan vi kan jobbe sammen om innovasjon og nyskapning rettet mot kommunesektoren.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

-- Det er et veldig vanskelig spørsmål, men jeg tror jeg ville vært enda mer modig. Jeg føler at jeg selv har vært veldig modig i de gitte situasjonene, men jeg skulle gjerne turt enda mer. Jeg ville tenkt litt mer utradisjonelt, og ikke vært så opptatt av å fullføre studiene på normert tid. Jeg ville gjort noe jeg brant for i stedet. Dét er det tipset jeg gir mine egne barn også; det er ikke noe vits i å stresse. Man har tid til det man vil gjøre.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

-- For å ta det optimistiske først: Norge har vist en enorm vilje og evne til omstilling tidligere. Jeg jobbet 25 år i oljebransjen, og er fascinert over hvordan Norge gikk fra å være et relativt fattig land, til å bli verdensledende innen mange teknologier. Det er en ordentlig ”doer-mentalitet” i bransjen. Jeg tror Norge har et veldig godt utgangspunkt til å ta ledende standpunkt innen teknologi, for eksempel maritim næring.

Jeg er på den annen side bekymret fordi jeg ser at vi har hatt store oljeinntekter, og dette har ført til at vi har blitt litt late. Folk har begynt å ta fri tidlig i uken for å dra på hytten og slikt. Jeg tror vi må ta det litt innover oss at vi også får en aldrende befolkning, og at å skulle opprettholde det sosiale sikkerhetsnettet Norge har med for eksempel pensjonsrettigheter, er ekstremt kostbart. Det fordrer mye verdiskapning fremover, men med en mindre andel som jobber, er jeg bekymret. Dagens økonomiske modell er ikke bærekraftig for det som venter oss.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?

-- Til tross for at det har blitt mye bedre de siste årene, er det fortsatt for lite fokus på "tech transfer" i universitetssektoren. Det er den tredje pilaren hos oss, men om man spør folk på gaten, er det forskning og utdanning de fleste forbinder med NTNU. Det er viktig at man endrer den kulturen, og at man bruker tid på å få frem verdiskapning. Det er alltid en utfordring å få skaffet kompetent risikokapital til startups, fordi man trenger noen som tror på ideen over flere år, og også kan bidra med erfaring og relevant kompetanse.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

-- Jeg er egentlig veldig godt fornøyd med den personen jeg er. Jeg kunne ikke tenkt meg å være noen andre.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

-- Det er bilde av fjell i Italia, fotografert da jeg var på skitur i Alpene i fjor. Jeg har de appene som mange har på iphone: Facebook, Instagram, Yr, Messenger, en parkeringsapp for Trondheim kommune, og i tillegg har jeg nettopp installert Snapchat. Den eneste grunnen til at jeg installerte nå, er at min eldste datter er på en ”jorden rundt”-reise, og hun insisterte på at jeg må få meg det. Og det er egentlig veldig greit å bruke Snapchat.

Stein Eggans mobilskjerm viser et fjell i Alpene, fotografert da han var på skitur der i fjor.

7. Har du et produktivitetstips?

-- Planlegg dagen, og sett opp hva du ønsker å få ut av den. Ta én og én oppgave, og ikke forsøk å gjøre ti ting på en gang. Da blir det bare rot, og i tillegg tar det du skal, mye mer tid. Hvis du er superstressa bør du begynne med én ting og så ta deg gjennom dét, og så gå videre til det neste.

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

-- Det er det veldig vanskelig å si, og hadde jeg visst svaret, hadde jeg nok vært rik. Men jeg måtte nok valgt noe innen teknologi – kanskje en kobling mellom teknologi og helse. Jeg tror det vil skje mye spennende der, og vi ser en del av det på NTNU også. Vi jobber tett med universitetssykehuset St. Olav, og ser at det skjer mye i koblingen mellom helse og teknologi.

9. Hva er din dårligste egenskap?

-- Jeg er ganske sta. Jeg kjemper for det jeg tror på, men det er jo en god egenskap også.

10. …og hva er din beste?

-- Jeg liker å ha en diskusjon og få høre synspunkt på ting, og jeg er åpen for innspill. Jeg liker å rådføre meg med dem som har kunnskap om ting. Jeg er veldig ydmyk når jeg hører på dem som kan faget sitt.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

-- Jeg hadde en drøm om å bli jagerflyger. Jeg hadde faktisk papirene fylt ut for å søke flyskolen etter at jeg var ferdig med befalsskolen, men ombestemte meg i siste liten, så da ble det økonomistudier i stedet for.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

-- Gjennom hele livet har jeg vært genuint opptatt av musikk og spilt i flere band. Da jeg vokste opp var det fire musikkidoler som mer enn noen andre var med på å prege musikksmaken min ; Prince, George Michael, Al Jarreau og Sting. Alle de tre første gikk bort i løpet av 2017. En middag sammen disse tre og Sting hadde vært en opplevelse.  Musikk handler jo i aller høyeste grad om innovasjon og nyskaping, så det er mulig jeg kunne tatt med noen tips tilbake til NTNU TTO.

13. Hva er din største tabbe?

-- Jeg har gjort så mange tabber, men den som slår meg umiddelbart er da jeg en gang var på reise i Vietnam, i byen Ho Chi Minh. Jeg bodde på hotell, og like nedenfor mitt hotellrom fantes det et svømmebasseng. Jeg hadde fått en slåbrok på rommet, slik man alltid får når man er på hotell. Så jeg tok på meg den og slippers, og gikk for å finne veien ned til bassenget. Fra mitt rom så det ut som at man kunne gå en shortcut gjennom en nødutgang, så det var dit jeg gikk først. Der var det låst, så jeg måtte gå helt ned og ut – og endte opp midt i en bakgate utenfor hotellet. På gaten var det fullt av folk som ikke bodde på hotellet, og jeg måtte gå rundt hele kvartalet, iført slåbrok og slippers, og kom etterhvert inn i resepsjonen. Det var mange som så rart på meg underveis, der jeg gikk i den hvite hotellslåbroken. Så dét var nok min største tabbe.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

-- Små seire er veldig viktige, og jeg er stolt over ting jeg får til fra uke til uke. Det jeg er mest stolt over i livet er barna mine, de overgår jo alt annet. Sånn jobbmessig er jeg nok spesielt stolt over at jeg bestemte meg for å bryte ut fra et stort industriselskap og en trygg jobb, og startet et eget selskap sammen med to andre. Jeg er stolt av at jeg turte å gå fra det trygge og sikre, inn i det usikre.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?

-- Jeg tror ikke egentlig det, altså. Jeg har vel egentlig ikke noen store, kontroversielle tanker som andre er uenige i, tror jeg.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

-- Det beste tipset til norske gründere er at du aldri vil lykkes hvis det er en exit på ett eller annet tidspunkt som er hovedmotivasjonen. Drivkraften må være at du virkelig brenner for og tror hundre prosent på det du jobber med. Jeg ser at det er mange gründere som blir litt for opptatt av å finne en exit som skal gjøre dem rike.

I tillegg er det viktig å ha et godt team. Når jeg snakker med team der alle snakker om exiten, forstår jeg med én gang at det aldri vil gå bra. Det er viktig å ha rett fokus når man skal starte noe.