Senta-Rebecca Lürssen er den nye -- og hoppende -- lederen for TSV (Tøyen Startup Village). Corgi'en Wilma -- som tilhører en venn av Lürssen, og som visstnok har vært gammel hele livet -- avsto fra å hoppe for fotografen. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Tøyens nye Startup-sjef: Tror på det gode i menneskene, selv om kloden kanskje hadde klart seg bedre uten dem

Publisert Sist oppdatert

Senta-Rebecca Lürssen i Tøyen Startup Village tror på det gode i mennesket, dropper ofte lunsjen og elsker post it-lapper. Og har svart på 16 spørsmål fra Shifter.

1. Hva jobber du med akkurat nå?

-- Nå har jeg overtatt for Beathe (Due), som gikk av i april. Det har vært litt hektisk, og jeg har egentlig bare hoppet inn i rollen som konstituert daglig leder. Inntil videre har det handlet mest om å holde skuta i gang, drifte og sette seg inn i tingene man må sette seg inn i som en daglig leder. Det er spennende og lærerikt, jeg har hatt en bratt læringskurve, selv om jeg kjenner TSV ganske godt fra før.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

-- Ikke bekymre deg så mye, alt ordner seg – dét tipset ville jeg gitt meg selv. Jeg var jo ganske bekymret – har vel egentlig vært det hele livet, tror jeg. Haha! Livet er jo litt skummelt, men ikke så farlig.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

-- Fremmedfrykten og de høyreekstreme tendensene man ser i Norge og resten av verden er skremmende. Historien som gjentar seg, frykt og uro sprer seg fort. Det er trist å se at man ikke har tatt lærdom av fortiden.

Men så er jeg optimistisk når jeg ser dugnadsånden dukke frem i folk igjen, som blant annet engasjementet rundt plastsøppelet. Det er lett å tenke at nordmenn er så bortskjemte og tar ting for gitt, men når det virkelig gjelder og folk får øynene opp for problemer som angår oss alle, så er det fint å se at folk faktisk bryr seg og tar i et tak -- sammen. Jeg har jo troen på det gode i mennesket. 

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?

-- Kvinneandelen i startupmiljøene. Man ser ofte at mange menn tør å satse og ”gutser” litt mer enn det kvinner ofte gjør. Egentlig gjelder jo ikke dette bare i startupverdenen, det gjelder jo innen kunstbransjen også. Kvinner ”safer” kanskje litt mer enn menn gjør.

Jeg er opptatt av mangfold. Det bor folk fra mange kulturer her på Tøyen – og vi må få flere folk med minioritetsbakgrunn med i oppstartsbransjen. Det å starte opp for seg selv er i utgangspunktet vanskelig selv for en som kjenner det norske systemet og samfunnet godt. Det er en enda større utfordring å komme hit uten å ha kontakter og nettverk.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

-- Jeg ville vært Susanne Sundfør. Hun er en så kul dame. Hun er talentfull, sterk, hun klarte å endre Spellemannsprisen da hun takket nei til å motta ”Beste kvinnelige artist”-prisen. Hun sa jo at hun først og fremst var artist, ikke først og fremst kvinne. Hun selger ikke seg sjæl. I tillegg er hun jo en utrolig dyktig musiker!

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

-- På bakgrunnsbildet står det Senta, navnet mitt. Om folk skulle funnet telefonen min og lurt på hvem den tilhører, så finner de det ut med én gang. Jeg kunne hatt bilde av kattene mine, men det holder å ha dem tatovert på beina... He-he!

Jeg har en ymse blanding av apper – selvfølgelig Snapchat, Instagram og Facebook, og en app for mattilbud. Jeg er veldig opptatt av tilbud! Jeg elsker Wordfeud og vippser mye – og ser mye på været. Også har jeg jo mailboksen min, nummeropplysningen... Norsk Tipping blir også jevnlig brukt. Rikstoto, Neko Artsume-kattespillet, Kahoot, Tise, Obos… De bruker jeg ikke så mye, men har nå bare blitt stående. Jeg er en person med mange tanker i hodet, og er kanskje en litt rotete person. Mobilskjermen gjenspeiler vel litt det...

Senta-Rebecca Lürssen sin mobilskjerm, der man kan finne alt fra RiksToto til Facebook og et Neko Artsume-spill.

7. Har du et produktivitetstips?

-- Jeg leste en gang at noen droppet lunsjen, og det blir gjerne det, men jeg er fan av post it-lapper.  Jeg vet ikke om dét nødvendigvis er så effektivt, men jeg liker å ha lister, og det å kunne stryke over ting. Det er bra å kjenne på følelsen av å kunne kaste en lapp, og puste ut fordi jeg er ferdig med den. Da er det lettere å bli fornøyd med det jeg har gjort. 

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

-- Jeg er litt ”noob” på mange områder, men jeg synes generelt at det å tenke på miljø og klima er viktig. Nye løsninger vil bli viktige. Jeg er veldig fan av de som sitter hos oss – sånn som Too Good to Go, som jobber for å få ned matsvinnet… Det er viktig både med teknologi og nye løsninger innen dette området, men også holdningsendringer. I tillegg skulle jeg gjerne investert noen penger i kidsa, men dét er jo forsåvidt ikke noe nytt område. Jeg ville gjort det for å sørge for at de får en bra oppvekst og fremtid.

9. Hva er din dårligste egenskap?

-- Jeg er vel en ja-person, en tidsoptimist. Jeg sier ofte ja til ting jeg nok ikke alltid rekker… Det er først etterpå jeg merker at ”shit, dette var kanskje litt for mye”. Det er jo ikke noe gøy å gå rundt med dårlig samvittighet for det man ikke har rukket.

10. …og hva er din beste?

-- Jeg er veldig glad i mennesker, sosial og omgjengelig. Jeg liker å bringe folk sammen.

Noe av det fine med å jobbe her på Tøyen Torg og på TSV, er den landsbyfølelsen jeg får. Jeg går rundt og hilser på alle, og det blir jeg i så godt humør av! Sånt tror jeg sprer seg. Det er jo en god egenskap å være et ja-menneske óg…

Senta-Rebecca Lürssen er stolt av TSV sin takterrasse, der man kan se store deler av Oslo ovenfra. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

-- Jeg skulle først og fremst bli artist eller musiker. Jeg synger alt mulig – hiphop, RnB, i en periode sang jeg klassisk – men jeg er også glad i musikaler, rap… Men jeg ble jo ikke "ånkli" artist, selv om jeg DJer på si'. Jeg er vel en av dem som ikke har vært flink til å gutse! Det kunne nok også vært et tips til mitt yngre jeg – at jeg burde hatt mer troen på meg selv. Jeg har også hatt en periode jeg skulle bli pilot og designer, men ingenting er for sent! He-he!

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

-- Oi, mange! Kanskje ikke alle samtidig… Jeg vet at jeg på den ene siden gjerne skulle møtt meg selv som barn -- bare for å se hvordan jeg var, og sammenligne det med hvordan jeg er nå. Det hadde jo vært veldig morsomt å truffet seg selv– da kunne jeg prøvd å analysere meg selv utenfra.

Jeg ville også gjerne spist middag med bestefaren min, som døde da jeg var liten. Det hadde vært fint å sett ham igjen, men jeg ville valgt ham også fordi jeg følte at vi hadde så mange fine samtaler da jeg var liten. Nå lurer jeg på hvordan det hadde vært å møte ham igjen -- for vi var jo bestevenner, ikke sant, da jeg var liten.  

Men jeg kan jo ikke si Susanne Sundfør igjen – for henne ønsker jeg jo å være. Haha!

13. Hva er din største tabbe?

-- Jeg prøver å ikke tenke så mye på tabber. Jeg tenker selv at jeg ikke har begått noen veldig store tabber. Det er vel samtidig en slags klisjé, å si at jeg bare ser fremover og ikke fokuserer på fortiden. Uansett hva man gjør her i livet, om det er smarte eller dårlige valg man har tatt, kommer det livserfaring ut av det.

Er det lov å sitere Mayoo fra Paradise Hotel? "Livet er et lære, man må alltid lære." Haha!

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

-- Det er så vanskelig med sånne spørsmål! Det finnes sikkert flere ting, men én ting jeg er stolt over å ha i livet mitt er i hvert fall vennene mine -- en fin bukett av flotte og unike mennesker jeg har samlet meg gjennom livets gang -- og kjæresten min da. For å ha det må man jo ha gjort noe bra, som det er lov å være stolt av?

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?

-- Hm… Kanskje at jordkloden egentlig hadde klart seg best uten mennesker? Selv om jeg er menneske selv, og har troen på det gode i mennesker, fortsetter vi å ødelegge den ganske mye.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

-- Det er vanskelig å bestemme seg for ett tips. Det kommer liksom litt an på hvem det er ment for. Jeg ville for eksempel sagt at ”tenk stort!” er et godt råd til noen gründere, men ikke alle, og ikke på et hvilket som helst tidspunkt. Det samme rådet gjelder også ”tenk internasjonalt!” eller det motsatte rådet, ”tenk lokalt!”. Det kommer helt an på hva den enkelte startup eller gründer driver med. Det er vanskelig å gi helt generelle tips til alle. Men jeg har tro på den menneskelige kontakten mellom folk, jeg liker tanken på at vi er et fellesskap og at vi alle kan bruke hverandres erfaringer og ressurser. Det er et tips -- og selvfølgelig: Ikke gi opp, og stå på!