Nina Hoddø Bakås i Start Norge.

16 spørsmål med Nina Hoddø Bakås: «Det kunne vært interessant å være meg selv i mannlig versjon, for å se hvor stor forskjell det er å være de ulike kjønnene.»

Stine Jutila

Stine Jutila

Journalist

Publisert 10. april 2017

 

Nina Hoddø Bakås (22) leder Start Norge, ved siden av masterstudier i informatikk. Shifter har stilt sjefen for studentorganisasjonen for entreprenørskap og innovasjon 16 spørsmål.

1. Hva jobber du med akkurat nå?

– Akkurat nå prøver jeg å studere litt. Eksamensdatoene kommer like plutselig dette semesteret som de har gjort alle de andre semestrene. Forhåpentligvis får jeg tatt nok studiepoeng til at Lånekassen blir fornøyd, og får gode nok karakterer til at vitnemålet blir pent nok. Ellers bruker jeg mest tid på Start Norge, som er veldig gøy og gir meg masse. Det morsomste med stillingen er å reise og møte fremoverlente mennesker, medlemmer som ikke-medlemmer, over hele landet.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

– Ikke tro at det kun er én kul ting å gjøre med livet. Det dukker opp utrolige muligheter med en gang man begynner å løfte hodet og lene seg litt fremover. Selv om det ikke blir som man først hadde ønsket og drømt om kommer det nye drømmer man kan oppfylle.

3. Hvilken teknologi klarer du deg ikke uten?

– 4G. Det er fantastisk å ha internett tilgjengelig til enhver tid og det ville jeg ikke vært foruten. Det gjør virkelig livet mye lettere.

4. Hvis du kunne vært en annen person – hvem ville det vært?

– Det kunne vært interessant å være meg selv i mannlig versjon, for å se hvor stor forskjell det er å være de ulike kjønnene. Miljøene jeg menger meg med, er veldig mannsdominerte, og det er en del fokus på hvordan få det helt likestilt og nulle ut forskjellene.

5. Når på døgnet er du mest produktiv?

– Fra 14-02:00. Mine aller beste timer har jeg nok fra 19-00, men jeg jobber med å forskyve de til å bli litt tidligere. Jeg fungerer heldigvis fra 08-16 også, men å bli så A-menneske at jeg hopper opp ved soloppgang og gjør morgenyoga, tror jeg at jeg må se langt etter.

6. Hvis du skulle investert 10 millioner i et selskap i morgen – hvilket ville det vært?

– Start Norge og dermed også Norges fremtid. Antageligvis en dårlig personlig investering, siden det er en frivillig organisasjon, men samfunnet hadde fått godt utbytte av det. Å oppfordre flere studenter til å tenke innovativt og være nyskapende kan gjøre store forskjeller. Med dagens budsjetter når vi cirka 10 000 studenter i året i tillegg til å støtte en del startups og idéer gjennom arrangementene våre, så det er bare å drømme om hva vi hadde klart med noen ekstra millioner.

– Om det skulle vært et kommersielt selskap, måtte det blitt noen som satser på å lære programmering til barn og unge. For meg blir det helt klart Learnlink. Jeg tror også at det er EdTech som er «den nye oljen», og arbeidet deres med å senke frafall i videregående skole bør belønnes. I tillegg tror jeg de kommer til å gjøre det stort i 2017 og dermed er det en knakende god investering.

7. Hva er din dårligste egenskap?

– Dette er alltid kjedelig å svare på. Her skal jeg vel typisk svare “dårlig på å si nei og tar på meg altfor mye” eller “glemmer å skille jobb og privatliv”, men selv om det er sant, har jeg vel dårligere egenskaper enn det. Jeg er, pent sagt, veldig ’lean’. Jeg perfeksjonerer lite, er veldig impulsiv og utrolig utålmodig. Med noen som drar meg litt ned en gang i blant, fungerer det godt. Man er heldigvis et dårlig team alene.

8. …og hva er din beste?

– Jeg er god på å se det store bildet og tilegner meg raskt god oversikt.

9. Hva ville du bli da du var liten?

– Jeg skulle vinne OL og VM i alpint, men etter at jeg la opp som 19-åring, (mye grunnet at både hjembyen Lillehammer og Oslo fikk nei til OL) valgte jeg studier istedenfor.

10. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert?

– Aksel Lund Svindal. Jeg turte ikke utnytte muligheten på Extreme Tech Challenge for en uke siden, men nummeret mitt er 97597891.

11. Hvis du kunne velge, ville du kunne lest andres tanker eller vært usynlig?

– Å lese andres tanker er vel alles drøm? Helt ypperlig lederegenskap i hvert fall. For en oversiktsnerd som meg hadde det vært helt supert.

12. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?

– Informatikk, som jeg studerer per dags dato, er det jeg ville anbefalt både meg og alle andre om å velge, men om jeg skal velge noe annet, blir det Entreprenørskolen på NTNU. Det er imponerende og veldig gøy å følge med på alt som har kommet ut av startups fra det studiet. I tillegg virker det som et sykt bra miljø. Sånne studier trenger vi mer av i Norge.

13. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

– Jeg er stolt over å være leder i Start Norge. Jeg er også stolt over å ha kommet meg gjennom en bachelorgrad og at jeg i løpet av denne graden skrev en oppgave som har blitt referert til i Sikkerhetsfaglig råd av Nasjonal sikkerhetsmyndighet til Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

14. Hva er det smarteste kjøpet du har gjort det siste året?

– Tinder plus. Eller det har ikke gitt resultater ennå. Haha, neida, det er ikke sant. Med studentøkonomi kjøper jeg ikke all verdens, men kitekurs på Haugastøl denne måneden står nok høyt! Enorm mestringsfølelse og det ga masse energi jeg fortsatt flyter på.

15. Hvilken oppfinnelse skulle du ønske du stod bak?

– Noe med strøm. Enten solceller, el-bil eller elektrisiteten i seg selv. Vanskelig å se for seg et liv uten.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

– Kjør på og tør å jobbe beinhardt. Tro på det du gjør og gjør det du synes er morsomt, men ikke glem de delene som ikke er morsomme. Da vil sannsynligheten for å lykkes være større.

 


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Det ble utsolgt raskt, så vi har flyttet arrangementet til Edderkoppen Scene for å få bedre plass. Så bare å forte seg å kjøpe før det blir utsolgt igjen:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere, kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, den her omtalte Telia-sjefen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt