Ledelsen i Age Labs (fra venstre): Arne Vasli Søraas, lege, PhD (CSO), Espen Riskedal, MSc (CEO) og Karl Trygve Kalleberg, lege, PhD (CTO). Foto: Press

Age Labs får 10 millioner forskningskroner: Skal forsinke aldersrelaterte sykdommer

Publisert Sist oppdatert

Ved å kombinere omfattende helsedata med maskinlæring vil Age Labs gi befolkningen flere friske år.

– Vårt endelige mål er å bidra til å forsinke alle aldersrelaterte sykdommer, sier Espen Riskedal, administrerende direktør i Age Labs, i en pressemelding.

Den Oslo-baserte startupen har som mål å gi flere friske år ved å kombinere feltene aldringsvitenskap, epigenetikk og maskinlæring.

Gjennom bruk av store og unike datasett fra norske biobanker, utvikler Age Labs en ny biomarkør som skal beregne dødsrisiko samt risiko for å utvikle aldersrelaterte sykdommer.

Den gjennomsnittlige utviklingskostnaden for et nytt godkjent legemiddel er ifølge selskapet beregnet til totalt 22 milliarder kroner, og cirka 90 prosent av alle legemidler som starter kliniske studier mislykkes.

Age Labs' biomarkør skal dermed gjøre det mulig for legemiddelselskaper å øke sannsynligheten for suksess i kliniske studier og dermed sannsynligheten for godkjenning av legemidler.

Nå er selskapet bevilget 10 millioner kroner i FoU-støtte fra Forskningsrådet. Prosjektet spenner over fire år og ledes av Age Labs i samarbeid med både kommersielle og akademiske partnere, blant annet AbbVie, Fürst Medisinsk Laboratorium, Folkehelseinstituttet og Oslo universitetssykehus.

Fakta:

  • Biomarkører er stoffer som tas ut av en organisme og analyseres, og som kvalitativt eller kvantitativt forteller noe om organismens tilstand på det gitte tidspunkt.
  • Med Age Labs kommende biomarkør skal legemiddelselskaper få mer nøyaktig risikoinformasjon om pasientene som blir inkludert i kliniske studier. Dermed kan sannsynligheten for suksess øke betraktelig.
    Kilde: SNL / Age Labs