Mitrol Energy vant Angel Challenge i Trondheim.

«All in»-gründer og alenemor til tre barn skaper teknologi for klimavennlig skipsfart: «Alt går, hvis man virkelig brenner for noe.»

Seriegründer Julia Navarsete i Mitrol Energy har både ordreboka og hverdagen full for neste år, etter at hun vant Angel Challenge i Trondheim i går.

Teknologien hennes gjenvinner energi i rørgatene på skip, og gjør at skipene bruker mindre drivstoff.

– Eierne sparer penger, og det blir mindre miljøutslipp, sier torsdagens vinner av Angel Challenge i Trondheim, Julia Navarsete i Mitrol Energy.

Finalen i Angel Challenge er siste del av et to måneders løp, der investorer lærer startups bedre å kjenne, og til slutt skal velge ut en gründerbedrift der de investerer til sammen en million kroner. Mitrol Energy pitsjet seg frem til seieren i går.

Skipsmegler og gruvearbeider

Navarsete er tidligere skipsmegler og gruvearbeider på Svalbard. Ideen om en energigjenvinning på skip kom fordi hun ønsket å gjøre noe med de store utslippene fra skipsfart. Produktet kan installeres «retrofit» på eksisterende skip i dag.

– Det må store endringer til. Og vi kan ikke vente på at nybygde skip løser «problemet», da tar det for lang tid, mener Navarsete.

37-åringen startet opp for to år siden. Hun er tilknyttet NTNU Accel. I tillegg til penger fra egen lomme, har Mitrol Energy fått støtte fra Innovasjon Norge, men ikke hatt eksterne aksjonærer, før selskapet nå får det gjennom Angel Challenge.

Kjenner ikke grenser

Selv har hun teknisk fagskole i bergverk. Hun tror mangelen på utdannelse er en fordel.

– Jeg har ingen anelse om hvor grensene går. Det er min styrke. Jeg tror alt er mulig å få til, bare man ser det fra den rette vinkelen. Og så er jeg ekstremt nysgjerrig av natur.

– Det høres jo ganske avansert ut det dere gjør. Du har vel et bra team rundt deg?

– Vi har god bistand fra eksterne parter på fagfeltet, fra blant annet NTNU Accel og NTNU. Vi har benyttet disse maksimalt. Mange parter er involvert, sier Navarsete.

For fremtidige generasjoner

– Du er alenemor til tre barn, og «all in»-gründer. Hvordan får du det til?

– Alt går, det er bare måten det går på, hvis man virkelig brenner for noe. Dette er noe jeg gjør for miljøet. Det er viktig for både mine barn og dine barn, de fremtidige generasjonene. Det ville vært uansvarlig ikke å bidra til en mer bærekraftig framtid, sier Navarsete.

Det er første gang hun er med på en pitsjekonkurranse.

– Jeg valgte å bli med fordi jeg likte formatet, med litt bedre tid på pitsjen. 90 sekunders pitsjer er helt uholdbart for meg. Jeg har hatt enorm læring, fått et bredt nettverk, med inngående kjennskap til investorene gjennom Angel Challenge, sier hun.

– Hva skal dere gjøre med pengene?

– Vi ansetter flere folk og bygger selskapet. Kontraktene er klare, og vi har fylt opp 2017-kvoten på fem uker. Nå skal vi springe fort, fastslår Navarsete.

I dag er Mitrol fire personer i kjerneteamet.

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned Shifters seneste podcast med AI-gründer Anita Schjøll brede. Om blant annetkunstig intelligens, om hvor lenge hun skal leve, og hvordan det er å gå konkurs og ut av skapet i Silicon Valley.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer i Shifter

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg