Google-logo i lobbyen på Beijing Hotel fra den gangen selskapet først inntok det kinesiske markedet i 2006. (Foto: AP Photo/Elizabeth Dalziel)

Amerikansk strateg mener Google vil splittes opp i mindre selskaper

Benedicte Tandsæther-Andersen

Benedicte Tandsæther-Andersen

Journalist

Publisert 9. mai 2018

Den amerikanske Allianz-strategen Neil Dwane sier Google utgjør en trussel mot amerikanske politikere og myndigheter. 

Det er i Finansavisen at påstanden om Googles fremtid legges frem av Allianz-strategen Neil Dwane — at Google etterhvert vil styres etter en «splitt og hersk»-lignende teknikk. Dwane sier til Finansavisen at Google er «et sett bestående av syv globale motpoler».

Han mener asiatiske teknologiselskaper går en lysere fremtid i møte enn amerikanske selskaper som Facebook, Apple, Amazon og Netflix og Google/Alphabet — som sammen ofte forkortes til ankronymet FAANGs. De asiatiske selskapene Baidu, Alibaba og Tencent — som forkortes til BATs. Dermed ser fremtiden mørk ut for Google, i Dwanes verdensbilde.

— Jeg tror at selskapet vil bli splittet opp, for disse gigantene er en trussel mot amerikanske politikere og myndigheter. Det er annerledes med BATs, som reguleres av Beijing i forkant. De hjelper Kina med å plassere seg i det 21. århundre veldig raskt, sier Dwane til Finansavisen.

Positiv til Amazons fremtid — inntil videre

Dwane mener at også Netflix-modellen vil komme under press. Han sier at de på ett eller annet tidspunkt må legge frem bevis på at de går med overskudd, og ikke slik som i dag — at de først og fremst viser frem økning i antallet abonnenter.

Dwane har derimot sansen for Amazon, og omtaler dem som «et fantastisk selskap som leverer flott service».

— Men når de beveger seg opp verdikjeden i bransjer som de utfordrer, vil de bli mindre politisk populære. I det meste av Vest-Europa har ikke Amazon hatt noen ­effekt ennå, sier Dwane til Finansavisen.

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.