Innovasjon Norges adminstrerende direktør Anita Krohn Traaseth. Foto: Innovasjon Norge

Åpner kontor i Brussel for å hjelpe norske bedrifter med å søke om EU-penger

Såpass lukrative er EU-midlene at Innovasjon Norge velger å åpne et eget Brussel-kontor.

– Finansiering fra EU er blitt mye mer attraktivt siden Horisont 2020 ble lansert, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth.

Derfor åpner Innovasjon Norge et Brussel-kontor som skal gi praktisk bistand og støtte til bedrifter som søker EU-midler og i tillegg bidra til å gjøre norske aktører og interesser mer synlige i Brussel.

EUs Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon med et totalt budsjett på 80 milliarder euro i perioden 2014-2020, som gjør det til verdens største satsning på forskning og innovasjon.

Norske selskaper har allerede sikret seg 912 millioner kroner fra EU-programmet, men Innovasjon Norge mener Norge kan få en større andel av denne EU-kaka dersom de har et kontor i Europas «hovedstad».

Traaseths organisasjon skriver på sine nettsider at EUs ordninger er blitt mer tilgjengelige og bedriftsvennlige, med vekt på kommersialisering og forenklede søknadsprosesser, og at Horisont 2020 allerede er populært blant norske selskaper.

–Vi har mange bedrifter i Norge som kan konkurrere og vinne mot de beste i Europa. Vi skal bistå disse, sier Traaseth.

En del av Kunnskapskontoret

Innovasjon Norges kontor i EU-hovedstaden er samlokalisert med Norges forskningsråd og Senter for internasjonalisering av utdanning, og er en del av det nye Kunnskapskontoret i Brussel.

Helene Fladmark, som leder Eyde-klyngen på Sørlandet, har allerede brukt Innovasjon Norges kontor i Brussel.

– Det å ha norske støttespillere i Brussel har vist seg å være uvurderlig. De forstår våre behov og kjenner både mennesker og rutiner i EU-systemet, som gjør at kontakten fungerer slik den skal. Klyngen fikk støtte mye raskere og med langt færre utfordringer underveis enn vi hadde trodd, sier Fladmark.

Staben ved Kunnskapskontoret består av ansatte fra Norges forskningsråd, Senter for internasjonalisering av utdanning og Innovasjon Norge.. Fra venstre Tawanda Daka-Eziwhou, Marianne Grønsleth, Yngve Joseph Foss, Ragnhild Solvi Berg, Corinne Luijten, Amy Mitchell og Mathias Aguirre Havgar. FOTO: Kunnskapskontoret
Staben ved Kunnskapskontoret består av ansatte fra Norges forskningsråd, Senter for internasjonalisering av utdanning og Innovasjon Norge.. Fra venstre Tawanda Daka-Eziwhou, Marianne Grønsleth, Yngve Joseph Foss, Ragnhild Solvi Berg, Corinne Luijten, Amy Mitchell og Mathias Aguirre Havgar. FOTO: Kunnskapskontoret

Fakta om Horisont 2020

  • Horisont 2020 er EUs rammeprogram for forskning og innovasjon.
  • Norge er fullverdig medlem av programmet. Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan delta på linje med partnere og konkurrenter fra andre europeiske land.
  • Skal bidra til å løse de største felles utfordringene som innbyggerne i EU og resten av verden står overfor – samfunnsutfordringene. Viktige områder er tilgang på mat og vann, energi og miljø, helse, demografisk endring og sikrere samfunn.
  • Målet er å løse utfordringene ved hjelp av felles innsats fra ulike fagdisipliner og samarbeid mellom private og offentlige aktører.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Ledige stillinger

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg