Rune Fjeldstad (Sparebank 1) og Daniel Döderlein (Auka).
Rune Fjeldstad (Sparebank 1) og Daniel Döderlein (Auka).

Sparebank 1 investerer 15 millioner i Auka

Publisert   Sist oppdatert

Sparebank 1 BV og Auka-gründer Daniel Döderlein inngår samarbeid, og banken kjøper samtidig aksjer i selskapet. 

Nylig ble det kjent at Sparebank 1 BV setter av 75 millioner til innovasjonsprosjekter. Målet skal både være å utvikle nye tjenester som kundene vil ha, og bidra til næringsutvikling i lokalsamfunnet. Döderlein, som er administrerende direktør og gründer av Auka, mener selskapet hans kan komme med verdifulle bidrag til fremtidens banktjenester.

-- Det er interessant for oss å samarbeide med banken. Banktjenester er i enorm endring og dette store skiftet er drevet av teknologi -- og her kan vi bidra, sier Döderlein i en pressemelding.

Sparebank 1 BV får nå en eierandel på cirka fire prosent i selskapet, etter aksjekjøpet på 15 millioner. Administrerende direktør i SpareBank 1 BV, Rune Fjeldstad, forteller at de trenger teknologikompetanse for å henge med i den nye bankvirkeligheten, og at Auka er langt fremme utviklingsmessig på fintech. Hovedtyngden av utvikling innen innovative kundetjeneste fortsatt skal foregå via Sparebank 1-alliansen.

-- Det er viktig for oss å tilby smarte digitale tjenester som gjør hverdagen enklere for kundene våre. Vi tror samarbeid med nye og innovative selskaper er riktig måte å møte den nye digitale virkeligheten på, sier Fjeldstad i pressemeldingen.

Ikke bare mobilbetaling på planen

I 2015 kjøpte Sparebank 1 den norske delen av Döderleins selskap mCASh, og Döderlein fortsatte så den internasjonale satsningen under navnet Auka. Siden dét har mCASH gått sammen med Vipps, og Döderlein forteller at Auka for tiden har planer om å hente mellom 5 og 7 millioner euro.

-- Auka jobber internasjonalt og leverer tjenester og teknologi i samarbeid med banker internasjonalt innen mobilbetaling. Når det gjelder BV vil samarbeidet og utviklingen handle om andre ting enn mobilbetaling, sier Döderlein i pressemeldingen.

-- Vi er en kompetansebedrift

Det er imidlertid for tidlig å si hva dette vil bety i praksis, mener de to selskapene, men Fjelstad legger til at det nye PSD2-regelverket både innebærer utfordringer og løsninger.

– At SpareBank 1 BV signaliserer at dette er en god investering er gunstig for oss. Vi er en kompetansebedrift, og SpareBank 1 har benyttet vår kompetanse tidligere, sier Döderlein i pressemeldingen.

Fjeldstad ser frem til det nye samarbeidet, som følger i rekken av det Auka og Sparebank 1 BV har gjort sammen tidligere.

– Vi ser på dette som en god investering, og det strategiske samarbeidet skal hjelpe oss til å utvikle nye tjenester i vårt lokalmarked på mobile flater. Vi kjenner hverandre godt fra tidligere samarbeid, og vet hva Daniel og Auka står for, sier Fjeldstad i pressemeldingen.