Annonsørinnhold:

Gründer og geitebonde Oscar har et mål:
Å forandre verden

Nå satser selskapet hans Nofence, internasjonalt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er mye mer enn bare en app og en teknologi. Det vi skaper kan få enorm betydning. Ikke bare for dyr og bønder, men for fremtidige generasjoner i hele verden.

Enorm klimapåvirkning. Gründer av Nofence, Oscar Hovde Berntsen er entusiastisk. Det er ikke uten grunn. Startupen hans blir omtalt som «den største innovasjonen siden traktoren» og som en nøkkel i «fremtidens landbruk».

De store fremskrittene skjer langt unna Silicon Valley, men fra kontoret i den lille bygden Batnfjordsøra på Nordmøre. Midt mellom fjord og fjell, utvikler bedriften på vel 30 ansatte, verdens første, virtuelle gjerdeløsning for beitedyr.

Ved å bytte ut tungvinte og kostbare gjerder med en app og digitale halsbånd, kan beitedyr gå fritt innenfor et område med virtuelle gjerder. Det gir bedre dyrevelferd, enklere arbeidsforhold for bonden, mer bærekraftig matproduksjon og økt lønnsomhet.

Forandrer landbruket. Nå viser også nyere forskning at virtuelle gjerder kan ha en enorm miljøpåvirkning. Å gå tilbake til et mer naturlig beite og økt bruk av utmark vil ha stor verdi for klima og biologisk mangfold.

– Faktisk kan beitedyr være med å reversere den negative utviklingen av Co2 i atmosfæren, forteller Oscar, mens han leder an gjennom kontorlandskapet

"Er det ikke fantastisk? Jeg vet at «virtuelle gjerder» høres smalt ut, men vi er med på å forandre landbruket!"

– Om hele verden begynner å bruke Nofence, kan vi veie opp for ekstremt mye utslipp. Rett og slett bare ved å bruke beitedyr og jorden, slik naturen har designet det. For en ingeniør som meg, er det er utrolig kult å bidra til noe så viktig.

Realisierte barndomsdrømmen. For Oscar har det alltid handlet om dyrenes beste. Han er utdannet industrimekaniker og ingeniør, med en iboende trang til å bruke ferdighetene sine til å skape forandring.

Han husker barndommen på foreldrenes gård, og hvor mye han mislikte at dyrene sto innelåst. Det var kjedelig for dem og tungvint for familien. Når beiteområdene var brukt opp, måtte Oscar klippe gresset for å gi dem mer fôr.

– På den tiden hadde jeg alltid en gul notisblokk i baklommen. I den skrev ned alle ideene mine iløpet av en dag. En av dem var nettopp dette om å finne en måte å la dyrene beite fritt, uten kostbare gjerder som trengte vedlikehold og stengte dem inne. Den ideen ble jeg liksom aldri kvitt.

Nå, over 20 år senere, har han realisert teknologien og produktet som muliggjør barndomsdrømmen.

Visste du?

Dyr på beite øker jordens biologiske mangfold, og forbedrer jordens

evne til å holde på vann og binde karbon.

Men hvordan funker det egentlig?

– Teknologien i seg selv er ganske enkel, men vi bruker den på en smart måte.

De digitale halsbåndene dyrene bruker, kalles klaver og har innebygd GPS-teknologi og digitale kart, som er treffsikre også i områder med dårlig mobildekning. Selve klaven drives av en kombinasjon av solceller og batteri.

Via Nofence-appen kan bonden enkelt tegne opp sine virtuelle gjerder. Nærmer dyrene seg den virtuelle grensen, får de beskjed i form av lydsignal. Dyrene lærer seg raskt at dette betyr «snu». Krysser dyrene grensen, får de et enkelt støt, og lærer dermed at lydvarselet utgjør deres nye gjerde.

Han viser hvordan han enkelt kan følge med på egne geiter inne i appen. Og se der: små digitale geiter koser seg i en skråning mellom en barneskole og en motorvei. Et terreng de aldri ellers kunne ha boltret seg i.

– I Norge for eksempel, har vi lite dyrket mark, men nesten halvparten av landet vårt består av utmark. Når man slipper å sette opp gjerder, kan dyrene komme til i de mest avsidesliggende delene av naturen. Det er win, win.

Oscar håper at teknologien vil føre til at flere dyr kommer seg på beite, noe som igjen vil føre til mer matproduksjon på norske ressurser.

Gjør en forskjell!

Bli med på Nofence-laget og jobb med

teknologi som gjør en positiv forskjell for både dyr,

bønder og miljøet

Utforsk ledige stillinger her

Sterk vekst og store ambisjoner. De siste årene har Nofence tatt norske bønder med storm. Men selskapet stopper ikke der. De ønsker å skalere med internasjonale ambisjoner, og har nylig åpnet et kontor i England og større satsning på Europa.

– Vi er inne i en periode med sterk vekst. Nå gjelder det egentlig bare å få flere dyktige folk med på laget slik at produktet kan matche ambisjonene.

En levering med et titalls slagstøvler ligger på gulvet. Han synes det er viktig at de ansatte har føttene godt plantet på jorden. Nå skal alle få seg et par støvler som skal brukes ute i felten og ute hos kunder.

– Selv om vi er en tech startup, så glemmer vi ikke hvor vi kommer fra eller hva DNAet vårt er. Vi skal forandre verden, dra ting i en bedre retning og da må vi tørre å være tett på det vi lager og kundene våre, som er bønder, sier Oscar og smiler lurt.

– Da trenger vi gode støvler.

Vi tror den neste Elon Musk har på seg gummistøvler.

Gjør du?

SE VÅRE LEDIGE STILLINGER HER