Annonsørinnhold:

Hacket Amazon, CNN, og Yahoo! som 15-åring.
– Slik kan din bedrift beskytte seg

Stadig flere bedrifter blir utsatt for datakriminalitet. HP Norges nye podkast «Sikkerhetsbruddet» setter fokus på det nye trusselbildet – og hvordan du kan sikre bedriften.

Publisert Sist oppdatert

Datakriminalitet er et økende samfunnsproblem, og vi leser stadig oftere om bedrifter, organisasjoner og privatpersoner som blir hacket. Det kan føre til at sensitiv informasjon om bedriften, ansatte eller kunder kommer på avveie, og i mange tilfeller medfører det store kostnader for bedriften.

I den nye podkasten «Sikkerhetsbruddet» belyser HP Norge spørsmålet fra ulike vinkler. Gjennom konkrete eksempler på bedrifter som har blitt hacket, deler sikkerhetseksperter sine refleksjoner rundt hva som gikk galt og hvordan du kan unngå at noe lignende skjer med din bedrift.

Fra nisjeaktivitet til organisert kriminalitet

Hva er egentlig konsekvensene av et hackerangrep? For mange bedrifter er de så alvorlige at de velger å betale store summer i løsepenger. Mange selskap er i dag helt avhengige av å være online, og de risikerer i verste fall å gå konkurs dersom de ikke får tilbake kontrollen over nettsiden, intranettet, databasen eller dokumentene sine.

I en av de ferske episodene i podkasten møter vi kanadiske Michael Calce, for mange bedre kjent under pseudonymet «Mafiaboy». Han er en av verdens mest kjente hackere, og ble etterlyst av FBI som 15-åring etter å ha hacket noen av verdens største selskaper, som Yahoo, eBay og CNN.

Calce forteller om en hackerkultur som har utviklet seg fra en nisjeaktivitet hvor målet var å teste ut hva man kunne få til og skryte av det, til organisert kriminalitet i storskala som hovedsakelig dreier seg om penger. I tillegg trekker han frem hvordan den enorme tilgangen på informasjon har medvirket til en eksplosjon i dataangrep mot både privatpersoner og bedrifter.

– Hvem som helst kan i dag laste ned et fullskala hackerprogram fra nett. Det er veldig enkelt, og du kan se på YouTube-videoer for å lære deg alt. Da jeg vokste opp, var hacking en nisjeaktivitet. Miljøet var veldig, veldig lite, og man måtte bli introdusert inn. Jeg tror dette er årsaken til at vi hvert år ser en 300 prosent økning i antall angrep, sier Calce i podkasten.

85 % er for dårlig sikret

Ifølge Calce kan så mange som 85 % av oss være for dårlig sikret mot et hackerangrep, og i podkasten etterlyser sikkerhetsekspertene et mer helhetlig sikkerhetsfokus i bedrifter. Det er selvfølgelig viktig å ha antivirusprogrammer, maskinvare med gode integrerte løsninger og andre tekniske sikkerhetsfunksjoner på plass, men svært mange angrep starter med et øyeblikks ubetenksomhet fra de ansatte.

Et klikk på en lenke eller et vedlegg i en e-post kan være nok til at bedriften blir angrepet. Og i dag hvor mange logger på sosiale medier, privat e-post og jobbens e-post fra samme datamaskin, kan et bildeklikk på en privat Facebook-profil få dramatiske konsekvenser for bedriften. Derfor holder det ikke lenger kun å involvere IT-avdelingen, men man må spre kunnskap og bevissthet fra toppledelsen til hver enkelt ansatt i bedriften.

Som sikkerhetsekspert Tor Petter Abrahamsen fra HP Norge uttaler i podkasten:

– Datasikkerhet er ikke noe bare IT-avdelingen driver med, det er noe hele bedriften må ivareta. Toppledelsen må gå foran som kulturbærere og investere i tekniske løsninger, og forankre holdninger og kunnskap nedover i organisasjonen.

Hør episoden nå!