Annonsørinnhold:

ENKEL I BRUK: Det krever lite å sette brukerne inn i hvordan Berntsen fungerer, før de selv kan benytte den i det daglige. Foto: Morten Aakre.

Slik kan roboten bidra til aktivitet og mindre ensomhet for eldre

For tre år siden fikk Hege Eiklid en briljant idé. Nå gjør aktiviseringsroboten Berntsen sitt inntog i flere norske kommuner.

Publisert

— Stavanger kommune ønsket seg en innovativ helhetlig løsning for aktivisering av eldre med behov for oppfølging. Dette fant de ikke i markedet. Sammen med dem utviklet vi dermed Berntsen, forteller Eiklid.

Hun står bak gründerbedriften Innocom, som vant Norges aller første Innovasjonspartnerskap, og som er med i mentorprogrammet Telia Startup i år. Programmet tar hvert år inn nye bedrifter, som benytter kommunikasjonsteknologi på spennende måter.

Dette er årets bedrifter i Telia Startup

— Berntsen motiverer til aktivitet, er trygghetsskapende og sikrer god kommunikasjon mellom bruker, pårørende og helsepersonell. Berntsen motiverer til mer aktivitet gjennom en digital aktivitetskalender som strukturerer hverdagen, minner om hverdagsaktiviteter og spiller av videobasert tilpasset treningsprogram og aktiviteter. Støtte og trygghet formidles gjennom videokommunikasjonsløsningen, forklarer Eiklid.

HELSETECH: Gründer Hege Eiklid brenner for å holde eldre friske og i aktivitet, og tror Berntsen vil skape verdi både for brukerne og for samfunnet.

Gjennom det tette samarbeidet med brukerne, er Berntsen intuitiv og brukervennlig, samtidig som personvern ivaretas på høyeste nivå gjennom integrasjon med helseplattformen til PatientSky. Dette slår an, tjenesten er allerede tatt i bruk som en del av helsetilbudet til eldre iblant annet Indre Østfold og Nittedal kommune.

Antall eldre øker, og slik vil det fortsette. Flere vil trenge helse- og omsorgstjenester, samtidig som det er vanskelig å rekruttere nok ansatte.

— Vi må løse oppgavene på nye måter. På sikt er det langt billigere for kommunene å investere i tjenester som bidrar til at eldre kan bo hjemme lenger. Vi er derfor nødt til å legge til rette for dette, samtidig som vi må sørge for god livskvalitet, aktivitet og selvstendighet, sier Trude Nordli, styreleder i Innocom og utvalgsleder for Mestring, helse og velferd i Tønsberg kommune

6 typiske behov Telia hjelper startups med

ETTERLENGTET: Berntsen er integrert med helseplattformen PatientSky, og er allerede en del av helsetilbudet for eldre i enkelte kommuner.



Fysisk aktivitet er avgjørende for eldre

Forskning viser at kroppen har omtrent like god effekt av trening og fysisk aktivitet gjennom hele livet, og at aktive eldre i gjennomsnitt får tre år med bedre livskvalitet enn eldre med en inaktiv livsstil, ifølge helsenorge.no. Anbefalingene er de samme for eldre som for voksne ellers. Man bør være i moderat fysisk aktivitet i minst 150 minutter hver uke. Likevel er ikke eldre i tilstrekkelig aktivitet.

— Små endringer i hverdagen kan skape store forandringer i de eldres livssituasjon. Problemet er at man mangler verktøy og ressurser for å tilby og følge opp eldres aktivitetsbehov. Med aktivitetsroboten Berntsen kan vi på en enkel måte nå ut med trening – også til hjemmeboende eldre, sier Ragna Sigmo Skipstad. Hun er fysioterapeut og har vært med å teste ut og perfeksjonere Berntsen siden april i fjor.

Kan revolusjonere eldreomsorgen

FYSISK AKTIVITET: Med fysisk aktivitet kan de eldre komme i mye bedre form. Foto: Morten Aakre

Tjenesten – med roboten Berntsen i spissen — går ut på at brukeren får et treningsopplegg og en timeplan som kan følges uten timeavtale med fysioterapeut eller annet helsepersonell. Brukeren trenger ikke lære seg å betjene roboten, men får levert tjenesten via en brukervennlig applikasjon på nettbrett.

— Det finnes en rekke velmenende apper og funksjoner der ute, som aldri blir tatt i bruk fordi de er for avanserte for brukeren, sier fysioterapeuten.

— Berntsen er derimot svært intuitiv og lekende lett å forholde seg til. Den skiller seg fra andre applikasjoner. Her kreves ingen teknisk forståelse eller digital kompetanse for å kunne ta tjenesten i bruk, forklarer Skipstad videre.

Innocom har hatt roboten Berntsen ute på test hos pasienter siden april. Hele veien har de tatt gjennomtenkte vurderinger for å tilpasse tjenesten for rett publikum.

— Jeg har tatt rollen som «den vanskelige kunden». Ønsker eldre å trene med nettbrett som verktøy? Ja, det gjør de. Vil de gjennomføre treningen? Ja, for den er på brukerens premisser. Berntsen er lystig og gøy! Vi har sett at det funker, sier fysioterapeuten entusiastisk.

10 nyskapende bedrifter har fått plass i Telia Startup 2021

Lekende lett trening for eldre – slik fungerer Berntsen

En fysioterapeut gjør en funksjonstest av brukeren og kartlegger potensial og ønsket treningsmengde. Så programmerer man timeplanen, som da dukker opp på et nettbrett hjemme hos brukeren. Det eneste man må sørge for er at brukeren har strøm på nettbrettet sitt.

— Fem minutter før treningsøkten begynner, får man en påminnelse. Deretter settes økten automatisk i gang. Her vises videoer av enkle øvelser, og det eneste brukeren trenger å tenke på, er å henge med til økten er ferdig.

— I tillegg kan man programmere inn påminnelser om medisin, en tur ut i frisk luft, måltider og lignende i timeplanen. Mange eldre trenger en hjelp til å finne rytme i hverdagen, og Berntsen hjelper med dette, forteller Skipstad, som omtaler oppfinnelsen som revolusjonerende for eldreomsorgen.

Oppdag Telias brede spekter av produkter og tjenester for bedrifter

Telia Startup

  • - Et mentorprogrammet for nye selskaper i vekst, som vil skalere sine forretningsideer på kommunikasjonsteknologi.

  • - Startupene må søke om en plass i programmet, som strekker seg over 12 måneder. De utvalgte bedriftene presenteres ved årsskiftet.

  • - Startupene får kostnadsfri tilgang til en rekke av Telias produkter og tjenester. I tillegg kan de benytte seg av kompetanse fra flere fagfelt, som for eksempel infrastruktur, tilkobling og teknologi, veiledning på finansielle løsninger, logistikk, salg og markedsføring.