Mark Zuckerberg, fotografert i forbindelse med en høringsrunde på Capitol Hill i april, der Zuckerberg måtte forsvare seg mot anklager om at det sosiale mediet hadde rettet politisk innhold mot brukere basert på deres data. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Facebook saksøkt for å lyve om seertallene på videoannonser

Publisert Sist oppdatert

Facebook er saksøkt for å ha løyet om seertallene på videoannonser med hele 150 til 900 prosent. Svindel, mener en gruppe markedsførere. 

En gruppe markedsførere kalt LLE One har klaget inn Facebook på bakgrunn av en gjennomgang av 80.000 interne dokumenter fra det sosiale mediet. Blant annet skal Facebook ha løyet om antallet seere såkalte "video ads" får, altså at de har oppjustert antallet med mellom 150 og 900 prosent, skriver Business Insider.

En del av klagen - og søksmålet - skal også dreie seg om at Facebook visste om feilen i mer enn et år før de ble videreformidlet til markedsførerne på det sosiale mediet. I granskningen av dokumentene søksmålet er basert på, kommer det også frem at Facebook i september 2016 kun hadde to ansatte utviklere som jobbet med å fikse feil i rekkevidden for videoannonsene.

LLE One sin klage strekker seg over totalt to år, og gruppen skal via Californias føderale rettssystem ha begynt sin klageprosess i 2016. Nå har det blitt lagt til flere detaljer i klagen, og det nye er blant annet at LLE One mener Facebooks villedende markedsføringstall kvalifiserer til å være svindel.

Mark Zuckerberg, fotografert på scene under Facebook-konferansen F8. Foto: Maurizio Pesce / Flickr

Markedsført for ikke-eksisterende folk

For brukere av Facebook Ads, er det mulig å velge målgruppe, men også hvor stor andel av målgruppen man vil forsøke å nå. Samtidig er det også mulig å velge målgrupper som på Facebook oppgis til å ha størrelser de praktisk umulig kan ha.

Det omfatter eksempel at en Facebook-annonse defineres, og betales, slik at den skal nå ut til flere amerikanere enn det ifølge statistikken finnes i verden i dag.

I en intern respons på en av anklagene søksmålet omfatter, drøftet en Facebook-utvikler seerproblematikken. Der kom det frem at selv om man vanligvis bare anser folk som ser på en video i mer enn tre sekunder som reelle seere, vil Facebook inkludere det totale antallet i statistikken sin.

I en pressemelding fra Facebook, sier en talskvinne for det sosiale mediet at anklagene er grunnløse.

-- Dette søksmålet har ingen rot i virkeligheten, og vi har tatt affære for at svindelanklagene skal avvises. Antydninger om at vi på noen måte har forsøkt å skjule problematikken fra partnerne våre, er gal. Vi fortalte kundene våre om denne feilen da vi oppdaget den -- og oppdaterte hjelpesenteret vårt for å forklare saken, sier talskvinnen.