FinSHIFT 30.11.2022

«Anti-woke»-bank kansellerer seg selv

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Hva er saken?

I dagens polariserte USA er det å være «woke» den kanskje rødeste av alle røde kluter for mange republikanere.

Men i landet der man kan se en forretningsmulighet i alt, er selvfølgelig ikke røde kluter noe unntak.

Texas-startupen GloriFi dro i gang med målet om å bli det konservative fintech-alternativet til alle tradisjonelle Wall Street-firmaer som gründerne mente var blitt altfor liberale og «woke».

Det konservative Amerika skulle fanges med hjelp av billigere husforsikring for våpeneiere, kredittkort laget av patronhylser og økonomisk hjelp til advokatkostnader hvis en kunde skulle skyte en annen person i selvforsvar.

Gründer og daglig leder i selskapet er Toby Neugebauer, en forretningsmann fra Dallas, Texas. Han blir i hovedsak omtalt for å ha donert penger til de tidligere presidentkandidatene Rick Perry og Ted Cruz fra samme delstat, og mindre for eventuelle kvalifikasjoner som bankdirektør.

Det stoppet ikke en rekke profilerte investorer av det mer konservative slaget fra å fylle opp kassa med 50 millioner dollar, cirka 50o millioner kroner til prosjekt. Og snakker vi kjente konservative investorer, er det et navn man ikke kommer unna: Paypal- og Palantir-gründer og Trump-venn Peter Thiel var selvfølgelig med og puttet inn penger.

Adnuntius-ad. Hidden in the editor.Format: "Midtbanner_Desktop_Article", size: 1100x400.

Planene var av det høytflyvende slaget fra første stund. Da GloriFi åpnet opp i sommer var det snakk om å gå på børs gjennom sammenslåing med et børsnotert skallselskap, et såkalt SPAC, før det fantes produkter å tilby bankens fremtidige kunder. Verdivurderingen var heller ikke av det moderate slaget – 1,7 milliarder dollar, rundt 17 milliarder kroner, skulle børsnoteringen innbringe.

«En overveldende andel av dagens forbrukere ønsker å gjøre forretninger med selskaper som deler deres verdier», sa gründer og daglig leder Toby Neugebauer da selskapet ble lansert i sommer, og hørtes nesten til forveksling ut som leder av et impact-selskap.

Han mente også at de ekte konservative amerikanerne var et «vastly underserved market» og fikk det nesten til å høres ut som om han snakket om hvordan banker verden over har behandlet små- og mellomstore bedrifter.

Hvorfor er dette interessant?

Like grandiose som planene var, like kort tid tok det før moroa var over.

I løpet av tre måneder tok pengene slutt, og noen som var villig til å spytte inn mer kapital var det ikke mulig å finne. Kanskje ikke så rart, da en del av historiene om hva som skjedde underveis på mange måter har like mye til felles med kollapsen i FTX som med amatørmessig startup-virksomhet.

Adnuntius-ad. Hidden in the editor.Format: "NATIVE-article-desktop", size: 331x300.

Lanseringsdatoer som blir brutt gjentatte ganger, produktutrullinger som er alt annet enn feilfrie, og plutselige masseoppsigelser av folk, er jo ikke ting som vekker tillit hos potensielle investorer.

Det er heller ikke rapporter fra de ansatte om en sjef med eksplosivt humør og som drikker på jobb. En jobb som i tillegg fant sted i sjefens nesten 150o kvadratmeter store villa i Dallas.

Eller at GloriFi fikk rekruttert den kjente konservative kommentatoren Candace Owens som medgründer og talsperson. Hun gikk all-in. I begynnelsen av oktober, en måned etter at GloriFi-appen var gått live og en drøy måned før banken stengte ned, tvitret Owens til sine 3,2 millioner følgere: «Vi er i startfasen av den konservative økonomien. Dere kommer alle til å høre om GloriFi snart. Vi vil ta over for Bank of America, Wells Fargo, Chase og Paypal.

Hun la også ut en video der hun oppfordret sine følgere til å slette Paypal-kontoen og flytte pengene til GloriFi.

Hva er konsekvensen?

Det var i forrige uke at GloriFis siste håp var ute etter at den som skulle redde banken på kort sikt trakk seg fra redningsoperasjonen. Etter at spikeren i kisten var hamret inn, forklarte markeds- og kommunikasjonssjefen at banken gikk til grunne på grunn av klønete startup-feil, en fallende økonomi og gjentatte angrep på selskapets rykte.

At høy ideologisk svansføring ikke nødvendigvis er det samme som forretningsteft eller god ledelse, ble det tilsynelatende ikke snakket like høyt om.

Tross at fiaskoen er blitt ganske så omtalt i amerikanske medier, har FinShift ikke klart å finne ut av hvor mange kunder som er rammet. Vi velger å tolke det som et godt tegn – at det var forholdsvis få svelget agnet.

Dermed kan vi bare lene oss tilbake og se om det blir FTX eller GloriFi som blir den første oppfølgeren til «The Wolf of Wall Street».

Relaterte saker

Anti-woke bank-startup stenger ned (Rolling Stone)
→ Bank-startup fra Texas faller sammen som en solstol (Chron)
Fintech-banken GloriFI gir opp etter at funding faller gjennom (Pymnts.com)
«Pro-amerikansk« fintech planlegger SPAC-avtale til 1,7 milliarder dollar (Pymnts.com)