FinSHIFT 19.10.2022

Nye detaljer om Klarnas pengejakt

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Oppdatert med kommentar fra Klarna sist i saken

Hva er saken?

Det har blitt skrevet opp og ned i mente om Klarnas økonomiske utfordringer og hvordan selskapet måtte senke verdivurderingen med over 80 prosent da selskapet hentet cirka 8,5 milliarder kroner i sommer. Noe som likevel var den største fintech-emisjonen i verden i tredje kvartal, ifølge statistikken til Dealroom, i den første av dagens saker.

Nå har den amerikanske avisen The Information avslørt nye detaljer rundt transaksjonen som bedre forklarer hvorfor Klara måtte gå med på den lave verdivurderingen.

Igjen viser det seg at det faktum at Klarna er bank og må forholde seg til kapitaldekningsregler påvirker hvordan selskapet kan opptre som unotert tech-selskap.

Hvorfor er dette interessant?

Ifølge The Information har det dukket opp et nygammelt grep for å holde opp verdivurderingen på unoterte tech-selskaper i et stadig strammere kapitalmarked – preferanseaksjer.

En slik aksje innebærer at investorene garanteres å få tilbake sin innsats først ved et salg eller ved likvidasjon av selskapet. Dermed kan investoren gå med på å holde verdivurderingen høy på selskapet, ettersom de vet at de får tilbake innsatsen, selv om selskapet selges til en betydelig lavere pris.

Som unotert tech-selskap skulle altså Klarna ha kunnet unngå verdivurderingsslakten.

Som bank derimot var det ikke like enkelt. Da måtte forholde seg til kapitaldekningsregler som sier hvor mye penger banken må sette av i forhold til utlåningen. Som kjent har den svenske Finansinspeksjonen i lang tid ment at Klara ikke har satt av nok penger.

Og i beregningen av egenkapitalen veier preferanseaksjer mye mindre enn en fullverdig stamaksje. For ikke å helt krasje med kapitaldekningsreglene måtte Klarna dermed utstede stamaksjer - med den konsekvensen at vurderingen av selskapet gikk til bunns.

Hva er konsekvensen?

Balansegangen mellom å være høyt vurdert fintech og regelstyrt bank har Klarna drevet med i lang tid, og det er ikke alltid helt klart på hvilket ben selskapet ønsker å stå.

Denne uken dukket det opp en antydning om at det tross alt er viktig å stå på bank-benet. I et intervju med den Financial Times-eide nettavisen Sifted, svarte Klarnas sjef i Storbritannia, Alex Marsh, følgende på spørsmålet om hva som er selskapets langsiktige mål:

– Om du ser på våre mest modne markeder, Sverige og Tyskland, har vi en komplett pakke med tjenester med både lønnskonto og sparekonto. Det er en indikasjon om hvor vi vil være globalt. Å bli en av fem virkelig globale retail-banker. Er par av dem vil være noen av de store eksisterende bankene, et par big techs, som Apple og Amazon og den siste vil være oss. Det er hva vi tror vil skje de kommende fem til ti årene.

Så må vi bare vente og se hva Klarna finner på senere i dag. De siste dagene har det kommet flere hint om Klarnas største produktlansering noensinne. Det burde logisk sett være noe som skal bidra til å gjøre Klarna til en av de «fem store».

Oppdatering

Etter at dette innlegget ble publisert på Shifter, fikk FinShift en e-post fra talsperson i Klarna, Filippa Bolz, som går ut på at avisen The Information, som først skrev om saken, har fått alt om bakfoten.

Hun skriver at selv om Klarna i teorien skulle kunne utstede preferanseaksjer, har det aldri vært et alternativ for selskapet i løpet av de 20 år selskapet har eksistert. Dermed anser Klarna at The Information baserer hele sitt resonnement på feilaktige premisser, og ønsker å dele sitt offisielle syn på bruk av aksjer.

«Klarna har alltid utstedt stamaksjer. Det er vårt foretrukne valg. Vi har ikke utstedt en eneste preferanseaksje på 20 år. Klarna er en regulert bank – og som en slik utsteder vi alltid stamaksjer, akkurat som nesten alle andre banker, fordi det er mer fordelaktig fra et kapitalforvaltningsperspektiv.»

Relaterte saker

Den ukjente detaljen som gjorde at Klarna måtte slakte vuderingen i sommer (Breakit)
Startups unngår verdivuderingsslakt gjennom «Up rounds in name Only» (The Information)
→ (+) Klarna: Vi er klare med store oppsigelser (Sifted)