Lars Syse Christiansen blir ny CFO i Otovo. Foto: Lucas H. Weldeghebriel

Går fra toppleder-stilling i Circle K til solcelle-startup

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Publisert 2. desember 2016

Otovo leter ikke nederst i bunken når de skal utvide teamet.

Shifter har tidligere skrevet om solcelle-selskapet Otovo. De lanserte i februar i år, og nylig gjennomførte selskapet en emisjon og hentet inn 22 millioner kroner til en verdisetting på 50 millioner kroner før emisjonen.

Nå har selskapet hentet inn CFO Lars Syse Christiansen (39), som kommer fra rollen som finansdirektør for Circle K (tidligere Statoil Retail) i Europa.

–Jeg liker å jobbe i bedrifter som er i stor endring, sier Syse Christiansen til Shifter, som før Circle K var finansdirektør i Storebrand Bank.

Syse Christiansen er ikke helt ukjent med solcelle-selskapet ettersom han var med å gründe det og har hatt posisjonen som styreleder samtidig med jobben i storkonsernet.

–Nå går jeg over i en mer operativ rolle som CFO, sier han.

Otovo skrur opp farten. Øverst: Stein Magnus Jodal, Kristian Klette, Mette Rye-Larsen, Andreas Thorsheim, Christel Mathiesen, Nederst: Fredrik Hertzberg, Simen Jørgensen, Rikard Eide og Tormod Engesæth Foto: Jon Gorospe
Otovo-teamet. Øverst: Stein Magnus Jodal, Kristian Klette, Mette Rye-Larsen, Andreas Thorsheim, Christel Mathiesen,
Nederst: Fredrik Hertzberg, Simen Jørgensen, Rikard Eide og Tormod Engesæth Foto: Jon Gorospe

Aldri drømt om å jobbe i en startup

–Hva får en toppleder til å gå fra et stort etablert selskap til en liten startup?

– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe et mindre selskap. Jeg ønsker å ha mer direkte påvirkning på retningen til selskapet og jobbe et sted hvor ting går raskere. At det ble en startup var tilfeldig. Det er ikke noe jeg har drømt om, men jeg har alltid hatt lyst til å jobbe i et mindre selskap, sier han.

–Du er sikkert vant til å ha et stort apparat rundt deg. I en startup må du være tettere på og hanskes med flere ting. Er du klar for det?

–Jeg kommer fra retail. Der er det ikke mulig eller akseptert å ikke være tett på. Jeg har en operativ tilnærming til arbeidet. Overgangen gir meg også en frihet og en umiddelbar mulighet til å få mer gjennomslag, sier han

–Du var jo med fra starten som gründer og styreleder. Hvorfor hoppet du ikke over med en gang?

– Det handler om modenhet i virksomheten og hvilken kompetanse jeg representerer. Det er viktig med et fornuftig kostnadsnivå, og jeg kunne gjøre en jobb fra en styrelederrolle. Nå som selskapet går inn i en kommersialiseringsfase så trengs det mer operativ finanskompetanse, sier Syse Christiansen.

Frustrerende at ting går tregt

–Du sier du ønsket å jobbe i et mindre selskap og at overgangen gir deg en frihet. Tror du flere toppledere tenker det samme og at flere vil gå til startups?

–Jeg tror at du som toppleder i et stort konsern kan påvirke mange menneskers liv. Når det gjelder tregheten fra en beslutning til gjennomføring, er det noe jeg tror mange toppledere føler på og kan oppleve som en utfordring som er frustrerende, sier han.

–Men vil flere toppledere hoppe etter og gå inn i startups?

–Det virker som vi har fått en større modenhet rundt startups. Med bedre strukturer og rammevilkår, er det flere som vil kunne vurdere å ta det valget, og jeg tror det er mer sannsynlig at flere vil ta det valget, sier han.

–Er det noe du vil savne fra store selskaper?

–Helt sikkert. Dette er dag én på jobb i Otovo. Jeg kommer til å savne tryggheten, det å få en prioritet hos samarbeidspartnere når du representerer en stor aktør. Jeg har jobbet mye internasjonalt, og den internasjonale virksomheten kan blir et savn. Så da må vi rett og slett få Otovo utover landets grenser. Det mener jeg er en naturlig ambisjon å ha, sier han.


Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

I podcasten er han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.

 

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.