gründervett

Gründervettregel nummer 1: Gå aldri alene

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av redaktør Per-Ivar Nikolaisen i Shifter

Et godt team bør tåle både digitale og analoge virusangrep. Ensomme gründere bør finne en "venn" i 2017. 

Alt var ganske fredelig et par uker før jul. Det første tegnet på at et omfattende angrep på Shifters produksjonslinje var i gang, kom i form av en epost fra noe som lignet en prikk på Posten. I årevis hadde jeg humret av folk som åpnet vedlegg med javascript-filer fra folk de ikke visste helt sikkert hvem var. Jeg hadde klart meg virusfri gjennom 30 år med elektronisk databehandling.

Omtrent et tiendels sekund etter at jeg hadde trykket på vedlegget, skjønte jeg hva jeg hadde gjort. Laptopen begynte å jobbe som en duracellkanin. Jeg så "live" hvordan viruset endret fil-navnene på skrivebordet til uleselige formater. Viktige notater, bilder jeg hadde tatt, podcastfiler. Posten-viruset pløyde seg gjennom harddisken, til jeg fikk kutta strømmen. Jeg satt stille et par minutter foran den svarte skjermen, en evighet i en gründers hverdag, før jeg nervøst skrudde den på igjen.

Heldigvis hadde det sinte javascriptet blitt stoppet før det hadde nådd hjertet av maskinen, mappene «Mine Dokumenter» og «Mine Bilder». Men dagen gikk med til «redningsarbeidet», og noen andre enn meg måtte skrive saker den dagen.

Det var kanskje bare en dag eller to etter. Det begynte med et hark, så et hark til, og enda et hark. Denne gangen kom ikke virusangrepet i form av en e-post, men som en luftbåren mikroorganisme.  Kanskje var det statsministeren jeg hadde intervjuet et par dager i forveien som var kilden til smitte? Så hun ikke litt pjusk ut, eller var det bare høstens budsjettforhandlinger som hadde herjet med henne?  Eller var immunforsvaret mitt bare generelt svekket etter lite gründersøvn i månedsvis?

Uansett: Da VG en uke senere kunne melde at “Influensabølgen slår inn for fullt i julen», hadde jeg allerede hatt influensaen «i god tid før julen», og den bare fortsatte. Akkurat som Posten-viruset hadde pløyd gjennom harddisken, pløyde influensaviruset gjennom kroppen. Jeg skal spare dere for inngående detaljer. Men kan melde om at årets influensa har en interessant kombinasjon av omgangssyke, kraftige forkjølelse og smerter i muskler og ledd, samt feber. Arbeidsevnen var sterkt redusert.

Jeg skriver ikke dette for å få medlidenhet (i så fall bare bittelitt). Men situasjonen eksemplifiserer for meg hva et godt team betyr. Hovedproduktet til gründerbedriften Shifter er jo journalistikk, og da helst journalistikk ganske ofte. Hadde jeg vært alene om å gründe Shifter, ville det vært lite nytt her på sidene våre de siste par ukene. Min gründerkollega Lucas holdt imidlertid hjula i gang. Han skrev saker, spilte inn podcaster, gikk i møter, og viste seg blant folk. Han var en virusfri arbeidsmaskin. Bare «gønna» på videre, som man sier i gründerland.

Et godt team er selvfølgelig viktig fordi man utfyller hverandre med ulik kompetanse, erfaring og personlige egenskaper. Men teamet er også avgjørende når det butter i mot for den enkelte på et eller annet plan. Teamet må være sterkt nok til at bedriften ikke ramler sammen, selv om den enkelte sliter i en periode. Noen ganger er det kanskje bare en kjip influensa. Andre ganger kan det være dødsfall i familien, samlivsproblemer eller andre mer eller mindre vanlige hendelser i et menneskes liv. Noen ganger er det deg, andre ganger er det noen andre i teamet. Dere må kunne stole på at dere drar hverandre videre når en av dere går for halv maskin og trenger tid til å komme tilbake på topp. Teamet må være sterkt nok til at «the show must go on».

Den ensomme og uovervinnelige supergründeren finnes ikke. Om noen påstår han klarer å erobre verden alene, så ljuger han eller har mangel på selvinnsikt. Alle har sine sterke og svake sider. Alle tar telling en gang i ny og ne. Er du alene som gründer, bør du ha som nyttårsforsett å skaffe deg en medgründer du kan stole på. For en eller annen gang vil det sannsynligvis butte litt. Det kan få større konsekvenser enn du tror. Det er så mye som skal klaffe når du skal bygge en suksessbedrift, at selv en liten smell kan være nok til at du feiler på kort eller lang sikt. Kappløpet om å realisere de gode ideene går så raskt at du ikke har tid til å gå når du føler deg litt pjusk eller nedfor. Du trenger imidlertid ikke løpe hele tiden, så lenge teamet er med i racet.

PS: Influensaen kommer for fullt i jula. Men «the show goes on» for Shifter , og jeg har som nyttårsforsett å ikke åpne vedlegg med javascript i 2017. De analoge virusene er det verre å gjøre noe med.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Hør vår seneste podcast med to  skarpe digitalhoder, Christoffer Hernæs i Skandiabanken og Wasim Rashid i Telia, om hvordan det er å drive innovasjon i store etablerte selskaper og plukk opp noen råd for hvordan du kan gå frem for å skape innovasjon på din arbeidsplass, enten det er i en startup eller i et stort og tregt selskap med en etablert forretningsmodell.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster. Hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.

Og please rate oss på iTunes. Nå har podcasten 8.500 innovative lyttere, men kun tre av dere har lagt igjen en anmeldelse. Vi trenger flere (positive :)) anmeldelser for at podcasten skal bli synlig for enda flere. Tusen takk til deg som nå faktisk går inn på iTunes og rater oss:)