Hold øynene på AR, blockchains og tingenes internett

Jørgen Skjelsbæk

Jørgen Skjelsbæk

Journalist

Publisert 13. juni 2017

Analyselskapet Gartner har lenge hatt rollen som en av it-bransjens fremste fremtidsspanere. Her er ti ting selskapet tror vil få en avgjørende påvirkning de kommende fem årene.

Selskapet årlige hypekurve får ganske mye oppmerksomhet, men Gartner bruker også tid på å fortelle om andre trender.

Nylig var Ian Cox fra Gartner i Stockholm og fortalte om de ti viktigste teknologitrendene de kommende fem årene. Det blir mye digitalisering og disrupsjon, skriver Computer Sweden om spådommene.

Det første punktet på listen handler om såkalt forsterket virkelighet. Et godt eksempel på at akkurat det punktet på Gartner-listen nok vil få en betydelig påvirkning, kom i forrige uke. Da presenterte den svenske møbelgiganten Ikea et samarbeid med Apple som går ut på at man skal kunne bruke kamerafunksjonen på en Ipad og info fra Ikea-katalogen til å teste ut hvordan møblene vil ta seg ut hjemme i ditt eget hjem. For Ikea er ikke tankene om forsterket virkelighet noe nytt. Det er flere år siden de gjorde sin katalog tilgjengelig på den måten, men det er først nå som dette toget begynner å rulle skikkelig.

Ellers er det nok noen andre punkter som for håpefulle gründere kan være skummel lesning. Muligens kan de da trøste seg med at ikke engang Gartner-folket selv forventer at alle spådommer slår til. Ifølge Computer Sweden, hever Cox at Gartner har hatt rett i 78 prosent av tilfellene siden 2010.

Med andre ord, to av de følgende ti punktene kommer ikke til å bli virkelighet:

  1. I 2020 vil 100 millioner konsumenter kjøpe ting i en forsterket virkelighet (augmented reality), med alt hva det innebærer av å bygge AR-tilpassede løsninger.
  2. I 2020 kommer også 30 prosent av all ”websurfing” til å skje uten en skjerm! Botene tar over og de snakker med deg.
  3. Allerede et år tidligere mener Gartner at 30 prosent av alle selskaper vil ha droppet utviklingen av en egen mobilapp. Det bedre å satse for eksempel på stemmeinteraksjon.
  4. Algoritmer blir stadig viktigere. I 2020 vil algoritmer på en eller annnen måte ha påvirket hverdagen til mer enn én milliard yrkesaktive på en positiv måte.
  5. Virksomhet basert på blockchains vil ha en samlet verdi på over ti milliarder dollar i 2022.
  6. Sju globale giganter, Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba og Tencent vil ha lagt beslag på i gjennomsnitt 20 prosent av den tiden et menneskene bruker på digital aktivitet i 2021.
  7. Frem til 2019 vil hver krone som investeres i innovasjon kreve sju kroner for å tilpasse eksisterende it-løsninger.
  8. Tingenes internett vil ikke bety et enormt økt lagringsbehov. Mesteparten av all IoT-data vil bli analysert i realtid. Men det blir avgjørende å vite hvilken typ av data som trenger å lagres.
  9. Derimot vil IoT-data spare mye penger. Nærmere bestemt én billion dollar frem til 2022, først og fremst på vedlikehold og service.
  10. Ved hjelp av armbånd og apper som analyserer ansattes helse kan bedrifter senkes sine helsekostnader med 40 prosent frem til 2020.

 

 

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.