YouTube skal bekjempe falske nyheter. Foto: Google via AP

Slik skal YouTube ta knekken på «fake news»

Vilde Mebust Erichsen

Vilde Mebust Erichsen

Journalist

Publisert 10. juli 2018

Google-tjenesten investerer 25 millioner dollar i å «sikre sannheten».

Målet er å bekjempe videoer med falsk informasjon, som umiddelbart kan spre seg etter for eksempel skyting, naturkatastrofer og andre store hendelser, skriver The Guardian.

I tidlig fase av en nyhetshendelse skal YouTube vise brukerne en kort tekst i søkefeltet – hentet fra troverdige nyhetskilder, samt advarsler om at historiene kan endres.

Rundt 10.000 av Googles korrekturlesere, som overvåker søkeresultatene rundt om i verden, skal bidra til å avgjøre hva som kan regnes som en «autoritær» nyhetskilde – og ikke.

Alexios Mantzarlis, direktør i International Fact-Checking Network, som hjalp Facebook i deres kamp mot falske nyheter, mener YouTubes tekst-rapportering i søkefeltet er «et forsiktig, men godt steg fremover», ifølge AP.

Han er imidlertid bekymret for falske nyhetsvideoer som kun blir anbefalt, og dermed vises på YouTube uten å bli søkt opp.

Mantzarlis hadde derfor foretrukket å se Google benyttet mennesker – og ikke algoritmer, i kampen mot falske nyheter, skriver USA Today.

Les også: Oljefondet ønsket Facebook-rapport om «fake news»

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.