Investor Maria Eriksson vil finne gründere og økosystemer som jobber sammen med naturen. Foto: Katapult

Svensk impact-investor vil ut av betongbyene: – Vi må redde oss selv

Publisert Sist oppdatert

Svenske Marie Eriksson vil skape co-working i naturen. For bare sånn kan vi redde oss selv - før noe annet. 

− Vi må bort fra det at vi skal redde verden. Det er bullshit, vi skal ikke redde verden. Vi må "redde" oss selv, sier Marie Eriksson.

Hun er investor i Katapult Venture og Katapult Ocean, men også arving i skipsselskapet Stena. Det svenske rederiet med 38 ferger - og 22 fergelinjer i Skandinavia, Baltikum og Storbritannia.

I fjor gikk hun sammen med sin mor og bror ut av selskapet med sin del av arven, for å kunne investere i nye selskaper med det nye impact-venture-selskapet Formica. De gjorde sin første store investering i år, i IT-selskapet Cybercom.

– Verden er mye sterkere enn oss, og den kan viske oss ut og starte på nytt hvis den ønsker det, sier Eriksson.

Tenker på mennesker

Shifter møter impact-investoren på Katapult Future Fest arrangert i Oslo, der årets tema dreier seg rundt nettopp jeg'et: Vi skal bli bedre kjent med oss selv og finne våre styrker.

− Vi må tenke på mennesker, ikke bare på teknologien, sier Anders Lier, medgründer i Katapult Fund og festivalens medarrangør.

Han forklarer hvorfor:

– For at mennesker skal kunne bidra og gjøre noe stort, må de også være klare for det, og ha et ønske om å gjøre en endring. Derfor mener vi at årets tema er veldig viktig. Det å tenke på mennesket først, sier Lier.

Eriksson mener vi må jobbe med vårt indre, finne vår indre essens, for å kunne skape en forandring andre steder.

− Vi må bare få sjansen, forteller hun, og viser til Albert Einsteins sitat: "Vi kan ikke løse problemer med den samme bevisstheten som skapte den".

− Vi har lenge levd i en verden som har basert seg på "survival of the fittest", en kapitalistisk struktur som har fokusert på verdisetting, og hele økosystemet rundt har støttet opp om dette. Og for å kunne løse noen av disse problemene må vi tenke helt nytt.

Vil ha akselerator i naturen

Under festivalen snakket den svenske investoren, som forteller at hun tilbringer 95 prosent av tiden ute i naturen, om hvordan man skal komme i bedre kontakt med naturen.

Selv jobber hun for tiden med å kjøpe eiendommer på Ibiza i Spania. Her er tanken at gründere og startups skal kunne komme for å knytte seg til - og jobbe samme med, naturen.

− De fleste mennesker bor i byen. De bruker mesteparten av tiden sin i en murboks, foran en skjerm, koblet av naturens egen rytme.

Eriksson mener at teknologien og de nye tech-startupene gjør visjonene hennes lettere, selv om teknologien også kan være til hinder for å komme i bedre kontakt med naturen.

− Dagens teknologi gjør at vi ikke trenger å bo i Oslo for å jobbe i et tech-selskap lenger. Vi kan bo ute i naturen, og skape et co-working-space der. Vi kan ha en akselerator ute i naturen.

Hun mener mange av gründerne må tenke mer på samfunnets behov:

− Det er viktig for meg å komme hit og dele dette. For det er mange her som vet mer mye om tech og er fantastiske gründere, men få av dem har zoomet ut og tenkt på disse spørsmålene, hva er det beste for helheten, hvordan kan jeg komme bedre i kontakt med naturen, hvordan kan vi jobbe sammen?

− Har du møtt noen startups her som tenker slik, da? 

− I utgangspunktet ikke. Men jeg har heller ikke lett etter dem. Jeg er mer opptatt av å finne det økosystemet og samfunnet, så kan vi finne selskapene som skal bli en del av det etterpå.

Vil finne økosystemer

Eriksson tror samfunnet vi lever i, gjør at vi lever på en mer homogen måte. Det er dette som må endre seg, mener hun.

− Bare se hvordan folk er kledd. De fleste ser så godt som like ut. Det skaper insentiver, "doing instead of being", og skaper en frykt for at vi ikke er elsket som vi er. Vi tilpasser oss og begynner å spille det spillet for å få kjærlighet.

Hun mener vi på den måten mister oss selv, og at ved å endre måten vi tenker på, ikke bare skaper bedre mennesker, men også bedre selskaper.

Eriksson forteller at hun så langt ikke har sett etter disse kvalitetene når hun har investert i startups gjennom Katapult og Formica.

– Men jeg ønsker det. Intensjonen er også at skal ta dette inn i de store selskapene min familie investerer i og gjøre store endringer i lederstruktur. Over tid vil jeg at naturen skal prege alt jeg gjør.

Lier mener Eriksson er til stor inspirasjon.

–Noen mener kanskje det er "cutting edge" det hun snakker om, men jeg tror at dette kan være vanlig praksis om kort tid.