Pål T. Næss på Startup Extreme, da det ble kjent at han ble gründersjef i Innovasjon Norge. Her med Anita Krohn Traaseth. FOTO: Per-Ivar Nikolaisen

Innovasjon Norge-sjef Pål T. Næss: Uansett hvor mye vi gjør fra myndighetenes side, vet jeg av erfaring at det ikke er vi som gjør den avgjørende forskjellen. Den må gründerne selv gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av Pål T. Næss, direktør for gründere og oppstartsselskap i Innovasjon Norge.

Financial Times’ sjefskommentator John Gapper besøkte Norge under nylig avsluttede Oslo Innovation Week (OIW). Vi håpet alle på en hyllest til det norske oppstartmiljøet, men fikk en kalddusj gjennom artikkelen «Norways' oil wealth swamps innovation» der Tapper skriver at vi er for komfortable med dagens situasjon og derfor frykter endring.

Han skriver at videre at det i Norge finnes flere offisielle tenketanker og inkubatorer enn entreprenører.
I stedet for å oppføre oss som komiske Ali og forklare hvorfor FT tar feil, la oss heller utnytte denne artikkelen til å gjennomføre en nødvendig endring.

Norske selskaper uforberedt og lite opptatt av kundens behov?

La oss sammen ha som mål å imponere Gapper dersom han kommer tilbake på OIW om ett år. Hva kan Gapper ha opplevd mens han var i Oslo som gjorde at han skrev den nedslående stemningsrapporten? Som viktig del av økosystemet rundt norske gründere skal Innovasjon Norge ta sin del av ansvaret.

Kan Gapper ha sett selskaper pitche uten å ha blitt imponert? Synes han, i likhet med noen av de andre utlendingene jeg snakket med, at selskapene virket uforberedt, lite opptatt av kundens behov og ikke bevisst på egne tall?

Hørte han også skriket etter ytterligere stimuli fra myndighetene i form av lavere opsjonsbeskatning for selskapene, ingen arbeidsgiveravgift de første årene eller halvert skatt på tidligfaseinvestering? Vurderte han disse opp mot støtteordningene han hørte om og regjeringens gründerpakke på 400 millioner?

Og traff Gapper de samme gründerne på arrangement etter arrangement og lurte på når, eller om, de jobbet for å styrke selskapene sine? Hvor var forresten gründerne fra oljesektoren, den industrien som klart har vært mest framgangsrik de siste 30 årene?

En ting han må ha blitt overrasket over, siden han skrev det i kronikken, var det store antall hjelpere i denne næringen. Hørte han om de samme selskapene gang etter gang fra forskjellige miljøer, de såkalte «hjelperne»? Og, hvor var næringslivslederne?

Økonomiske reformer

Flere tilbakemeldinger til FTs artikkel har gått ut på å legge skylden for situasjonen på myndighetene. «Det er få tegn til at norske myndigheter forstår alvoret og sin rolle i endringene vi står ovenfor», sier gründer Kjartan Slette i oppstartselskapet Unacast i Dagens Næringsliv.

Kommentator John Gapper mener nordmenn frykter disrupsjon. Hans kommentar etter å ha deltatt på Oslo Innovation Week har møtt både støtte og kritikk i oppstartsmiljøet.

«Journalisten har helt rett i at Norge har hatt råd til å være et konsensusdrevet samfunn som kun evner å gjennomføre reformer som har blitt grundig diskutert over lang tid», sier Fredrik Winther i Oslo Business Region til samme avis.

Men er dette riktig?

Er ytterligere økonomiske reformer fra myndighetene det som skal til for at norske selskap skal lykkes? Er det kun staten og samfunnet sin feil at så få oppstartsselskap vokser?

DNB har gjennomført en stor undersøkelse og hevder at 150 investorer står klare til å investere til sammen 900 millioner kroner i nye norske selskap. I tillegg har myndighetene tilgjengeliggjort det samme gjennom såkornordningen. Man kan spørre seg hvor disse investorene er under OIW, og hvorfor så få faktisk investerer.

Kanskje de reflekterer over det samme?

Må brette opp ermene

Som leder for Innovasjon Norges gründerdivisjon føler jeg et stort ansvar for å hjelpe til med den nødvendige omstillingen. Dette handler om å bruke de bevilgningene vi får fra staten mest mulig effektivt. Vi skal fokusere på de selskapene som viser potensial for vekst. Disse skal vi hjelpe med nettverk og kompetanse ved en styrking av gründerskap i klyngene og gjennom våre kompetanseprogram.

Vi skal fortsette å avlaste risikoen i gode prosjekter slik at flere private tør å investere. Ved å vri våre ordninger fra tilskudd til lån vil enda flere oppstartsselskap få muskler til å vokse internasjonalt. Og, vi skal heie på enda bedre vilkår gjennom skatteincentiver og redusert arbeidsgiveravgift.

Men, uansett hvor mye vi gjør fra myndighetenes side, vet jeg av erfaring at det ikke er vi som gjør den avgjørende forskjellen.

Den må gründerne selv gjøre. Hver dag, fra tidlig morgen til sent på kveld.

Festen er over, la oss brette opp ermene.

LES OGSÅ: Sorry, Financial Times. Norge er mer enn ull og olje.