Nurx var blant gründerne som møtte Jonas Gahr Støre da han besøkte Silicon Valley tidligere i år.

Jonas Gahr Støre på tur i Silicon Valley: «Lærdommer å ta med hjem om nytte og innretning av norske ordninger for å støtte opp om satsinger i tidlig fase.»

Publisert Sist oppdatert

Innlegg av Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har møtt norske gründere i Silicon Valley. Der har han fått lærdommer som han skal følge opp, skriver han i dette Facebook-innlegget som Shifter har fått lov til å republisere.

Lærerike og spennende dager i Palo Alto, i sentrum av Silicon Valley og i San Fransisco. Jeg besøker norske gründere som har tatt ideer og satsinger hit til verdens ledende teknologiske sentrum. Nordic Innovation House veileder og rådgir - et fint uttrykk for Norden i hjertet av det teknologiske USA. Begynte som et norsk initiativ, så har de andre nordiske landene kommet med. Vi burde gjøre mer av dette, trekke på merkevaren Norden, gjøre hvert av de nordiske landene større - sammen.

Innovation House er et viktig kontaktpunkt for norske og nordiske gründere som trenger nettverk og kontakter når de søker videreutvikling av sine ideer og finansiering. Jeg møtte unge norske gründere som har kommet med ideene sine til Silicon Valley. Ideer som hadde det til felles at de var utviklet i Norge, ofte med utgangspunkt i norske universiteter, mange med kopling til NTNU i Trondheim.

Så er det også flere som går sin egen vei og får napp for ideer hos amerikanske investorer og tech-miljøer. Med hjelp fra Anders Mjåset fra MESH - et start-up-fellesskap midt i Oslo, møter jeg utvalgte norske gründere, svært lærerikt og nyttig, takk! Spennende historier jeg gleder meg til å dele og trekke lærdommer fra, særlig historien til gründerne bak Nurx, Edvard Engesæth og Hans Gangeskard, som er i ferd med å bli pionerer innen amerikansk helsevesen!

Tøff konkurranse

Det er langt fra et bedagelig liv på disse traktene, her er det tøff konkurranse, strenge krav og mye å følge med på, det går nærmest døgnet rundt. Jeg ble imponert over mot og dyktighet hos unge mennesker som satser. Nyttige lærdommer å ta med hjem om nytte og innretning av norske ordninger for å støtte opp om satsinger i tidlig fase. Det vil vi følge opp. Samtidig skal vi heie på de som har mot til å ta turen over hit for å høste erfaringer og melde seg på i verdens mest avanserte teknologiomgivelser.

På kveldstid møter jeg deltakere på Gründerskolen hos den dyktige generalkonsulen i San Fransisco - Hilde Skorpen - her møter vi unge engasjerte studenter fra norske universiteter som får prøve seg i amerikanske oppstartsbedrifter i noen sommermåneder, koplet med kurs på universitetet. Her gjør de seg viktige erfaringer som både de og samfunnet vil få glede av - heia dere!

Hos Google

Videre til gigantene, Google, og deres X-satsing, der hundrevis av mennesker med avansert teknologisk kunnskap jakter på det de kaller "moonshots", på forenklet norsk; revolusjonerende teknologiske ideer som kan bli til produkter og løsninger. Som den førerløse bilen, som jeg fikk en kjøretur med i nabolaget. Her er kulturen, slik de sier det i allefall, å hilse mislykkede satsinger velkommen - som uttrykk for at det er lov til å prøve og feile.

Vi spør om trender innen robot-teknologi, energi-teknologi, digitalisering - og svaret er at ja - på alle disse områdene skjer det mye og mange ideer nærmer seg gjennombrudd. Felles for mange av disse satsingene er at de kommer tett på politikkens verden - på veivalg for samfunnet med store virkninger for organisering av arbeid, byliv, transport, helse, utdanning og mye mer. Vi i politikkens verden trenger tettere dialog og kontakt med det som er under utvikling - og teknologi-miljøene vil trenge bedre kontakt og dialog med politikken.

Tesla-testing

Jeg besøker Teslas hovedfabrikk for produksjon av biler utenfor San Fransisco, vi går på kryss og tvers av samlebåndet der bilene settes sammen del for del og over flere tusen arbeidere står på for å ta unna lange ventelister på den amerikanske el-bilen. Vi møter Tesla-ledelsen som ikke kaller seg ledere av et bilselskap, men en aktør i en global snuoperasjon på energifeltet på vei mot det fornybare. Alle her møter oss med tommel opp for Stortingets nylige vedtak om at Norge skal være karbon-nøytrale i 2030 og vedtaket om at ingen nye biler med fossilt drivstoff skal selges etter 2025.

Og nå - tidlig morgen torsdag 7. juli er jeg på vei til Stanford universitetet for å høre om deres forskning på transport-feltet - et av de viktigste områdene for store teknologiske gjennombrudd som vil endre mange sider ved organiseringen av moderne samfunn, særlig i og omkring byene - mye, trolig det meste for det bedre, men også med store utfordringer for å sikre nye muligheter til folk som får endret sin arbeidshverdag. Deretter møte med ledelse og forskere ved Hewlett-Packard om digitalisering og utviklingen av offentlig sektor.