Medgründer Karen Dolva i No Isolation. Foto: No Isolation

Karen Dolva og No Isolation fikk gratis hardware for 400.000: "Man må være frekk nok til å spørre"

Publisert Sist oppdatert

Dro til Sveits for å se på 4G-moduler, kom tilbake med drømmedealen.

No Isolation har hanket inn flere dealer i det siste, både med PR-byrået Trigger og telegiganten Telia. Det siste nå er at de får hardware for 400.000 kroner fra det sveitsiske selskapet U-blox.

– De koster mellom 50 og 100 dollar stykket, så for oss var de steindyre, sier gründer Karen Dolva om 4G-modulene No Isolation har fått fra svetiserne.

Modulene skal brukes i robotene som den norske startupen nå produserer. Robotene hjelper langtidssyke barn med å holde kontakt med venner og familie, ved at barnet får en "avatar" som kan være til stede der barnet skulle vært.

Nettverk

Gjennom nettverket hadde de fått i stand et møte med U-blox i Sveits. Ektefellen til den ene investoren i No Isolation selger slike 4G-moduler i Norge. Da de dro til Sveits, hadde det et håp om at selskapet kunne sponse noen roboter. Men det skulle vise seg at det ble mer enn som så.

– Vi får jo gjerne spørsmålet om det er noe folk kan hjelpe til med. Og da er vi så frekke at vi alltid spør om vi kan få noe. Og overraskende ofte er svaret ja. Men i dette tilfellet var det voldsomt mer enn vi hadde trodd, fastslår robotgründeren.

Dolva forteller at hun egentlig ba om ti ganger mer enn hun trodde de ville få, og ble overrasket da hun faktisk fikk det.

Føler seg frekk

Hun synes ikke det er spesielt «gøy» å spørre om å få noe gratis.

– Det er helt forferdelig hver gang. Men det lønner seg jo. Så man må jo nesten bare gjøre det, sier hun.

Selv om hun ofte føler at hun selv er frekk, har det ikke skjedd at de hun spør synes det.

– Jeg tror aldri det oppfattes slik i andre enden. Likevel er jo vi nordmenn bygd opp slik at vi ikke skal be om å få ting gratis, mener Dolva.

Hun mener det er en kultur der det sitter langt inn å «tigge», det å ikke kunne betale for seg.

Fremtidig kunde

– Bortsett fra at slike som meg skriver om det, skal de ikke ha noe igjen for dette?

– De har skrevet en pressemelding som de skal sende ut i Sveits nå. Men jeg tror det er mer at de ønsker å ha oss som kunde i framtida. Vi kommer til å ha slike moduler i hver eneste robot. Nå blir vi vant til å bruke deres. Så skal vi bytte den ut, blir det ganske mye jobb.

Hun råder andre startups til å bruke det samme gratisargumentet om at de vil bli «godt betalende» kunder på et tidspunkt.

– Er det ikke en fare for at man låser seg til én teknologi bare fordi man får den gratis?

– Så lenge man ikke signerer på noe, er det jo ikke det, sier hun.

Advarer mot gratis og dårlig

Hun ville ikke tatt i mot noe gratis fra "alle". Rådet er å prøve seg på dem man «drømmer» om først. Så får man heller jobbe seg nedover lista.

– Det kan jo også hende at det lønner seg å betale for varene man virkelig vil ha i stedet for å få gratis noe som ikke er like bra.

LES OGSÅ: Investoren ser etter gründere som vil jobbe 20 timer om dagen 30 dager i måneden.

NYHET!! PODCAST!!

I denne ukens podcast snakker vi med Klarna-gründer Sebastian Siemiatkowski, og får hans syn på innovasjon, bankenes fremtid og hvordan netthandel vil utvikle seg.

Hør på hele episoden her, men du finner den også på iTunes eller andre podcast-klienter du måtte bruke.