Karl Munthe-Kaas, daglig leder i Kolonial.no. Foto: Kolonial.no

Kolonial.no har hentet om lag 250 millioner kroner totalt. Slik sørget de for at de 10 gründerne fortsatt sitter på over 50 prosent av aksjene.

Publisert Sist oppdatert

Kolonial.no har en tanke bak måten de henter inn penger på.

I dag kunne Finansavisen melde at Kolonial har hentet 150 nye millioner kroner fra en rekke investorer. Denne siste emisjonen priser selskapet til 1,1 milliarder kroner. 

–Ja, vi har fått inn Rasmussengruppen (shipping), Varner (klær), Stenshagen, Pactum (Astrup) og Arctic Capital Management. Dette er primært gode familiehus, som er langsiktige og flinke, sier daglig leder Karl Munthe-Kaas til Shifter.

Han forteller at de benyttet Arctic Capital Management som tilrettelegger i denne emisjonen.

–De har gått ut i sitt nettverk og har sydd sammen en investorgruppe som vi var veldig fornøyd med. De har både dype lommer og kompetanse som vil hjelpe oss i å skalere opp selskapet, sier Munthe-Kaas.

Henter penger ofte

–Hva skal dere bruke pengene til?

–Videreutvikle teknologien, operasjonen og markedsføring. Vi skal lage en bedre tjeneste og markedsføre hardere, sier han.

–Men det synes som dere henter penger hele tiden? I august kjøpte Rema 1000 seg inn til 10 prosent. Hvorfor ikke hente større summer?

–Dette er en industriell case og det koster hundrevis av millioner å vokse. Frem til i mars i fjor, hadde vi kun hentet inn syv millioner kroner. Da var vi verdsatt til 200 millioner. I våres var vi verdsatt til mellom 500 millioner og 700 millioner. Nå er vi verdsatt til 1,1 milliard kroner, og henter inn 150 millioner kroner. Det betyr at vi må selge litt over 10 prosent.

Vi (gründerne) hadde ikke eid over 50 % av selskapet hvis vi hadde tatt inn mer tidligere. Det er en større risiko å gjøre det på denne måten, ved å ta inn lite når selskapet er verdt lite og å ta inn mer når selskapet er verdt mer. Det betyr samtidig at vi nå eier mer av selskapet enn vi ellers ville gjort, sier Munthe-Kaas til Shifter.

–Hvor mye penger trenger dere? Kommer det en ny runde om et par måneder?

–Pengene skal holde en stund. Jeg skal ikke si at vi aldri trenger å ta inn penger igjen. Vi har ganske lang horisont. Det kan hende vi ikke trenger å ta inn penger igjen, men det kan også hende at vi må det, sier Munthe-Kaas.


I Shifters podcast forteller Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas om hvordan de startet selskapet, hvilke utfordringer de støtte og hvorfor han ikke har tro på matkassene.

Last ned episoden i iTunes, eller den klienten du bruker for å høre på podcasts.