Fredrik Syversen i IKT-Norge.

«La våre gründere slippe å selge sine eierandeler tidlig for å betale skatt, da hadde vi hatt flere rikinger som vi kunne flådd»

Kommentar av Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge

Formueskatt i Norge er en diskusjon der alle skal slås i hartkorn med Stein Erik Hagen, du skal bli hengt ut til tørk som en samfunnssviker, skriver Fredrik Syversen i IKT-Norge.

Som påvirker, lobbyist, og politisk rådgiver med ansvar for gründerpolitikk –  er formueskatt “no-fly zone”. I IKT-Norge har vi mange eiere av egen bedrift som rammes knallhardt av formueskatten. De yngste har ikke penger å betale skatten med, de har heller ikke likvid omsetning av de aksjene de skal skatte for, og sitter igjen med tre valg – ta opp lån – selg aksjer til en eller annen –  eller flytt ut av Norge.

Det siste er det store paradokset –  for å beholde norsk eierskap i sitt eget selskap må du som nordmann/kvinne flytte til utlandet.

Skjellsord og paria

IKT-Norge representerer over 200 gründereide selskaper innen teknologi. Kjennetegn er at de ofte bli priset i forhold til hva de en eller annen dag kan bli verdt. Dette gjør at selskapet har ofte stor verdi, men ofte liten eller ingen inntekt. Men formue har de – i form av papirverdien på aksjene i eget selskap. Problemstillingen rammer mange –  men når vi som interesseorganisasjon vil ha de (gründerne) fram i media for å fortelle sin historie, er det alltid nei – hvorfor ? Fordi formueskatt i Norge er en diskusjon der alle skal slås i hartkorn med Stein Erik Hagen, du skal bli hengt ut til tørk som en samfunnssviker, en selvopptatt blei som ikke ønsker å betale sin del av samfunnskontrakten. Hvem ønsker å ta den belastningen? Hvem ønsker å stå frem som grådig? Hvem ønsker å bli fremstilit som en samfunnsfiende. Ingen – derfor er debatten blir ødelagt.

De som bygger Norge

Folk er sikkert lei av gründerfesten, og fremsnakkingen av de som forsøker seg på å starte eget. Men faktum er at vi er helt avhengig av disse menneskene for å skape skattegrunnlag for velferdsstaten. Alle ønsker å betale skatt, gjerne mye skatt, men de ønsker å betale når evnen er der, og den kommer med genvinst – eksempelvis utbytte. Jeg er overbevist om at den totale skatteinngangen hadde blitt høyere om vi IKKE tillot formueskatt på arbeidende kapital. La våre gründere slippe å selge sine eierandeler tidlig for å betale skatt, da hadde vi hatt flere rikinger som vi kunne flådd, den dagen de tok ut eierskap i likviditet.

Fortvilte norske gründere

Mange av våre gründere har nettopp blitt dette for å være en del av samfunnskontrakten – bygge landet sitt – skape arbeidsplasser –  sikre skatteinntekter for kommende generasjoner. De er stolte av Norge –  et land som tar vare på alle. Men de presses nå til å bli skatteplanleggere. Hvorfor? Fordi de vil bygge videre  –  de vil jobbe for at det de bygger skal forbli norskeid. Kan vi ikke slutte å snakke om Hagen og heller hvordan vi kan få et effektivt skattesystem som sikrer norske arbeidsplasser og norsk eierskap?

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer i Shifter

Ledige stillinger

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg