Jarle Holm og David Baum i Monner. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Monner-gründerne forteller: Derfor trumfet en tidlig exit alle andre veier mot mål

Publisert Sist oppdatert

Kun halvannet år etter lansering, kjøper Sparebank 1 SR-Bank det unge fintech-selskapet. En vemodig, men nødvendig avgjørelse, forteller Monner-gründerne. 

– Jeg hater å selge aksjer i en tidligfase, og jeg skulle gjerne ha sittet på dem i mange år fremover, sier David Baum, likevel minst 30 millioner kroner rikere.

Det har gått fem år siden han holdt sin kone i hånden og hoppet. Først alene, deretter med Jarle Holm, begge finansiert av en håndfull kredittkort, i et seigt påvente av konsesjon: – Det har vært dramatikk hele veien, sier Baum nå.

For to år siden hentet selskapet 24 millioner norske kroner fra Sparebank 1 SR-Bank. Milepælen ble også starten på et samarbeid som i forrige uke resulterte i et oppkjøp, bare 17 måneder etter lansering.

– I prinsippet kunne vi ha samarbeidet med hvilken som helst bank, men SR-Bank var jo på mange måter selskapets fødselshjelper, sier Baum, og gjentar:Jeg skulle gjerne ha eid Monner fortsatt. Det har vært en veldig god investering.

Nå forklarer Baum og Holm hvorfor dette likevel var det eneste riktige å gjøre. De avslører også hva pengene skal brukes på, og hvordan Monner nå skal bygge landets største gründerbank i et selskap med dype lommer.

Ingen andre strategier trumfet et oppkjøp

Frem til desember i fjor, hadde gründerne ingen planer om å selge crowdfunding-selskapet sitt. Å levere enda flere tjenester til gründere og bedrifter, derimot:

– Vi har hele tiden hatt et ønske om å utfordre oss på hvor vi kan levere riktige tjenester. Et ønske om å treffe gründere og bedrifter i et enda bredere spekter, sier Holm, og oppsummerer:

Det handler om å gå fra å være en hjelpende hånd, til også å være der når selskapet vokser.

Medgründer og Monner-sjef Jarle Holm forteller at motivasjonen aldri var å gjøre en exit. Arkivfoto: Vilde Mebust Erichsen

– Vi vil være stedet du henvender deg til, fra du har en idé - til selskapet ditt går på børs, sier Holm.

Monner hadde flere dialoger om samarbeid, både med SR-Bank og andre, men ingen vekst-strategier trumfet en transaksjon lik denne.

– Det handler jo blant annet om bankens risiko, sier Baum, og utdyper:

– Man vil ofte ikke gå med på et dypt nok samarbeid hvis det er en armlengdes avstand mellom partene. Nå får vi derimot en mye høyere fart og trygghet i å satse skikkelig, sier han.

Å endre eierskapet, skulle etter hvert vise seg å bli helt avgjørende - av flere grunner.

Les også: Fintech-gründerne som aldri ga opp: Nå investerer DNB og Schibsted 19,5 millioner

Det ble helt avgjørende å selge

– Vi har jo hatt en aktiv strategisk diskusjon med styret i Monner, der to personer fra SR-Bank sitter, forklarer Holm.

Monner ble tidlig invitert inn i bankens SMB-strategi, der partene fant en lang rekke overlapp.

– Da ble det helt naturlig å skulle eksekvere sammen. Så jeg føler ikke egentlig at vi har solgt. Vi har bare sikret finansiering, og nå eksekverer vi på strategien vår, sier Holm.

For motivasjonen har aldri vært å gjøre en exit:

– Men det er så mye mer vi kan gjøre sammen, enn det vi hadde klart å bygge på egenhånd, sier han.

  • Monner er et finanskonsern bestående av eierselskapet Monner Group AS, og to heleide datterselskap, Monner AS og Monner Securities AS.
  • Monner AS er har konsesjon som betalingsforetak samt er en registrert låneformidler. Monner AS driver lånebasert crowdfunding i det norske markedet.
  • Monner Securities AS skal tilby aksjebasert crowdfunding på det norske markedet. Selskapet har konsesjon som verdipapirforetak.
  • For omtrent ett år siden tok medgründer Jarle Holm over sjefsstolen i Monner. Baum gikk til jobben som administrerende direktør i Finstart Nordic, Sparebank 1 SR-Banks innovasjonssatsning, men ble sittende som styreleder i Monner Group.

Monners satsning mot et bredere tjenestetilbud krever dessuten ressurser. Ressurser banken allerede sitter på.

– Monner har mange ideer og stor motivasjon, mens banken sitter på mye kapital. Det er den kombinasjonen som gjør dette ganske magisk, sier Baum.

Han avviser spørsmål om ikke Monner som et ungt og fremoverlent selskap, nå må dra utviklingslasset i en av Norges største banker, alene:

– Nei. Vi kjenner hverandre, og vi har jobbet sammen i flere år, sier han, mens Holm supplerer:

– SR-Bank har rigget et stort team internt i banken, på rundt ti personer bare nå. Jeg opplever en utrolig stor positivitet på å gjøre dette sammen, sier han, og understreker:

SR-Bank kjøper ikke Monner AS for å få tilgang på crowdfunding. Crowdfunding er en del av et mye større spill.

– Det kommer en eksplosjon av nye produkter fremover, sier Holm.

Les også: Strammer inn på lånebasert folkefinansiering: «Vi er en del av løsningen, ikke problemet»

Banken skal dekke alle behov

Den nye gründerbanken skal tilby gründere og mindre vekstbedrifter veiledning, analyseverktøy og finansielle produkter og tjenester.

Alt levert av Monner, banken selv samt potensielle tredepartsaktører.

– Det finnes mange andre gründer-banker som gjør smale ting. Aprila Bank for eksempel. De er kjempegode på fakturasalg, men vi skal dekke alle behov. Det har ikke skjedd før, sier Baum.

– Hva kan bli utfordrende? 

– Vi utfordrer jo bankens måte å tenke på. Men Monner blir et datterselskap under banken, og ikke en avdeling. Det gjør at vi får en viss avstand, og kan bevege oss så fort som en gründerbedrift gjør, men med de finansielle musklene som bare en stor bank har, sier han.

Holm trekker også frem implementeringen av PSD2, EU-direktivet som tvinger bankene til å dele sine kundedata med tredjepartsaktører.

Den gjorde timingen god.

Å vise en balanse i en annen banks nettbank, det er litt sånn "ok, kult", men ikke så veldig mye mer enn det.

 

– At vi endelig får ratifisert den inn i norsk lov, gir oss enorme muligheter til å levere helhetlige tjenester.

Han kaller PS2D viktig for bransjen. Ikke for folk flest:

– Det handler jo om å finne noen tjenester som er nyttige for folk. Å vise en balanse i en annen banks nettbank, det er litt sånn "ok, kult", men ikke så veldig mye mer enn det, sier han, og fortsetter:

– Det "open banking" gjør, er å åpne opp for helt nye forretningsmodeller. Det er det vi egentlig skal levere på nå, sier Monner-sjefen.

Han ser frem til en arbeidshverdag der pengesekken ikke krymper. Og kanskje litt bedre nattesøvn.

David Baum tror selskapene kan få til mye mer sammen, og gleder seg over oppkjøpet. Arkivfoto: Lucas Weldeghebriel

Men jobben blir ikke lettere, understreker dem begge. Tvert imot.

– SR-Bank eier nå merkevaren Monner AS, men konsernet går inn i en stor utviklingsfase, hvor flere forretningsområdet skal utvikles, sier Baum.

Les også: FinStart Nordic: Slik skal SR-Bank bruke 300 millioner på startups og egne innovasjonsideer

Jobber videre med internasjonal satsning

Sparebank 1 SR-Bank kjøper altså datterselskapet Monner AS, en "carve-out" hvis definisjon. I finanskonsernet Monner Group AS inngår også Monner Securities AS, selskapets heldigitale verdipapirforetak.

Disse er en leverandør til Monners plattform, nå eid av SR-Bank, men selskapet kan utvikle seg i ulike retninger, forteller gründerne.

– Vi skal nå videreutvikle Monner Securities AS med nye partnerskap, samarbeidsmodeller, både med eksisterende og nye.

En internasjonal satsning, som et teknologiselskap - i et annet navn, står også på trappene.

Deler av Monner-teamet, som innen året skal dobles fra nå 12 personer.

– Vi har jo utviklet en teknologi, og Monner Group har en viss lisensrett til å gå internasjonal med den, på sikt, sier Baum.

– Hva hadde blitt vanskelig hvis dere ikke tok dette steget nå?

– Jeg har for eksempel brukt mye tid på funding. Det å nå kunne snu seg rundt og bruke tiden på å bygge et produkt og marked, det er utrolig mye mer meningsfull bruk av tid, sier Holm.

Istedenfor å pitche Monner, skal han nå jobbe med gründer-hubs og akseleratorer, for å forstå gründernes behov.

– Jeg kommer til å være den som er mest ute og snakker med gründere og bedrifter i ulike faser, for å forstå - og deretter videreutvikle tjenesten. Det er dødskult, sier han.

Les også: Nå skal også Monner la «folk flest» investere i startups: Men de kommer til å fraråde 95 prosent å gjøre det

Skal investere i nye fintech-selskaper

De to gründerne sitter igjen med minst 30 millioner kroner hver, og planlegger nå å bruke noe av salget på å investere i nye selskaper:

– I Norge har vi få gründere som har gjort en exit i denne størrelsen. De aller fleste med kapital ellers i landet investerer jo i eiendom.

De ansatte har fått århundres mulighet til å bygge et fantastisk selskap i en mye større fart. Vår eneste løsning for å få til det, var å selge det som måtte selges.

 

– Sånn sett er det verdifullt at vi er to gründere som tjener på dette, fordi vi nå skal investere i nye fintech-selskaper, sier Baum, foreløpig hemmelighetsfull om hvilke.

– Det kan vi komme tilbake til, sier han, litt vemodig etter salget:

– Det er jo det, innrømmer han, og tenker høyt:

Skal man sitte og holde på et eierskap, og ha en bit av kaka som egentlig kunne ha vokst seg mye større?

– Da er det mye morsommere at Monner får skinne, med noen andre eiere. Alle selskaper går gjennom ulike faser, og trenger også ulike eiere for å realisere de ulike visjonene over tid, sier Baum, men understreker:

– Vi hadde ikke gått med på det, hvis det ble uten teamet, sier Baum.

Jarle Holm, CEO i Monner. Tor Kristian Haugland, kommunikasjonsdirektør i Sparebank 1, SR-Bank og David Baum, CEO av FinStart Nordic. Arkivfoto: Lucas Weldeghebriel

Selv trer han av som styreleder, mens Holm fortsetter i lederrollen. Teamet for øvrig blir værende i egne Oslo-lokaler, og innen året skal de bli dobbelt så mange.

– Jeg tror SR-Bank har gjort en god deal. Monner kommer til å levere masse verdi, og de ansatte har fått århundres mulighet til å bygge et fantastisk selskap i en mye større fart. Vår eneste løsning for å få til det, var å selge det som måtte selges, sier gründerne.

Hele teamet drar over til Stavanger i juni. Da starter prosjektet for alvor.

– Det kommer til å bli beintøft. Det er jo en del rammebetingelser å forholde seg til, noe som gjør det vanskeligere å få til. Men vi har både forandring og motivasjon - og et felles ønske om å lykkes, sier Holm.

Hør podcasten: Innovasjonsprosjekt vi kan tro på? Går SR-Bank foran i løypa?

Det du trenger å vite

  • Sparebank 1 SR-Bank kjøper Monner AS.
  • De to skal etter planen bygge landets største «gründerbank» sammen.
  • Tjenesten skal tilby veiledning, analyseverktøy samt finansielle produkter og tjenester.