Annonsørinnhold

Mathilde Kirkhus og Jarle Fosen er utviklere i Unacast. Foto: Gorm K. Gaare. .

I dette selskapet får utviklerne velge programmeringsspråk fritt

Full frihet, stor følelse av eierskap og krevende arbeidsoppgaver. Slik beskriver Mathilde Kirkhus og Jarle Fosen jobben som software engineers i tech-selskapet Unacast.

– En vanlig fiks klarer vi å implementere i løpet av en time. Andre ganger tar det kanskje en uke. Og noen ganger kommer vi over mystiske feil hvor vi må bli litt Sherlock Holmes og lage helt nye systemer og verktøy, sier Jarle Fosen.

Jarle Fosen, Mathilde Kirkhus i Unacast.
Foto: Gorm K. Gaare.

26-åringen er én av i dag åtte software engineers i Unacast av totalt snart 20 utviklere, men snart skal de bli flere. Startupen, som i februar fikk Facebooks tidligere Europa-sjef på kroken og hentet 140 millioner kroner, søker nå etter flere software-utviklere til teamet.

Må finne nye løsninger

Mathilde Kirkhus og Jarle Fosen lover sine kommende kollegaer et variert sett av arbeidsoppgaver og stor frihet til å finne løsningene selv – og en arbeidsplass hvor de går i sokkelesten og konkurrerer om å finne de mest crazy sokkene.

Konkurranse om de mest «crazy» sokkene. Gorm K. Gaare.

Unacast samler, foredler og leverer lokasjonsdata utfra et hårete mål: Å forstå hvordan mennesker forflytter seg i den virkelige verden.

Det betyr vanvittig store datamengder, fra mange kilder som hver for seg sender alle lokasjoner som er registret fra hundrevis av millioner av enheter.

Nettopp datamengdene gjør at utviklerne ofte må starte programmeringen helt fra scratch. Der det fins eksisterende løsninger, klarer de nemlig typisk å håndtere 1000 lokasjonspunkter i minuttet, mens utviklerne på Majorstuen må komme opp med en løsning som kan hanskes med milliarder av dem.

Fritt valg av programmeringsspråk

Mathilde Kirkhus er utvikler i Unacast og ble rekruttert fra konsulentselskapet Bekk. Hun har en
Master of Science i fysikk (med spesialisering i mikro- og nanoteknologi) på INSA i Toulouse.
Foto: Gorm K. Gaare.

– Når vi må komme opp med løsningen selv, har vi full frihet. Vi kan for eksempel bruke det programmeringsspråket vi selv mener vil løse oppgaven best. Som Go. Noen her begynte å teste det en gang, og nå er det hovedspråket vårt, forteller Jarle og teller opp:

Siden han startet i Unacast for halvannet år siden, har han vært innom syv programmeringsspråk.

– Det er det som er kult: Her får vi muligheten til å prøve ut ny teknologi. Vi har ingen på toppen som sier nei, sier Mathilde.

Det er en stor kontrast til utviklerjobber i mange andre selskaper, der språket gjerne er låst til et som ble valgt for flere år siden.

– Det er som om du skulle komme til en plass for å henge opp et bilde, og får beskjed om: «Det eneste verktøyet vi bruker her, er gaffateip», sier Jarle.

Det er kanskje én av grunnene til at Unacast rekrutterer topptalenter fra store konsulenthus i rekordfart.

Krever effektiv kode

De enorme datamengdene gjør at systemene Unacasts software engineers utvikler, må være så effektive som overhodet mulig.

En typisk oppgave er å utvikle automatiske filtreringsmetoder for lokasjonsdataene selskapet får inn.

– Vi oppdager stadig det vi kaller «svindeldata» i datasettene. Altså data som åpenbart virker ukorrekte, som at samme ID har vært i både New York og California i løpet av samme time. Da må vi forsøke å finne ut hva det skyldes. Er det at personen har tatt fly og mobilen har brukt litt tid på å registrere den nye plasseringen, eller har selskapet rett og slett lagd falske data med vilje for å selge oss større volumer, forklarer Jarle Fosen.

Nye partnere, nye bruksområder og nye ideer til hvordan dataene kan foredles, sørger for at oppgavene og utfordringene aldri tar slutt.

– Som Nick (Litombe, data scientist på Unacasts New York-kontor) sier: Shit in, shit out. Det er ved å foredle dataene til gull, at vi kan gjøre dem verdifulle, sier Mathilde Kirkhus.

Mathilde Kirkhus og Jarle Fosen er utviklere i Unacast. Foto: Gorm K. Gaare.

 

Planlegger dagen selv

Mathilde Kirkhus og Jarle Fosen, utviklere i Unacast. Foto: Gorm K. Gaare.

Hun forteller at friheten ikke begrenser seg til det faglige, som valg av programmeringsspråk og -metoder.

– Jeg har sittet på kafé i Berlin og jobbet, og hos venner i Frankrike. Og i vinter benyttet jeg det lille vinduet av dagslys til å ta t-banen opp og gå en skitur i lunsjen. Det ble en litt lang lunsjpause, forteller hun og ler.

 Å utnytte friheten til å la hjemmekontor bli gjemmekontor, frister likevel ikke.

– Sammenlignet med før da jeg jobbet som konsulent, føler jeg et veldig eierskap til det jeg lager her. Det blir liksom mitt eget. Det er veldig inspirerende, sier hun.