Godt verktøy er en forutsetning for å bygge en god bedrift. Hvis du leier i stedet for å kjøpe, kan du komme raskere i mål.

Trenger du nytt datautstyr til bedriften? Derfor bør du vurdere å leie i stedet for å eie.

Annonsørinnhold

Du har ideen, du har drømmen, du har drivet, du har viljen til å jobbe for å få det til. Kjipt om bedriften din ikke lykkes fordi du har treg PC.  Å leie utstyr kan være en løsning for mange oppstartsbedrifter med lite kapital og store ambisjoner.

Det billigste lønner seg sjelden i lengden når det gjelder IKT-utstyr. Problemet er pengene.

–  Oppstartselskapers største problem er jo gjerne penger. Man har ofte store utgifter, lite kapital – og mange områder man vil satse på. Samtidig må man ha et minimum av utstyr, som en PC, for å gjøre jobben, det kommer man ikke unna, sier Asbjørn Tollnes i Komplett Bedrift.

Han sitter tett på norske bedrifter gjennom jobben som account manager hos Komplett Bedrift, en av Nordens ledende aktører for IKT-utstyr og elektronikk mot bedriftsmarkedet.

–Vi merker et nytt fokus på å se teknologi som en investering og forstå at riktig IKT-utstyr kan gi gevinster på mange områder. Før var det nok vanligere å fokusere på pris, man så etter “en PC og to skjermer” – og valgte en av de rimeligste løsningene. Men en riktig tilpasset skjerm kan gjøre mye for arbeidshverdagen din, du blir mindre sliten, arbeidsflyten blir bedre og du får gjort mer. Å legge litt penger på riktig utstyr er en investering som kan gi mye igjen.

Øker produktiviteten

En ekstra skjerm kan øke produktiviteten med 20 – 30 %, ifølge en amerikansk studie. Videre er det en klar link mellom større skjermer og økt produktivitet.

Og det er skjermen. Å ha en for dårlig PC, som laster tregt og ikke har kraft nok til å gjøre oppgavene du skal ha gjort kan det være katastrofalt for produktiviteten.

En studie fra 2013 forsøker kvantifisere problemet, og finner at snittet på verdensbasis er en uke i året per bruker. Tallet inkluderer ikke frustrasjonen når ting ikke lastes, når maskinen henger seg rett før en viktig deadline eller annet kluss.

Apropos tall: En av tre briter har blitt i dårlig humør en hel dag på datatrøbbel, en av fem innrømmer å ha trampet på eller kastet utstyr i veggen av ren frustrasjon.

Frigjør kapital

Å investere i teknologi som øker produktiviteten vil nesten alltid være kostnadseffektivt. Problemet med å investere i teknologi er at du faktisk må investere.

Asbjørn Tollnes i Komplett Bedrift Foto: Komplett Bedrift.

Stadig flere oppstartsbedrifter velger derfor en leieavtale med Komplett Bedrift i stedet for kjøp.

– Fordelene er at det krever mindre kapital, og dermed gir bedrifter mulighet til å skaffe de verktøyene de trenger uten store investeringer. Det kan bedre likviditeten, og frigjør kapital man kan bruke på andre områder, forklarer Tollnes.

Målgruppen for leie er stort sett alle.

–Løsningen passer alle bedrifter, og vi har mange store på kundelisten. Men hovedtyngden av kundene er nok i SMB-segmentet (små- og mellomstore bedrifter). Og vi ser spesielt vekst knyttet til nystartede selskaper og selskaper som vokser organisk.

Ikke så rart, da selskaper i en oppstarts- og utviklingsfase ofte har betydelig behov for IKT-utstyr – og naturlig nok begrenset med fri kapital.

Forutsigbart og fleksibelt

–Å leie gir bedrifter muligheten til å velge bedre løsninger enn bare “den billigste” – som ofte kan være lite kostnadseffektiv på sikt. I tillegg er det en enkel og fleksibel løsning. Siden du får en fast, månedlig sum å forholde deg til får du et forutsigbart kostnadsbilde – noe som er viktig i den fasen disse selskapene befinner seg i, sier Tollnes.

–Du slipper aktivering og avskriving av dyrt utstyr, også MVA kommer månedlig.

Som Account Manager sitter Tollnes tett på kundene, og mye av jobben er å finne gode løsninger for bedrifters ulike behov.

– Jeg har selv bakgrunn fra IT, og er som de fleste andre som jobber her over middels interessert i teknologi. Det hjelper når man skal hjelpe bedrifter finne løsningen som passer for akkurat dem.

Interessert i å leie datautstyr? Sjekk ut tilbudet her.

Les også: 5 anbefalte PC-er

Hvor mye kan man leie for?

Stort sett hele sortimentet til Komplett Bedrift kan leies, men det går først og fremst i kontorutstyr, mobiler, scannere, slikt du trenger i arbeidshverdagen.

– Alle produktene kan leies, men det er en minimumsgrense på 5000 kroner. Under det lønner det seg ikke for noen parter, forklarer Tollnes.

Hvor mye din bedrift kan leie for beregnes ut fra et scorekort med en rekke ulike faktorer som vektes på forskjellige måter. Eksempel på faktorer er alder på foretaket, egenkapital, omsetning, betalingsanmerkning, pant samt andre relevante faktorer.

–Det gjør at nystartede selskaper ikke faller utenfor på fakta. Beløpsgrense settes basert på scoren vi kommer fram til i vår kalkulasjon, sier Tollnes.

Avtalen beregnes etter forventet brukstid for produktet, 18, 24 eller 36 måneder.

– Vi bistår også kundene i å velge vedlikeholdsavtale, oftest gjennom produsentenes utvidede garantier så man er sikret gjennom leieperioden.

Man kan kjøpe ut produktet når som helst, dersom man ønsker det. Og i de aller fleste tilfellene beholder man produktet etter leieperioden.

Ikke vent med godt utstyr. Det tar 15 sekunder å få en leieavtale.

Les også: 5 anbefalte PC-er

Vil det lønne seg?

Sluttsummen blir naturlig nok litt høyere enn å kjøpe, men det regnestykket innebærer mer enn kroner og øre.

– Mye teknologisk utstyr taper seg fort i verdi. Dersom du tar det med i regnestykket vil det i mange tilfeller lønne seg å leie. For mange er alternativet å ta opp lån for å kjøpe og da må man se på lånebetingelsene. Billigste løsning lønner seg sjelden i lengden, det kan bli dyrt dersom man regner med faktorer som produktivitetstap. Å leie gir bedrifter mulighet til å ta større investeringer over tid. Det er et regnestykke den enkelte bedrift må ta, sier Tollnes.

Se hva du kan leie her.

Usikker på hvilken PC du skal skaffe deg? Sjekk ut disse fem anbefalte alternativene.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Utviklet av Martin Grønneberg