Her er fem anbefalte laptoper.

Velg den beste laptop-en til bedriften din. Her er fem idiotsikre alternativer i 2017

Annonsørinnhold

Alle har opplevd en treg PC og vet at dette ikke akkurat senker frustrasjonen og øker effektiviteten. Vi har derfor plukket ut fem sikre valg.

Å drive en bedrift er ingen lek. Tid og penger teller. Å investere for lite i utstyr, kan faktisk bli  et ganske dyrt tidssluk i lengden.

–Ytelse, størrelse, holdbarhet og sikkerhet er viktige egenskaper ved valg av laptop, uavhengig av bruksområde. Ytelsen må være riktig i forhold til de oppgavene som skal utføres. Jobber man eksempelvis med store regneark, bør internminnet og prosessoren tåle belastningen, sier Eirik Bersvendsen, produktsjef i Komplett Bedrift, som er en av Norges største bedrifts-utstyrs-leverandører.

Han forteller at det å bruke halve arbeidsdagen på å vente ikke er spesielt lønnsomt. Å bygge en bedrift handler i stor grad om at noen vil kjøpe produktet ditt, og da må man ofte ut og selge.

–Derfor er størrelse og vekt meget viktig. Er man ofte mye ute på farten, lønner det seg med en PC som er portabel. Vi ser at laptoper med 12,5-13,3-tommers skjerm og med lav vekt ofte blir foretrukket av de som er mye utenfor kontoret, sier Bersvendsen.

Eirik Bersvendsen er produktsjef i Komplett Bedrift,, en av Norges største IT-forhandlere. Foto: Komplett Bedrift

Holdbarhet er viktigst

Men et av de viktigste argumentene for å investere litt ekstra i en bedrifts-laptop, er holdbarhet.

–Dagens arbeidsmarked har utviklet seg til at veldig mange tar med seg PC-er både hjem og andre steder for å være tilgjengelige og jobbe litt når man har muligheten. Dette innebærer at maskinen ofte skal inn og ut av PC-vesken, at den kobles på og av eksterne skjermer og er stadig på farten, og det stiller videre høye krav til at PC-en tåler denne belastningen, forteller han.

Han mener den største fellen bedrifter går i når de skal velge PC, er at de velger den billigste modellen tilgjengelig.

–Dette er ofte en PC som er beregnet til privat bruk. Det betyr at den sjelden er holdbar nok til å tåle en travel arbeidshverdag og de påkjenningene dette innebærer. Operativsystemet er beregnet på privat bruk og mangler en del funksjonalitet. Sikkerheten er heller ikke ivaretatt på samme måte som på en normal bedrifts-PC. Disse maskinene er heller ikke beregnet på å bli brukt i 8-10 timer, 5 dager i uken. Komponentene som er brukt er ikke like stabile som det som blir brukt i en bedrifts-PC-er. Som igjen kan føre til kostbare avbrudd i arbeidet, sier produktsjefen i Komplett Bedrift.

Interessert i å leie datautstyr? Sjekk ut tilbudet her.

Dyrest er ikke nødvendigvis best

–Pris er ikke en egenskap, men en viktig faktor. Man trenger ikke en PC til 20.000, med høy ytelse, dersom man skal drive med lette programmer som Office og nettbasert jobbing. Og det er ikke slik at den dyreste PC-en er den beste. Her må man se på det totale bildet, og velge riktig PC utfra bruksområde og behov. Da ender man opp med et godt arbeidsverktøy, sier han.

I en oppstartsbedrift må du regne med å gjøre mange ulike oppgaver. Derfor kan det være lurt å gå for en litt kraftigere PC enn du i utgangspunktet hadde tenkt. Og dersom likviditeten ikke er på topp, vil det ha mange fordeler å leie fremfor å kjøpe PC-en.

–En svakere PC gjør at oppgavene tar lengre tid. Samtidig er det slik at kravene til PC-ene utvikler seg. Det som fungerer i dag vil ikke nødvendigvis fungere like bra i fremtiden. Derfor kan det være lønnsomt å gå et hakk opp, i stedet for å være akkurat innenfor, for så å måtte kjøpe en ny PC før man faktisk trenger det, sier Bersvendsen.

–Hva slags PC bør man velge?

–Igjen så kommer dette an på hva den enkelte har behov for. Standardspesifikasjonen på en bedrifts-PC idag er på 14 tommer, den har en Intel Core i5-prosessor, 8GB internminne og en SSD-disk på 256GB lagringsplass. Men man kan fint klare seg med en Intel Core i3-prosessor, 4GB internminne og en SSD-disk på 128GB. Men da skal man ikke utføre de mest krevende oppgavene og bør unngå for mye multitasking. Og et aspekt man bør tenke på er effektiviteten til den enkelte. For en oppstartsbedrift, bør man nok velge minst en i5-prosesser, og gjerne en i7-prosessor, fordi oppgavene vil variere fra tungt til lett, sier Bersvendsen

Han har valgt ut fem anbefalte PC-er for en oppstartsbedrift.

Fem idiotsikre PC-valg for en oppstartsbedrift

HP EliteBook x360 1030 G2 13.3″ Full HD

Konsumentvarianten av denne ble kåret til årets pc tidligere i år. Og er en unik PC hvor man kan brette touchskjermen 360 grader, som gjør at man kan bruke PC-en til møter og fremvisning eller et nettbrett. Den har ekstremt god batterikapasitet, som gjør at man kan jobbe hele dagen uten problemer.

I tillegg til flott design, kjapp 7. generasjons Intel-prosessor og en flott touch-skjerm, har den både USB-A og USB-C-porter.
X360 sin konsumentvariant mottar 8,5 av 10 poeng av Cnet, 4,5 av 5 fra PCMag. Det samme fra LaptopMag og PCWorld. Ifølge ekspertene kan du ikke gjøre en feil ved å velge denne maskinen.

En nyvinning denne har, er noe som HP kaller SureView, og som gjør det vanskelig å spionere på skjermen din.

Pris: Fra 14.390 NOK

Leie: Fra 464 NOK


Lenovo ThinkPad X1 Carbon 14.0″ WQHD

Ekstremt tynn og ekstremt attraktiv, samtidig som den er diskret. Denne er kalt bedriftenes flaggskip, ikke uten grunn. Thinkpad er faktisk 25 år i år, og X1 Carbon er toppmodellen. Vil du ha noe av det ypperste, er det vanskelig å komme utenom Lenovo X1 Carbon. Den er sikker, ekstremt tøff, superskarp skjerm, topp ytelse og veier kun litt over en kilo. Dette er PC-en for dem som trenger det aller, aller beste.

Les en utfyllende test fra notebookcheck.com, som gir den 90 poeng av 100.

Video: (Test fra PCMag)

Pris: Fra 19.990 NOK

Leie: Fra 645 NOK


Apple MacBook Pro 15″ Retina m/Touch Bar

Skal du ha Mac, så skal du ha Mac. Man trenger ikke å overbevise en som allerede har bestemt seg, men det er godt å få sine beslutninger bekreftet fra eksperthold. Norske Tek.no skriver følgende om maskinen:

«Maskinen har det siste året blitt både slankere og lettere, og designet og byggekvaliteten har om mulig bare blitt enda bedre. Den skarpe skjermen, som stråler med en lysstyrke på nesten 600 nits og viser flere farger enn tidligere, er nok den beste du kan oppdrive hos en bærbar.» og gir karakteren 8 av 10.

Det eneste minuset er ifølge testeren at den kun kommer med USB-C-tilkobling, som betyr at du må bruke adapter dersom du har enheter med USB 2.0 eller 3.0-overføring.

Macworld gir den 4 av 5 stjerner, det samme gjør PCMag og LaptopMag. En gang fanboy, alltid fan-boy, vil sikkert irritere de mest ihugga Apple-fansen, og det er forståelig for produktet er det knapt noe å si på.

–Nye MacBook Pro trengs nesten ingen ord, bare å se på den så er det nok. Med den nye touchbar’en har Apple tatt et nytt steg. Disse er foretrukket av kreative miljøer over hele verden. Ikke bare pga ytelsen, men også pga designet og bli-sett-med-faktoren, sier Bersvendsen i Komplett Bedrift.

Video (test fra MacWorld):

Pris: Fra 21.592 NOK

Leie: Fra 697 NOK


Microsoft Surface Pro 12.3″

Dette er 4. utgave av Surface og her har Microsoft gjort mye riktig. De eier segmentet 2-i-1-pc fullt og helt. Mange bedrifter går til innkjøp av Surface pga en ekstrem fleksibilitet, den kan brukes som et nettbrett, men er kraftig nok til å jobbe på dag etter dag. Også til tyngre oppgave. Den kan også benyttes sammen med Surface Pen, som gir enda flere muligheter.

Den mottar også toppkarakterer fra PC-anmeldere verden over. Likevel fjernet det anerkjente Consumer Reports anbefalt-stempelet til denne PC-en, fordi 25 prosent av deres brukere hadde opplevd feil.

Samtidig slår Microsoft tilbake med at 98 prosent av Surface-kjøperne er fornøyd. Og flere har også påpekt at feilene som Consumer Reports henviste til gjaldt eldre modeller som nå er fikset.

Pris: Fra 11.192 NOK

Leie: Fra 361 NOK


ASUS ChromeBook C301 13,3″ Full HD

En Chromebook er ikke en fullverdig, tradisjonell PC. Her er det operativsystemet som er det unike. Alt er skybasert, og gir en ekstrem fleksibilitet med tanke på at uansett hvor man logger på med sin Googlebruker har man alt man lagret tidligere på en annen chromebook. Du får også tilgang til innholdet ditt via en PC/Mac med Chrome-nettleseren.

Per nå er det skolemarkedet som har fått opp øynene for denne enheten, og i land som USA og Sverige er faktisk chromebook større en Windowsbaserte enheter. Og det vokser. Norge er på vei, men henger litt bak. Google har tatt grep nå for å gjøre chromebookene mer aktuelle for bedrifter med å gjøre det enklere å administrere disse.

Lisensmodellen er også meget enkel, og gunstig for de fleste bedrifter. Dette er faktisk en revolusjon innen pcmarkedet, og den pågår nå. Og vil bare bli større i framtiden.

Og når dagens skoleungdom går ut i bedrifter, hva velger de da? De velger det de brukte på skolen. Det som er ekstremt kostnadseffektivt. Og ekstremt fleksibelt.

Nemlig Chromebook.

Pris: Fra 3.116 NOK

Leie: Fra 101 NOK

Klar for å skru opp til turbogir? Det tar 15 sekunder å få en leieavtale.


Hvorfor leie i stedet for å eie?

–Å leie gir bedrifter muligheten til å velge bedre løsninger enn bare “den billigste” – som ofte kan være lite kostnadseffektiv på sikt. I tillegg er det en enkel og fleksibel løsning. Siden du får en fast, månedlig sum å forholde deg til får du et forutsigbart kostnadsbilde – noe som er viktig i den fasen disse selskapene befinner seg i, sier Asbjørn Tollnes, i Komplett Bedrift.

–Du slipper aktivering og avskriving av dyrt utstyr, også MVA kommer månedlig.

LES MER: Trenger du nytt datautstyr til bedriften? Derfor bør du vurdere å leie i stedet for å eie.

 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Utviklet av Martin Grønneberg