Lars Bakke Krogvig og Kristine Ivarsøy er data engineers i Unacast. Foto: Gorm K. Gaare.

Disse to «Data Engineers» må løse problemer ingen andre har løst før dem.

Annonsørinnhold

Skal du bruke resten av livet på å leve i midten? Eller vil du gjøre en forskjell? Unacast prøver det ingen andre har klart før. Dermed opplever de stadig å ta i bruk nye løsninger før noen andre.

– Det er fascinerende. Du er jo vant til å finne alt på Google. Men når vi er de første i verden til å ta i bruk en ny funksjonalitet, finner vi ingenting hverken der eller i forumer, sier Kristine Ivarsøy.

28-åringen har jobbet som «data engineer» i Unacast siden i oktober. Lars Bakke Krogvig har vært i selskapet ett år lenger. Men begge sier det samme:

De har lært mer i det hurtigvoksende tech-selskapet enn de gjorde på flere år i konsulentselskapene hvor de jobbet tidligere.

Nå skal de 37 ansatte i Oslo og New York bli flere. 15 nye stillinger er allerede utlyst, hvorav åtte på Oslo-kontoret, blant annet tre stillinger som «data engineer».

Må stille spørsmålene selv

Kristine Ivarsøy: Data Engineer. Siv.Ing fra Industriell Økonomi på NTNU. Erfaring innen Big Data og skyteknologier fra bank- og mediebransjen. Foto: Gorm K. Gaare.

Unacast har som mål å forstå hvordan mennesker beveger seg i den virkelige verden – når vi ikke legger igjen digitale spor på nettsider.

Det er et marked med enormt potensiale – og stor konkurranse. Når gründerselskapet i februar hentet inn 140 nye millioner, skyldes det én ting: At også store investorer har fått troen på at det norskstartede selskapet kan greie det.

For å klare noe ingen andre har klart, må de ansatte finne metodene selv.

Vi tar i bruk ny funksjonalitet uker etter at de ble lansert. Da er det heller ingen andre som vet hvordan de virker, og vi har ingen å spørre. Det eneste vi vet, er at det sannsynligvis går an å finne ut av det. Det er som å kjøre det første sporet på fjellet, sier Lars.

– Det blir mye knot og research. Og mailinglister og forumer. Og når ingen andre har stilt spørsmålene i forum, må vi selv stille dem – etter først å ha funnet ut hva vi egentlig skal spørre om, sier Kristine.

Distribuerte systemer

Team-møte i Unacast. med gründer Kjartan Slette (til venstre). Foto: Gorm K. Gaare.

Lars forklarer at en «data engineer» i Unacast lager dataarkitekturen for all informasjonen selskapet får inn.

Til det bruker de distribuerte systemer. Og utfordringen består gjerne i at arkitekturen må kunne håndtere helt enorme datamengder.

Hver dag prosesserer nemlig selskapets systemer datasesett bestående av flere milliarder lokasjonsdatapunkter.

– Ofte får enkle problemer veldig kompliserte løsninger fordi datamengdene er så store, sier han og beskriver en av de siste oppgavene de måtte løse:

Dataene fra to systemer skulle prosesseres og konsolideres til ett system hver dag. Da de testet løsningen de hadde satt opp med realistiske data, tok jobben 3,5 time og kostet 1500 dollar.

– Løsningen fungerte altså. Men vi måtte finne en måte å gjøre den mye mer effektiv. Det var ingen som visste hvordan det kunne gjøres, så vi måtte selv finne ut av «the inner workings» til verktøyene og identifisere flaskehalsene. Nå har vi barbert prosesseringskostnadene til en brøkdel, forklarer han.

Vil du jobbe med, utfordre, og lære av Kristine og Lars, så er det stillinger ledige som «data engineers » i Unacast akkurat nå.

Hjemmekos og Rubiks kube

Lars Bakke Krogvig og Kristine Ivarsøy er data engineers i Unacast. Foto: Gorm K. Gaare

Når oppgavene er vanskelige og det kan ta lang tid å løse dem, er selve arbeidsplassen viktig. Der mener de to «data engineer»-ene at de har skutt blink da de valgte Unacast.

– Jeg liker veldig godt at det ikke er noen corporate kontor-følelse her. Vi har det nesten mer hjemmekoselig her enn hjemme, sier Kristine.

– Vi går i sokkelesten, og kan gå inn på kjøkkenet og lage oss en brødskive. Det setter en stemning som er annerledes også sosialt. Når det er hjemmekoselig, blir det god stemning, beskriver hun.

Foto: Gorm K. Gaare.

– Vi blir oppfordret til å være oss selv og å være ærlige. Endelig kan jeg si akkurat hva jeg mener. Det er klima for det. Og så er det mange mennesker her som har personlighet og quirks. Det trives jeg veldig godt med, sier Lars.

Selv har han introdusert Rubiks kube til kontoret, og faktisk kjøpt inn én hver til alle kollegaene etter at hjernepusselet ble en slags greie mellom ham og Andreas (Heim, nå VP Engineering på New York-kontoret).

– Det er ikke slik at alle her løser Rubiks kube, altså. Det er bare noen høylytte personer – meg – som holder på med det, understreker han.

– Jeg har ikke gjort det her, sier Kristine.

– Jeg tror jeg har fotografisk bevis på at du holder i den, repliserer Lars.

Utviklet av Martin Grønneberg