Huddlestock-gründerne: Huddlestock-teamet: (f.v) Murshid Ali, seriegründer Øyvind Hovland, Nick Gains og Michel Van Tol. Foto: Huddlestock

Norsk fintech-startup i London: Brexit vil skape litt bølger

Hvis norske og britiske startups skulle avgjort skjebnen, ville Storbritannia fortsatt blir værende i EU. 

Det norske fintech-selskapet fra Stavanger Huddlestock, som lager en digital investeringsplattform,har blant annet kontorer på det prestisjefulle Level 39 i London, ser muligheter og ulemper ved at exit-siden vant valget 23. juni.

− Blant fintechfolka som vi har snakket med, så er stemningen ganske negativ. Folk er ikke fornøyde. Mange selskaper vil måtte tenke annerledes i tiden fremover. Vi blir regulert i Storbritannia og vil lansere der først, så overføre lisensen til Norge, deretter resten av Europa. Nå må vi kanskje tenke nytt, sier Murshid M. Ali, daglig leder for Huddlestock til Shifter.

Grunnen til dette kan bli MIFID, et direktiv som fastsetter blant annet krav til verdipapriforetak og utøvelse av deres virksomhet, og omfatter 31 medlemsland. Hvis Storbritannia skulle bryte ut av dette, betyr det at prosessen med å søke lisenser i ulike land vil bli en mye større. Ali sammenligner dette med at du må ta førerkortet på nytt for hvert EU-land i stedet for at et førerkort utstedt i ett land også gjelder for alle andre land.

− Det betyr at vi ville måtte søke Finanstilsynet i Norge om ny lisens som tar ett år å behandle. I dag tar det et par måneder. Det kan gjøre det litt knotete, men vi finner nye løsninger forteller han til Shifter.

Samtidig er det et foreløpig lyspunkt

− Hvis pundet svekkes, som det nå ser ut til å gjøre, er det veldig positivt isolert sett. De små svingningene betyr mye for oss. Hvis pundet svekkes med én krone, betyr det at våre budsjetter går opp med en halv million kroner. Det er et helt markedsbudsjett, sier Ali.

Frankfurt, det nye europeiske finanssenteret?

− Hva vil dette bety for London som finanshovedstad i EU?

− London er jo det europeiske finanssenteret, og er en finansmotor i verden, men jeg tror EU vil flytte sitt fokus til enten Frankfurt eller Brussel, sier Ali.

Han får støtte av EU-ekspert Paal Frisvold, som nå leder Geelmuyden Kieses kontor i Brüssel.

− Hvis dette går gjennom, vil vi se en flukt av finansmarkedet til Frankfurt. Du har allerede begynt å se det. Prisene er på vei opp i Frankfurt, sier han til Shifter før han må løpe til et TV-intervju.

Også toppsjefen i Deutsche Bank, John Cryan, mente i april at en «Brexit» ikke ville være gunstig for finansmarkedet i London.

− Det vil være rart å trade europeiske statsobligasjoner og utenlandsk valuta i en filial av en tysk bank som befinner seg utenfor EU. Likevel må man være tilstede der investorene er, sa han til Financial Times, og understreket at Frankfurt ville være et alternativ.

Britiske startups er bekymret for fremtiden

I en YouGov-undersøkelse gjennomført i desember 2015, svarer nesten 9 av 10 digitale entreprenører at de ønsker å forbli i EU.

London er en talentmagnet akkurat nå. La oss ikke ødelegge det. Det vil ødelegge vår selvsikkerhet. Startups og entreprenører fra andre steder i verden, ser ofte til London, fordi det er en vei inn til EU, sa Brent Hoberman, gründer av reisetjenesten lastminute.com til Forbes rett før avstemningen.

Det britiske startups frykter aller mest nå, er tilgangen til talenter og kompetanse.

Uten tilgang til Europa, vil mengden søkere synke dramatisk. Vi er et venture-støttet selskap, og det betyr at vi har blitt investert i for å skape supervekst. Men du kan ikke skape supervekst hvis det er vanskelig å ansette mennesker som kan skape denne superveksten. I tech-selskaper er mennesker den viktigste verdien, sier Damien Kimmelman, som startet «Business Intelligence»-selskapet DueDil, til Forbes.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg