Norsk-kenyansk gründersatsing: «Med en liten brøkdel av bistanden ville vi kunne skapt stor økonomisk vekst»

Publisert

Nystartede Pangea Accelerator skal hjelpe afrikanske selskaper med kompetanse og vekstkapital, og vise norske investorer og bistandsorganisasjoner mulighetene.

-- Vi fokuserer på hvordan vi skal skape nye jobber. I stedet for å gi til politikere penger, slik bistandsorganisasjoner tradisjonelt har gjort, skal vi være med på å bygge gründerøkosystemer i Afrikanske land, forteller grunnlegger og CEO Jonas Tesfu i Pangea Accelerator.

Seriegründeren, som blant annet har vært med på å starte Byspire og Style Advice, kom til Sverige fra Eritrea i ung alder. Han forteller at et av målene med akseleratoren er å vise at bistandsmidler burde brukes på en annen måte.

-- Norge og norske organisasjoner bruker enorme summer på hjelpearbeid i Afrika hvert eneste år. Vi mener at afrikanere selv sitter på de beste løsningene fordi de sitter så nærme problemene. Det er veldig mange dyktige gründere der - utfordringen er at det mangler vekstkapital og tilgang på kompetanse. Tenk om bistandsorganisasjonene kunne støttet lokale virksomheter i en kritisk vekstfase. De kan være med på å skape arbeidsplasser og nye ledere på kontinentet, sier Tesfu.

Unikt konsept

Pangea Accelerator er ingen vanlig akselerator og ifølge Tesfu er konseptet helt unikt.

-- Vi hjelper afrikanske oppstarter i en kritisk fase, vi trener opp internasjonale engleinvestorer til å investere i Afrika, og vi utvikler sammen med Pepins en blockchain-basert plattform  som skal gjøre det trygt og enkelt for internasjonale investorer å investere i Afrika.

Akseleratoren er strukturert som et milepælsbasert, tre måneders program der de starter med 40 bedrifter, som reduseres til 25 og deretter til 10. De siste 10 vil få investeringer på opptil 50 000 dollar hver. Pengene kommer fra norske og norsk-afrikanske investorer.

-- Mens akseleratorprogrammet går i Nairobi vil investorene få kursing i Oslo. Der de vil få innsikt i ulike aspekter ved det afrikanske gründermiljøet. Disse investorene vil få en mentorrolle i selskapene de investerer i, forteller Tesfu

-- Pengene kommer trolig godt med, men er det ikke en risiko for disse selskapene å få inn en mentor som sitter i Norge og som kanskje ikke forstår deres situasjon og behov godt nok?

-- Vi vurderer både selskapene og investorene kontinuerlig for å finne de som passer best sammen. Vi har 70 mentorer registrerte og mange av disse er kenyanske. Dette er første året vi kjører dette programmet så det er en læringsprosess. Vi vil evaluere disse aspektene ved akseleratoren etter at programmet er ferdig, svarer Tesfu.

Fredsprisvinner på lansering

Pangea samarbeider med det inkubatoren @iLabAfrika ved det prestisjefulle universitetet Strathmore i Nairobi. Da Pangea ble lansert i Kenya i starten av mars var det en seremoni ved universitetet, hvor ingen ringere enn Nobels fredsprisvinner Muhammad Yunus møtte opp.

-- Det var utrolig kult at han kom på åpningen. I sin tale sa han blant annet at Pangea er en inspirasjon for Afrika og resten av verden. Det er veldig gøy å få slik anerkjennelse fra en som han, sier Tesfu.

Akseleratoren har nå vart i rundt en måned og Tesfu forteller at tilbakemeldingene har vært svært positive.

-- En av våre investorer, Christian Wiig, kom nettopp hjem fra en tur i Nairobi hvor han har holdt undervisning og veiledning under programmet. Oppstartene har verdsatt dette, og de anser dette som en god mulighet til å vokse raskere, med ny og bredere innsikt.

Hva tenker gründerne om at det kommer en internasjonal akselerator til landet for å hjelpe dem?

-- Det at vi både har lokal og internasjonal kompetanse til rådighet er veldig bra. Det betyr at vi ikke kommer inn og forteller hva selskapene skal gjøre, kun fra vårt perspektiv. Samtidig gir det selskapene innsikt i hvordan forretningslivet er i andre deler av verden. Det har gründerne så langt gitt oss veldig gode tilbakemeldinger på, svarer Tesfu.

Nå håper Tesfu at de klarer å overtale Norad og andre som fordeler bistandsmidler om å satse på Pangea.

-- Med en liten brøkdel av disse midlene ville vi kunne skapt stor økonomisk vekst i Afrika, sier han.