Martin Mignot, partner i Index Ventures sammen med KRY-sjefen Johannes Schildt og Taavet Hinrikus, medgründer i TransferWise om #NotOptional under Slush i Helsinki. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Norske startups strømmer til det globale oppropet #NotOptional

Publisert Sist oppdatert

«Det blir ikke lett, men vi tar utfordringen», skriver topplederne bak den nye kampanjen om opsjonsskatt. Nå kaster norske startups seg på. 

En no-brainer, en vinn-vinn-situasjon. Slik omtales kjernen i kampanjen som har vokst fra 30 til over 500 signaturer på én uke: Kampen om talentene, kampen om en fornuftig opsjonsbeskatning blant de ansatte i en startup - som nå starter for alvor, ifølge Martin Mignot, partner i Londonbaserte Index Ventures.

– Europa har talentene, men startups klarer fortsatt ikke å tiltrekke seg dem, sa han i en diskusjon om temaet under årets Slush-konferanse sammen med den svenske KRY-sjefen Johannes Schildt og Taavet Hinrikus, medgründer i TransferWise - også den første ansatte i Skype.

Som et forklarende bakteppe på kampanjen, trakk Mignot frem fjorårets rapport som blant annet peker på at Silicon Valley-selskaper systematisk bruker medeierskap for å tiltrekke og beholde de beste hodene. I Europa blir det imidlertid tildelt mye mer tilfeldig og på mye lavere nivåer.

En gjennomsnittlig «tech-medarbeider» i USA eier i snitt mer enn dobbelt så mye av selskapet enn sine europeiske kolleger: 20 mot 10 prosent, og slike goder er gjerne forbeholdt dem i høye lederstillinger.

– Det er den største flaskehalsen til vekst i startups, slo Mignot fast.

Målet nå er å gjøre et felles løft for å få opsjonsskatt på agendaen - med drahjelp fra toppledere, gründere og investorerer fra hele kontinentets kriker og kroker. Brevet er adressert europeiske beslutningstakerne og allerede datert 7. januar 2019.

Les også: «I 2018 bør man kunne kreve at Finansdepartementet har nok kunnskap om hva som driver økonomien fremover»

«Ulykkelig og inkonsekvent»

Ifølge Index Ventures' nye rapport vil nemlig europeiske startups ha et behov for å gjøre flere enn 100.000 ansettelser i løpet av de neste tolv månedene. Det haster, ifølge det åpne brevet.

«Uten forsinkelse ber vi lovgivere om å løse de ulykkelige, inkonsekvente og ofte straffende reglene som styrer ansattes eierskap», står det videre skrevet i brevet som kan leses i sin helhet på notoptional.eu.

VC-firmaet lister opp en rekke prinsipper som bør «harmonisere på tvers av Europa», og peker blant annet på eksisterende modell i Storbritannia som en rettesnor - for å unngå ytterligere fragmentering og kompleksitet.

– Hvis du slår sammen alle startups i Europa har du en ekstremt slagkraftig gruppe mennesker som skal drive teknologisk utvinning og være med å skape millioner av arbeidsplasser for neste generasjon, sier Heidi Frost Eriksen, CEO i Technebies.

Heidi Frost Eriksen, CEO i Technebies. Foto: Vilde Mebust Erichsen

Hun er blant de mange i det norske startupmiljøet som nå har gitt sin signatur.

Les også: Skuffede tech-topper: «Et hvileskjær av et budsjett for norske startups»

Spenner ben

– Jeg har signert #NotOptional fordi vi trenger å få politikerne på banen, både i Norge i Europa, for å få på plass gode ordninger som gjør det mulig å tilby ansatte eierskap i bedriften uten at man skal skattes ihjel. Her har politikerne en jobb å gjøre, sier hun - og fortsetter:

– Det koker på den europeiske startup-scenen, og det er ikke lenger slik at det er en forutsetning å være i Silicon Valley for å lykkes med å bygge globale tech-selskaper. Det er vanskelig å bygge et selskap fra scratch, og for å lykkes er man avhengig av å kunne tiltrekke seg fantastisk flinke folk som deler selskapets visjon og som er motivert for å være med å trekke lasset sammen, sier Frost Eriksen.

Hun mener europeiske startups stiller med en hemsko i kampen om til tiltrekke seg kompetanse globalt.

– Dagens ordninger er alt for dårlige, og det er viktig at dette er et felles initiativ, for å kunne gi ansatte eierandeler er på ingen måter bare et norsk problem. Startups på tvers av land i Europa hindres av skatteregler som sikkert passer fint for etablerte konsern med sikre inntektstrømmer og kjente brand, men som spenner ben for små selskap i startfasen, sier Frost Eriksen.

Tiltak som gir effekt

Og det er ikke bare startups som slutter opp om dette initiativet, ifølge Frost Eriksen.

– Det er også investorene, akseleratorene, og hele økosystemet rundt. For norske startups burde det være ekstra viktig å få på plass gode støtteordninger, sier hun videre - og kaller Norge «en lillebror å regne på alle mulige måter» - sammenlignet med de andre nordiske landene.

– Vi har en lang vei å gå, og for å lykkes trenger vi at politikerne ikke stiller seg på sidelinjen og ser på, men heller får på plass faktiske tiltak som gir effekt. Startups trenger all den hjelpen vi kan få, slik at vi har en reell mulighet til å være med å konkurrere om de smarteste hodene i verden, og personlig håper jeg mange norske startups blir med på å signere på dette, sier hun.

Les også: Ny rapport: De politiske grepene som vil hjelpe norske startups å vokse, og nå er regjeringen på gli