Den amerikanske drømmen kan gå via Toronto, mener Innovasjon Norges gründersjef. FOTO: Michael Gil/Flickr

Norske startups, reis til Toronto, ikke Silicon Valley. *40 prosent billigere. *Grunderskolen tilbyr Toronto som destinasjon. *Byen fylles opp av amerikanske investorer på jakt etter investeringsobjekter.

Publisert Sist oppdatert

Mange norske gründere drømmer om Amerika og Silicon Valley. Det er imidlertid flere grunner til at de bør vurdere Toronto istedet. 

Den ferske gründersjefen i Innovasjon Norge, Pål T. Næss, har nettopp avsluttet et engasjement som sjef for Innovasjon Norges Canada-kontor i Toronto.

– Jeg ble positivt overrasket over startupmiljøet i Canada og hvilket uforløst potensial som lå der for norske oppstartselskaper. Vi følte vi hadde en jobb å gjøre med å gjøre Canada kjent for norske startups, sier Næss til Shifter.

Pål T. Næss er fersk gründersjef i Innovasjon Norge. Han mener flere norske startups bør vurdere Toronto for å bygge bedriften sin. Bildet er fra Startup Extreme-konferansen i juni 2016, hvor Næss blir annonsert som ny gründersjef. FOTO: Per-Ivar Nikolaisen

40 prosent billigere

Ifølge Næss, har Canada et marked på 35 millioner mennesker som er veldig konsentrert rundt byene. Vesentlig mer enn det norske 5-millioners-markedet.

–Kostnadsbildet er også helt annerledes. Det er 40% billigere å bo i Toronto sammenlignet med Silicon Valley. I tillegg er Canada et land som er på amerikanske investorers radar, sier Næss, som mener at en «drøm om Amerika» bør gå via Canada.

– I området rundt Toronto er over halve befolkningen på seks millioner født utenfor Canadas grenser. Canada har lange tradisjoner for å ta godt vare på og integrere utlendinger, og det er enkelt å være norsk der. NAFTA-avtalen sikrer selskaper fra Canada full tilgang til USA og Mexico i tillegg til det kanadiske markedet på 35 millioner.  Canada er det landet som tiltrekker seg mest investorkapital fra USA, sier Pål T. Næss.

Han forteller at det blant annet er lettere og tar kortere tid å få godkjent medisinsk utstyr i Canada sammenlignet med USA, og at overgangen videre til USA blir enklere hvis du har en kanadisk godkjenning.

–Kanadiere og nordmenn ligner på hverandre, og forretningsmiljøet er relativt likt. Jeg vil si det er et snillere miljø i forhold til USA, men samtidig noe å bryne seg på, forteller Næss-

Norske gründerstudenter tilbys Toronto-plassering

Nylig deltok 90 ungdommer på EMAX' gründercamp på Lillehammer. Der konkurrerte de i "gründerskap" og hvor hovedpremien var en tur til tech-scenen i Toronto.

Gründerskolen i Norge tilbyr nå Toronto som destinasjon for 2017-kullet. Gjennom skolen kan man blant annet få et 10 ukers opphold i en kanadisk startup.

–Med ny liberal regjering i Canada er entreprenørskap i vinden som aldri før. Landet har store ambisjoner om å være foregangsland når det gjelder fornybar energi og i tillegg blomstrer det av teknologioppstarter, spesielt i Toronto, skriver Gründerskolen på sine nettsider.

Ifølge universitetsprogrammet, regnes Toronto som en utfordrer til steder som Silicon Valley og New York fordi prisnivået er lavere og forholdene mindre. Dette kombinert med mangfoldet man har i Toronto gjør at spennende oppstartsbedrifter som søker globale muligheter kommer hit, står det på nettsidene.

Mye til felles med Norge, men likevel noen skritt foran

Geir Engdahl, gründer av Snapsale, som Schibsted har kjøpt seg inn i, har jobbet i Google i Canada i tre år. Han mener det er likheter mellom Norge og Canada

Geir Engdahl i Snapsale har erfaring fra det kanadiske tech-miljøet som ansatt i Google Canada. Foto: Privat

–Startup-scenen i Toronto har en del til felles med Norge, i og med at den ofte havner i skyggen av sin nabo i sør. Det er også likheter mellom Canada og Norge som store oljenasjoner, noe som ikke har vært så lukrativt den siste tiden. Siden den kanadiske dollaren (CAD) har gått ned mot amerikanske dollaren (USD) de siste par årene, har også flere amerikanske investorer kastet seg inn i startupscenen der, forteller Engdahl.

Han peker på MaRS og DMZ som viktige co-working/inkubatorer i Toronto.

–Det finnes også en veldig bra tech-scene rundt universitetet i Waterloo, rett utenfor Toronto. Det er mindre kapital, men masse talent, både ex-RIM (Blackberry) og folk rett fra universitetet, som ofte omtales som Canadas MIT. Kik (chat app) er et godt eksempel på et produkt som har kommet fra det miljøet, sier Engdahl

Techcrunch hadde i juni en artikkel om hvorfor Toronto lå an til å bli den neste store produsenten av tech-startups.

Artikkelforfatter og VC Josh Guttman skriver at det er flere grunner til at Toronto kan bli den neste store startup-byen. Han peker blant annet på den store tilgangen til talent, et støttende offentlig apparat, en rekke allerede suksessfulle startups, et voksende VC-miljø og en flerkulturell og heterogen befolkning.