Rekordhøyt beløp til innovasjonsprosjekter i næringslivet

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har satt av et rekordhøyt beløp på 1,25 milliarder kroner til ordningen om innovasjonsprosjekt i næringslivet (IP-N), skriver Forskringsrådet i en pressemelding.

– Regjeringen vil at næringslivet skal forske mer både for å omstille seg til å bli grønnere, og for å finne nye næringer vi skal leve av i fremtiden. Vi vil at nye arbeidsplasser først og fremst skal komme i private bedrifter. Forskning blir et virkemiddel for å få det til, uttaler næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i meldingen.

Møreforskning har i snart 20 år kartlagt graden av måloppnåelse for innovasjonsprosjekt i næringslivet. Evalueringens viktigste funn er at ordningen fungerer etter hensikten og at prosjektene gir gevinster både for bedriften som har prosjektet, og for samfunnet. Ordningen gjør at flere prosjekter blir satt i gang og gjennomført enn om bedriftene ikke hadde fått prosjektstøtten.

Bedriftene svarte at hele 88 prosent av IP-N prosjektene har høyere ambisjonsnivå enn andre FoU-initiativ i bransjen. Bedriftenes tilbakemeldinger er tydelig på at prosjektene har vært viktige for kompetanseutvikling, samarbeidsrelasjoner og nettverksbygging. Flertallet av avsluttede prosjekter har hatt stor betydning for bedriftens utvikling.

Tilgjengelige midler til ordningen er 1,25 milliarder kroner. Det er søkt om til sammen 2,8 milliarder kroner. Mange søkere vil dermed få avslag. Følg med 12. desember.

redaksjonen@shifter.no