Teknologi fortsatt på topp i Oljefondet

Publisert Sist oppdatert

Blant de ti største aksjepostene i oljefondets portefølje er fem globale teknologigiganter.

Microsoft har overtatt som største aksjepost i Statens Pensjonsfond Utland, bedre kjent som Oljefondet, etter Apple. Det viser rapporten for andre kvartal.

Samme rapport viser at teknologibedrifter utgjør 13,5 prosent av fondet, og er samlet den andre største bransjen som fondet har interesser i, bak finans.

Avkastningen på teknologipostene endte på 3,3 prosent i andre kvartal.

Ny rekord

Oljefondet var verdt 9.162 milliarder norske kroner ved utgangen av andre kvartal. Avkastningen ble på 256 milliarder norske kroner, en økning på 3 prosent.

– Det er første gang oljefondet er på over ni tusen milliarder kroner, sier nestleder Trond Grande i oljefondet.

Avkastningen på aksjeinvesteringene var på 3 prosent, investeringene i eiendom ga en avkastning på 0,8 prosent og avkastningen på obligasjoner endte på 3,1 prosent. Oljefondets samlede avkastning ble 0,2 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen.

Uro

– Uro knyttet til global handel og økonomisk vekst dempet aksjeavkastningen i begynnelsen av kvartalet, mens utsikter til en mer ekspansiv pengepolitikk i utviklede markeder bidro til oppgangen mot slutten av kvartalet, sier nestlederen.

Oljefondets renteinvesteringer, eller investeringer i obligasjoner, ga en positiv avkastning i andre kvartal. Grande forklarer at dette skyldes fallende renter.

– Vi har nå over 600 milliarder kroner i rentepapirer med negativ rente. Det utgjør en firedel av vår renteportefølje og er på linje med markedene, sier han.

Nye kroner

I andre kvartal ble oljefondet tilført 6 milliarder kroner fra Finansdepartementet, og dette er ferske oljekroner. Kursen på kronen har styrket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av andre kvartal. Derfor er fondets verdi redusert med 38 milliarder kroner.

Statens Pensjonsfond utlandet investerer og forvalter inntektene Norge har fra olje og gass i Nordsjøen.

Det meste av fondet er investert i aksjer i forskjellige selskaper verden over. En annen del er investert i obligasjoner, som er lån til forskjellige stater og institusjoner, og den siste delen er investert i eiendommer.

Redaksjonen / NTB