NTB har laget robot.

NTBs valgrobot i startgropa

NTBs nye valgrobot skal bidra til flere og raskere resultatoppdateringer gjennom valgkvelden.

Ved stortingsvalget 2017 skrives det et stykke pressehistorie. For første gang skal en robotjournalist omarbeide løpende innrapporterte tall til ferdige nyhetsmeldinger om statusen i hvert enkelt fylke.

– Roboten bidrar til at vi frigjør ressurser til å produsere kvalitetsjournalistikk. Jeg ser ikke for meg at roboten vil bli i stand til å intervjue mennesker. Det skjer i hvert fall ikke i min tid, sier NTBs administrerende direktør og sjefredaktør Mads Yngve Storvik.

Skal innom journalist

Valgroboten skal i løpet av valgkvelden og natten fortløpende produsere korte statusoppdateringer fra hvert enkelt fylke. Sakene vil bli vinklet på største parti, største endring eller endring i mandatfordeling. Og når riktige data blir matet inn, er også resultatet garantert feilfritt.
I motsetning til fotballroboten, som siden mai i fjor har publisert korte referater direkte i NTBs nyhetstjeneste, vil valgsakene fra roboten gå veien om en rutinert journalist.

– I et valg må du se ting i sammenheng og sette tingene inn i det store bildet. Derfor har vi lagt inn et mellomledd, sier Storvik.

Saker med dybde

NTBs nyhetsutvikler Magnus Aabech har vært ansvarlig for å utvikle valgroboten.

– En ting er at vi kan produsere mange flere resultatsaker fra hvert enkelt fylke, raskere og helt feilfritt, med færre ressurser enn ved tidligere valg. Men samtidig skal vi som før skrive saker rundt valget med dybde, innsikt og poenger som bare en levende journalist kan få til, understreker han.

Aabech forteller at journalister og utviklere har samarbeidet om prosjektet.

– Det har vært både morsomt og lærerikt. Journalistene har lært seg å kode. Prosjektet bidrar dermed også til intern kompetanseheving, sier han.

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer i Shifter

Ledige stillinger

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg