Ny rapport bestilt av SV vil at sjåfører fra Uber skal ha drosjeløyve. Men professor mener det kan være et ønske om å hindre utviklingen

Den ampre diskusjonen om delingsøkonomien fortsetter. Det siste nå er en rapport fra Sosialistisk Venstreparti.
I et innlegg i Shifter tidligere denne uka skrev Pirate Bay-gründeren Peter Sunde at «delingsøkonomien er ekstremkapitalisme i fåreklær». 
Utvalget i SV er ikke like sterke i ordbruken, men krever endringer. Rapporten blir omtalt i TU.no, og tar blant annet til orde for at sjåførene fra Uber må ha taxiløyve. Dette kan bidra til å holde antall drosjebiler av alle slag nede, slik at det blir mulig å leve av å kjøre. Utvalget vil ikke forby noen av de nye deleøkonomitjenestene, ettersom de representerer teknologiske muligheter som de vil at folk skal utforske og bruke kreativiteten på, skriver TU.
Rapporten omhandler imidlertid hvordan flere av de nye selskapene er etablert i såkalte «skatteparadiser». Konklusjonen er at inntektene fra det norske markedet må beskattes. Den sier også at det må bli fortgang med OECDs arbeid mot skatteparadiser.
– Etablerte norske konkurrenter, som drosjeselskaper, bilutleiefirma og hoteller må betale sin skatt. Det skaper en skeiv konkurranse, sier Braadland til TU.
SV selv kaller rapporten et politisk «nybrottsarbeid». TU har imidlertid også intervjuet NHH-professor Tor W. Andreassen som mener vitner om manglende forståelse eller er et ønske om å hindre utviklingen.

 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer i Shifter

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg