Stefan Astroza, analysesjef i Cicero Consulting og tidligere Sbanken-profil Christoffer Hernæs ble begge overrasket over at DNB legger bud på Sbanken

Analysesjef: «Om DNB bare sluker Sbanken, vil det føre til kundeflukt»

Spesielt én utfordrerbank kan gni seg i hendene hvis DNB lykkes i forsøket på å kjøpe Sbanken, mener Stefan Astroza, analysesjef i Cicero Consulting.

Publisert Sist oppdatert

At det ble DNB som legger inn et bud på 11,1 milliarder kroner for Sbanken kom overraskende på både Stefan Astroza og Christoffer Hernæs, henholdsvis analysesjef i Cicero Consulting og tidligere digitaliseringsdirektør i Sbanken.

– At banken skulle selges har jo ligget i kortene helt siden Altor kom inn i 2016. Det var kun et spørsmål om når, hvem og til hvilken pris. Men at det var DNB som endte opp med å legge inn bud, var en overraskelse for meg, sier Hernæs.

Stefan Astroza er enig i at DNBs bud er overraskende, selv om Sbanken vært den åpenbare neste oppkjøpskandidaten i det norske bankmarkedet, etter at Nordea snappet opp Gjensidige Bank.

Han tror ikke det har vært så aktuelt med utenlandske kjøpere i denne omgang, men heller andre norske banker. Han peker blant annet på at det har vært spekulert i at Storebrand og Sbanken ville vært en god kombinasjon.

Flere ting som gir mening

Selv om DNBs bud kom overraskende, mener Astroza at det finnes flere elementer som gir mening i budet.

– Ser du på DNBs strategi på konsernnivå, er sparing et av slagene som må vinnes. Sbanken er ikke Nordnet, men det har klart å bygge seg en posisjon innen fondssparing, så det finnes mer enn boliglån og tradisjonell bank som spiller inn, sier han.

Tror ikke alle er glade over budet

– Hva vil et slikt oppkjøp bety for det norske bankmarkedet?

– Det avhenger litt av hvordan det vil bli gjennomført. Om Sbanken slukes av det store DNB, forsvinner alt det Sbanken markedsføres som ut mot kundene. Da vil det bli veldig interessant å følge med på hva Sbankens lojale kunder gjennom 20 år gjør.

– Den kunden som giftet seg med Skandiabanken tidlig på 2000-tallet vil se med nye øyne på denne konstellasjon. Som jeg tror vil føre til en kundeflukt.

På den andre siden mener Astroza at oppfatningen om DNB som dårlig og Sbanken som bra, er ganske utdatert.

DNB i dag er vesentlig annerledes enn DNB i 2000, påpeker han.

– Så dette kan faktisk være bra for de mindre utfordrerbankene?

– Den jeg tror sitter og gnir seg i hendene nå, er Sparebanken Vest, og særlig med tanke på Bulder Bank.

Tregere for det disruptive

Bruno Pešec har blant annet jobbet som innovasjonsrådgiver for DNB, og er nå PhD-kandidat i organisasjonsendring og «corporate innovation» ved NTNU. Han mener det foreslåtte oppkjøpet er i tråd med strategien og posisjoneringen til storbanken.

– DNB har allerede gjort betydelige investeringer i digitalisering av både produkt og drift. Norske kunder kan nok dra fordel av dette oppkjøpet, men jeg mener at det vil bli avgjort av hvor godt de to kulturene fungerer sammen, sier han.

Selv om de to bankene er ansett som innovative hver for seg, er de organisert veldig ulikt, påpeker han.

– Inkludert friheten ansatte har til å prøve nye ting. DNB er hele tiden under lupen, noe som betyr at de må ta noen skritt ekstra før de prøver ut virkelig radikale og disruptive ideer, sier Pešec.

Tror kjøpet blir godkjent

At et oppkjøp vil bli stoppet av Konkurransetilsynet, noe blant andre interesseorganisasjonen Huseierne har foreslått, tror verken Astroza eller Hernæs.

– Det er fort gjort å tenke at det er problematisk at markedslederen skal jafse i seg kundefavoritten. Men DNB har tapt markedsandeler det siste tiåret, og kjøpet øker DNBs markedsandel i boliglånsmarkedet med kun 3 prosentpoeng, sier Astroza.

Også Hernæs har vanskelig for å se at en marginal økning i markedsandel på boliglån vil by på noen formelle hinder hos Konkurransetilsynet.

Heller ikke det faktum at en sammenslåing vil gi DNB 450.000 nye kunder.

– Det er for all del en økning, men det er en viss overlapp i kundemassen og neppe nok til å stoppe en sammenslåing, sier Hernæs, som ellers var mer enn fornøyd med morgenens beskjed.

– Da jeg forlot Sbanken valgte jeg å beholde aksjene, så jeg er nok ganske «biased» når nyheten kom nå på morgenen. Men på den kursen som er foreslått, må jeg si meg veldig enig med majoritetseierne som har akseptert, sier Hernæs og legger til:

– Jeg kjøpte meg en brus på vei hjem fra leveringen i barnehagen for å feire en transaksjon jeg håpet skulle komme.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer