Wa.works-gründer Stine Andreassen mener Innovasjon Norges oppstartslån bidrar til å skape et hull i vekstfasen til norske startups.

Nå kommer statens millionregning til 42 startups: Gründer advarer mot Innovasjon Norges oppstartslån

Innovasjon Norges oppstartslån skaper nok et hull i vekstfasen, mener Wa.works-gründer Stine Andreassen. Selskapet er i sterk vekst og har penger på bok, men vil ikke betale nå.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er spent på om flere er misfornøyde, sier Stine Andreassen om Innovasjon Norges oppstartslån, låneordningen for selskaper yngre enn fem år, lansert i 2017.

– Jeg anbefaler i hvert fall ikke ordningen til andre, sier Wa.works-gründeren.

Bergensselskapet står bak en rekrutteringsplattform for teknisk kompetanse og var nummer to rekken av norske selskaper som fikk tildelt lånet på maksimalt 1,5 millioner kroner for fire år siden. Lånet er rentefritt i to år og avdragsfritt i fire år.

Deretter skal lånet tilbakebetales i sin helhet, heter det i lånebetingelsene.

I år forfaller 42 lån, opplyser Innovasjon Norge til Shifter, og Wa.works' lån står blant disse. Selskapet har ifølge Andreassen nok penger på bok til å betale, men fordi de ikke vil «kvele likviditet og videre vekst», er lånet nå refinansiert i DNB.

Gründeren understreker at de kunne, men ikke ville betale tilbake lånet i sin helhet.

Ett år etter pandemiens inntog, opplevde Wa.works' en eksplosiv økning i interessen for utviklere, og selskapet slo hele fjoråret på to måneder. De passerte i mars 3,8 millioner kroner i omsetning siden nyttår. Til sammenligning var inntektene i hele 2020 på 3,7 millioner kroner, og én million mindre året før.

– Det ville fjernet all likviditet og handlingskraft i selskapet hvis vi skulle ha betalt Innovasjon Norge 1,5 millioner kroner på dagen nå, sier Andreassen.

Tok kontakt

Hun reagerer på at selskaper som nå er i en åpenbar vekstfase ikke kan bli sendt videre til andre ordninger etter fire år, for eksempel ved å omgjøre oppstartslånet til et innovasjonslån. Avdragstiden på Innovasjonslån er normalt inntil 15 år.

Da hun tok kontakt med Innovasjon Norge i håp om å forhandle på millionregningen, fikk gründeren beskjed om det eneste alternativet som var å nedbetale lånet over to nye år, men at alle kausjonister i så fall måtte inn på nytt.

I Wa.works' tilfelle var dette selskapets tidligfase-investorer, som etter lånets krav til sikkerhet hadde stilt med en personlig kausjon på 20 prosent.

– Da tok vi bare opp telefonen med en gang og ringte DNB. De så at vi hadde hatt inntekter fra dag én og hvilket potensial vi hadde for mer, så de ville jo gjerne ha lånet vårt. Her fikk vi fjernet lånets kausjonister også, sier gründeren og legger til:

– Det er jo dumt at DNB må lage en løsning for Innovasjon Norges pilotprosjekter.

«Positive tilbakemeldinger»

Geir Ove Hansen i Finansieringsdivisjonen i Innovasjon Norge bekrefter at de kan tilby selskapet kortvarig kreditt og under visse forutsetninger forlengelse av lånet med nedbetaling over to år.

Hansen mener Innovasjon Norge får mange positive tilbakemeldinger på tilbudet, men at planen er å evaluere ordningen grundig etter hvert som de første lånene nå forfaller i 2021.

Av de 42 lånene med forfall i løpet av 2021, er 24 lån allerede tilbakebetalt, forteller han. Syv er innfridd i henhold til betalingsplan, og 17 lån er innfridd før fristen.

– Erfaringene så langt viser at de fleste selskaper har anvendt lånene godt og generert positiv utvikling og resultater som gjør det mulig å innfri eller refinansiere lånene, sier Hansen.

– Samtidig er lånene gitt selskaper i en tidlig fase preget av høy risiko, og det er således naturlig at betalingsevnen vil variere, legger han til.

– Står fritt til å velge

På spørsmål om ikke åpenbare vekstselskaper kan få omgjort sitt oppstartslån til andre låneordninger, svarer Hansen at ordningen er standardisert og at selskapene har inngått en bindende låneavtale som forfaller fire år frem i tid.

– Betingelsene er gode, med fire års avdragsfrihet og med to års rentefritak. Dette gir betydelig likviditet til selskapene i deres satsninger i en tidlig fase, sier han.

Han viser også til at det ikke kreves sikkerhet ut over en kausjon på 20 prosent av lånebeløpet, og at lånet gis i en fase hvor de færreste ville fått tilsvarende finansiering i kommersiell bank.

– Gjennom lånefinansiering kan det ytes betydelig større bidrag fra det offentlige enn hva som ville vært mulig gjennom tilskudd. Selskapene står fritt til å velge hvorvidt de ønsker å ta opp lånet eller søke tilskudd, sier han.

Hull i vekstfasen

Andreassen mener oppstartslån er et negativt bidrag til finansieringsgapet fra oppstart- til vekstselskap. Et hull i vekstfasen.

– Selskapene har kanskje kommet til det punktet hvor de har begynt å tjene penger, men her blir de strippet for all kraft når dette lånet skal forfalle, sier hun.

Andreassen legger til:

– Innovasjon Norge vil at nye investorer skal ta hele regningen i en emisjon, men jeg hadde mistet all forhandlingskraft om jeg hadde sagt at 1,5 millioner kroner av den friske kapitalen skal gå rett ut igjen, sier hun.

– Jeg har aldri møtt en investor som har lyst til å betale for gammel moro.

– Dere gikk jo med på betingelsene da lånet ble tatt opp. Er det ikke bare rett og rimelig å forholde seg til dem?

– Jo, og det har vi gjort, og lånet i seg selv er et bra tilbud som har hjulpet oss med vekst. Poenget mitt er at Innovasjon Norge introduserte et pilotprosjekt med en hypotese om fremtiden, men har verken høstet erfaringer fra virkeligheten eller gjort justeringer underveis, sier Andreassen.

Hun gjentar at selskapet er i en god posisjon og kunne gå til banken, men at det ikke nødvendigvis er en tilgjengelig løsning for majoriteten av lånetakerne.

– Timingen kan være svært kritisk for mange scaleups, sier hun.