Internasjonale investorer

Tiger Global kollapser, men denne venture-sjefen tror strategien er kommet for å bli

VC'enes investeringer blir avkledd. Dan Ouchterlony har mindre tro på Softbank enn Tiger Global Management. – Det regner helt klart mindre internasjonale penger over markedet nå, sier han.

Dan Ouchterlony er EVP Financial Services and Ventures i Schibsted Ventures.
Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • De største aktørene innen venture capital har ikke vist dårligere resultater siden dotcom-boblen sprakk.
  • Både Tiger Global og Softbank har gjort store investeringer i Norge de siste årene, fremover blir det trolig færre.
  • Dan Ouchterlony avskriver Softbank, og avventer med dommen over Tiger Global som fortsatt har mye tørt krutt igjen.
  • Modellen med å hive penger på det meste som rører seg og se hva som blir igjen og vokser, er kommet for å bli, tror han.
  • Rådet til gründere i dårlig vær: Bruk pengene smart nå.

En av de viktigste indeksene som måler resultatene til venture-investorenes porteføljer (Refinitivs venture capital index), falt med 24,2 prosent i april og er ned 45,8 prosent så langt i år - den dårligste utviklingen siden dotcom-boblen sprakk.

Nå snakkes det om en nedadgående spiral for venture-investeringer i kjølvannet kollapsen. Gründer og investor Abraham Thomas pekte på mekanismene i en mye omtalt bloggpost i februar. Når ting går bra, strømmer pengene inn, da går ting enda bedre og enda mer penger strømmer. Resultatet er ofte at priser og verdsettelser går en del høyere enn normalt.

Problemene oppstår først når ting ikke går bra lenger. Systemet er nå blitt avhengig av en konstant strøm av nye penger for å opprettholde seg selv, men disse pengene er blitt nervøse. Nå det så rakner, er det som om tannhjulene går andre veien. Fallende verdier gir fallende avkastning og mindre penger inn, som gir enda lavere verdier.

Spørsmålet er hvilke konsekvenser det får for VC-bransjen og oppstartselskaper i Norge?

Tiger på jakt

En av verdens største VC- og teknologi-investorer, Tiger Global, har en avkastning på nesten minus 50 prosent så langt i år. Nedgangen har nærmest visket ut det store gevinstene fra årene før.

Tiger Global Management er delt inn i flere fond som investerer bredt, men fremfor alt i børsnoterte teknologiselskaper. Totalt har de ti fondene hentet 45 milliarder dollar siden 2011.

De siste årene har Tigers PE-arm trådt inn på VC-bransjens jaktmarker og begynt å kjøpe seg inn i unoterte selskaper. Verktøyet for å gjøre dette har blitt beskrevet som en mitraljøse - Tiger har spredt enormt med kuler utover i håp om at minst en vil treffe en fremtidig enhjørning.

I løpet av 2021 lukket Tiger godt over en finansieringsrunde per dag. Ifølge Crunchbase sitter Tiger Global Management med over 1000 investeringer per mai 2022. Den siste ble gjort sist fredag da kinesiske Sensors Data hentet 200 millioner dollar.

Det er blitt beskrevet som en form for indeksering av oppstartsselskaper slik et indeksfond gjør med børsnoterte selskaper.

Vi ser at det er flere runder som avbrytes midt i, og mange gründere opplever at det som skulle være en langsiktig investor, ikke er det likevel.

Dan Ouchterlony

For gründere har det frem til nylig vært en bonus. Man har kunnet hente penger raskt, enkelt - og ofte nokså rimelig i form av lave krav til kontroll.

Snudde opp ned på bransjen

Metodikken og det høye transaksjonsvolumet kom som et sjokk på flere av de andre VC-investorene i 2020 og 2021. Mens de andre tok seg tid til å bli godt kjent med selskapet, teknologien, konkurrentene og teamet og gjorde sin due diligence, hadde Tiger allerede fyrt av og løpt videre til det neste byttet. Det er bare ett år siden, men man snakket faktisk om «the bull market of the century».

Samtidig fikk nykommerens aggressive stil en betydelig effekt på markedet for startups. Tiger gikk inn med store summer og bidro til å løfte verdsettelsene opp i stratosfæren.

I Norge gikk de inn i Portal Ones 800-millioners runde sammen med Justin Bieber-manager Scooter Braun.

Men nå når fondet blør, har det skapt bekymring for en nedadgående spiral hvor lavere avkastning vil gi mindre ny kapital til VC-fondene som igjen får mindre å drysse over gründere.

Fortsatt blant de mest aktive og går inn enda tidligere

Dan Ouchterlony er EVP Financial Services and Ventures i Schibsted Ventures og har fulgt Tiger Globals bevegelser nøye.

– Det er en ganske spektakulær nedgang for Tiger Globals noterte portefølje, sier han.

– Samtidig er aktiviteten fortsatt høy innen venture. Totalmarkedet for venture er ned målt mot første kvartal i fjor, også i Norden, men Tiger er fortsatt blant de mest aktive.

Faktisk er det tegn til at Tigers VC-investeringer nå går inn enda tidligere i selskapenes livssyklus. Ouchterlony minner om at Tiger hentet inn 12-13 milliarder dollar til sitt PE/venture-fond helt på starten av 2022, og trolig sitter på mye tørt krutt fortsatt.

Vil trolig holde på strategien

Med tech-fallet på børsene, er det mange oppkjøpsfond som nå sitter og følger nøye med. Allerede har enkelte SaaS-selskaper blitt tatt av børs i USA, og Elon Musk løfter for tiden Twitter av børs for 44 milliarder dollar.

– Er det grunn til at tro at også Tiger vil kunne gå inn i en slik rolle fremover?

– Tigers fond er crossover. De kan gjøre oppkjøp, men innen private equity-fondet satser de nok mer på venture, sier Ouchterlony. – Jeg tror de kommer til å holde på strategien sin, selv om de nok blir strengere med hvilke selskaper de går inn i.

Folk ble «sjokkad» over hvor hardt de spilte

Dan Ouchterlony

Han tror Tigers modell, som har blitt kopiert av en rekke mindre VCer også, er kommet for å bli.

– Vi er ved et vippepunkt. Tiger har vist at de holder på strategien ut april, vi får se hva de gjør videre, men jeg tror nok de fortsetter. Samtidig er Tiger bare en av mange. De andre som har forsøkt seg med metodikken, har ikke gjort det med samme evner og presisjonsnivå som Tiger. Og det er gjerne disse som ikke svarer lenger når gründere tar kontakt.

Softbank kan ikke sammenlignes med noen

Softbank er den andre virkelig store investoren som har kommet fra utsiden og gått hardt inn i det norske startup-miljøet de siste årene. Med tunge investeringer i Oda, Gelato, Autostore og Kahoot har Stoftbank bidratt til å sette Norge på kartet over europeiske enhjørninger.

Men verdifall i flere av Softbanks største investeringer har fått ryktene til å gå om nedsalg i startups. Nylig ble det klart at Softbank selger unna mesteparten av beholdningen i hedgefondet SB Northstar. Det er her eierandelen i Kahoot ligger, men denne skal foreløpig være spart mot kuttene.

Ouchterlony mener Softbank er et spesialtilfelle som ikke kan sammenlignes med noen.

– Masayoshi Son og Softbank kom seg opp og ble en aktør i markedet på egen hånd. Så fikk de inn enormt med kapital fra blant annet Saudi-Arabias versjon av Oljefondet, og da gikk de hardt inn i markedet.

Hvis Tigers metode kan sammenlignes med en mitraljøse, mener Ouchterlony Softbank bruker kanon - store investeringer i det som tilfeldigvis står rett foran dem. Vision Fund 1 var på 100 milliarder dollar da det ble etablert i 2017. Men med Vision Fund 2 ble det vanskeligere å få med seg andre. Mai 2021 kunngjorde Masayoshi Son at Softbank var eneste investor i fondet med 30 milliarder dollar. Det var langt unna planen om over 100 milliarder dollar, men fortsatt nesten tre ganger mer enn det Tiger Globals siste PE-fond har til å kjøpe startups for.

– Folk ble «sjokkad» over hvor hardt de spilte, sier Dan Ouchterlony.

Denne modellen har han mindre tro på at vil bli stående igjen når støvet har lagt seg.

– Mitt syn er at de nok har overinvestert og at det kan bli tøft fremover når alt skal følges opp. Jeg er ikke sikker på at de vil klare det, og resten av markedet kommer til å bli påvirket av det som skjer, sier han.

Børsfallet smitter over til selv de ferskeste startupene

Selv ser Ouchterlony mørke skyer i markedet nå.

– Det er dårlig vær nå, og mange investorer sier stopp. Vi ser at det er flere runder som avbrytes midt i, og mange gründere opplever at det som skulle være en langsiktig investor, ikke er det likevel.

Schibsted Ventures liker å minne startupmiljøet på at de er en langsiktig investor som ikke nødvendigvis drar i nødbremsen når det stormer.

– Vi holder aktiviteten høy og tar samtidig hånd om vår flokk, sier Ouchterlony. – Men vi merker at vi står mer alene nå. Det er helt klart mindre internasjonale penger som regner over markedet.

Han peker på at verdifallet på børsene raskt smittet over til pre-IPO-selskapene. Mens de aller tidligste selskapene fortsatt er lite påvirket.

– Det betyr ikke så mye når det uansett er 20 år til exit, men stemningsskifte kommer til disse også. Det er alt i gang, sier han.

Vær smart med pengene

– Hva anbefaler dere gründere om å gjøre i denne situasjonen?

– Vi har ikke sendt ut noen noen generell melding om at det er på tide å skalke lukene, slik VC-fondet Sequoia gjorde under både dotcom- og finanskrisen, for å si det sånn. Og det kommer vi heller ikke til å gjøre, sier han. – Men vi har tatt det opp på tomannshånd med selskapene, og jeg mener det er uansvarlig å ikke være påpasselig og smart med kapitalen sin nå, for det blir vanskeligere å hente penger i en periode.

Ouchterlony ser for seg at kvalitetsselskapene fortsatt vil være ettertraktet, mens det er særlig selskapene som har mindre vekst og resultater å vise til som vil merke kapitaltørken mest.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*