(Fra venstre) Maja Adriaensen, Knut Wien, Henriette Holmen, Thomas Berglund. Foto: Lucas Weldeghebriel

Oslo House of Innovation fylles opp av gründere og investorer.

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Publisert 5. desember 2016

Du har hørt om Mesh og du har hørt om StartupLab. I fremtiden vil du høre mer om OHOI.

Angel Challenge-gründer Thomas Berglund, har sammen med medgründerne Knut Wien og Maja Adriaensen tatt over en bygård mitt i Oslo sentrum, som er forvandlet fra tomme rom til et yrende gründer- og investorfellesskap.

For det er nettopp det de ville gjøre. Skape en plass der investorer og gründere jobbet side om side.

Vil bli best i landet

Målet er å bli Norges beste co-working-plass for investorer og deres porteføljeselskap. Allerede har to selskaper blitt etablert i bygget, og skal vi tro Berglund vil flere følge på i tiden fremover.

–Vi er ikke en konkurrent til StartupLab, men heller en samarbeidspartner. Mens StartupLab henter inn gründere i veldig tidlig fase, skal vi være stedet der investorer hjelper til med å «syndikere» (hente inn flere investorer) en investering så selskapene kan vokse videre, sier han til Shifter.

Han mener at kompetanse og coaching er noe mange startups trenger, og at det ennå ikke er så sterk kultur for at engleinvestorer jobber tett med sine investeringsobjekter.

–Det er et fellesskap blant investorene, og vi hjelper hverandres startups, selv om vi ikke skulle ha investeringer i dem. Vi prøver å bygge en «pay it forward»-kultur. En dag kan jeg hjelpe noen, og en annen dag vet jeg at jeg vil få hjelp dersom jeg trenger det, sier han.

OHOI AS, som driver huset, eies av henholdsvis Startup Norway (70 prosent) og Kjeller Innovasjon (30 prosent).  Bak Startup Norway står Knut Wien, Maja Adriaensen og Thomas Berglund. Selskapet deres eier også «Angel Challenge» og «Startup Extreme».

I dag er det 29 medlemmer i huset, 17 investorer og totalt 96 mennesker.

OHOI Moments

Berglund snakker om at de ønsker å skape såkalte «OHOI Moments».

–Hva er det?

–Jo, når vi eksempelvis klarer å skape selskaper i huset som Swishlist og FintechNEO. Når investorer som Hein Espen Hattestad, tidligere toppsjef i MTG, coacher Matkanalen, uten å ha en eierandel i selskapet. Eller investor Øyvind Grøndalen som har hjulpet VIO med å strukturere og hente inn penger i deres siste runde, det er en «OHIO moment», sier han.

Han mener flere investorer må by på seg selv i tillegg til pengene de investerer.

–Det er ikke nok å bare gi penger til folk, såfremt du ikke har veldig mye penger. Hvis ikke bør investorer bidra med nettverket sitt, i form av potensielle kunder eller annen kompetanse som kan hjelpe selskapet videre, eller bidra med sin egen kompetanse som gjør reisen til startupen enklere og raskere, sier han.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned vår seneste podcast med Otovo-gründer Andreas Thorsheim.

I podcasten er han blant annet innom hvordan han fant teamet sitt, hvorfor solceller er undervurdert i Norge og hvorfor kraftmarkedet er utsatt for disrupsjon.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster eller hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.

Bransje: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.