Gründer og daglig leder av Piql, Rune Bjerkestrand, vil sende vinnerne av en kulturarv-konkurranse til Svalbard. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen / Piql

Piql sender kulturarv-vinnerne til et hvelv på Svalbard

Publisert Sist oppdatert

– I en verden som er svært avansert innen teknologi og innovasjon, vil autentisk historie fortsatt være høyt verdsatt, sier Piql-gründer Rune Bjerkestrand. 

Piql vil la folk nominere kulturelt viktige gjenstander som de mener bør bevares for ettertiden -- og digitalisere ti vinnerobjekter på filmrull, før de sendes til Svalbard. Dette i anledning av "European Year of Cultural Heritage". Piql har derfor lansert en konkurranse der vinnerne vil overleve oss alle - i et arkiv på Svalbard.

Helt konkret handler konkurransen om hvilken kulturell gjenstand som skal lagres digitalt i 500 år - og alle som vil, kan bidra med forslag via Piqls nettsider.

-- Vi vil være sikre på at fremtidige generasjoner har tilgang på sin egen historie. I en verden som er svært avansert innen teknologi og innovasjon, vil historie -- autentisk historie -- fortsatt være høyt verdsatt, sier Rune Bjerkestrand i en pressemelding.

Og med bare to uker igjen av nominasjonsprosessen, er det heller ikke så lang tid før det blir kjent hva som kan bevares med Piqls teknologi.

Piql sitt hvelv på Svalbard, der kulturarv fra hele verden lagres for ettertiden.

-- Verdens grønneste lagringsteknologi

Piql, som jobber med å digitalisere kulturarv på filmruller, har et eget hvelv i Arctic World Archive. De foreslår de ti mest populære kandidatene, vinner en tur til nettopp Svalbard for å sette filmrullene på en hylle i hvelvet. Her skal de lagres i 500 år, fordi en filmrull fra Piql kan "leve" videre i flere århundrer etter at den ble laget.

Blant andre objekter Piql har bevart for ettertiden - på filmruller under bakken på Svalbard - finner man manuskripter fra det vatikanske bibliotek og Edvard Munch sitt mest berømte maleri, Skrik.

Et eksempel på en filmrull fra Piql. Komprimerte (men svært høyoppløselige) bilder, dokumenter, musikk- og lydopptak bevares som lesbare filer på knappe to kvadratcentimeter hver. Filmbåndene er spesiallaget for å sikre lang levetid. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Den arktiske permafrosten er perfekt for langtidslagring av fotosensitivt materiale, slik som piqlFilm. Vi kan bokstavelig talt sette piqlFilm på hyllen og la den stå der i hundrevis av år, uten behov for elektrisitet eller annen menneskelig håndtering. Dette gjør piqlFilm til verdens grønneste lagringsteknologi, sier Bjerkestrand.

Foreviges på filmrull

At arkivet har funnet sin plass på nettopp Svalbard handler om at dette er å regne som et av de mest utilgjengelige stedene i verden, og dermed også er godt beskyttet mot eventuelle kriger og naturkatastrofer.

Da Shifter besøkte Piqls lokaler i Drammen tidligere i år, viste Rune Bjerkestrand frem den første utgaven av PiqlReader -- maskinen som leser filmrullene. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

-- Heritage for the Future-prosjektet er en måte å markere "European Year of Cultural Heritage". Kulturarv er viktig for alle, og vi ønsket å gi folk en sjanse til å velge hvilke objekter de verdsatte og ønsket at skulle leve videre i fremtiden også. Vi har allerede mange berømte gjenstander, digitalt bevart for fremtiden, og vi så dette som en mulighet til å bevare andre viktige objekter, sier Bjerkestrand i pressemeldingen.

De ti kandidatene som kåres trenger ikke å være objekter fra gammel kulturarv -- Piql åpner også for at tidstypiske gjenstander fra vår egen tid kan bevares på filmruller. Innen vinnerne kan kåres, vil de ulike eierne av objektene konsulteres, slik at de er klar over -- og kan avslå eller godta -- tilbudet om å foreviges på filmrull.