Finansminister Siv Jensen svarer ikke på hva Regjeringen vil gjøre med opsjonsbeskatning åtte måneder etter at de kunngjorde at de ville se på det. FOTO Rune Kongsro

Shifter spør om opsjonsbeskatning. Statssekretær: Kommer tilbake til det i Statsbudsjettet 2017

Opsjonsskatt vil bli behandlet i Statsbusjettet 2017.

I Regjeringens gründerplan som ble presentert i oktober i 2015, ble det blant annet nevnt at Regjeringen ville «Vurdere ulike virkemidler for å styrke incentivene til ansattes medeierskap, deriblant aksjer og opsjoner til ansatte.»

I dag, over åtte måneder senere, ønsker Shifter å vite hva Regjeringen har vurdert og hvilken konklusjon de eventuelt har landet på.

Det viser seg imidlertid å være vanskelig for politisk ledelse i Finansdepartementet å svare på hva de har gjort de siste åtte månedene. Vanligvis klarer politisk ledelse i departementer å svare i løpet av timer, noen ganger i løpet av en dag. Etter to arbeidsdager får Shifter svar på spørsmålene.

Her er spørsmålene vi sendte finansminister Siv Jensen.

Med bakgrunn i Regjeringens gründerplan:

  1. Hvilke alternativer er vurdert og hvor langt er dere kommet i dette arbeidet?
  2. Er det sannsynlig at det vil skje endringer i opsjonsbeskatning for ansatte i oppstartselskaper?
  3. På hvilket tidspunkt kan dette tidligst skje?
  4. Hvis man ikke vil gjøre endringer i dagens system, hva er begrunnelsen for det?

Kl 1747 tirsdag kveld kommer følgende svar på epost fra Finansdepartementet.

− Regjeringen er opptatt av det private norske eierskapet og ansattes medeierskap. Jeg er glad for at også et flertall på Stortinget er opptatt av disse spørsmålene. Regjeringen vil komme tilbake med ytterligere tiltak i budsjettet for 2017, i tråd med bestillingen fra et flertall på Stortinget ved behandlingen av skattereformen, skriver statssekretær Tore Vamraak i en epost til Shifter tirsdag kveld.

Etterlyser handling

Lørdag gikk Fredrik Syversen i IKT-Norge ut i en kommentar og etterlyste handling fra Regjeringen.

«I oktober i fjor lovet næringsminister Monica Mæland “å se på opsjonsbeskatningen” i Norge. Vi som jobber med politikere vet at “å se på” ofte ikke betyr annet enn å utsette et brysomt spørsmål. Men det er faktisk et spørsmål vi igjen må stille og fortsette å mase på. Dette er viktigere enn noensinne å få en løsning på.»skrev han.

Etter å ha lest innlegget til Fredrik Syversen i IKT Norge om opsjonsbeskatning klarte ikke Johan Brand i Kahoot å holde seg taus lenger.

− Skal vi skape generasjoner med erfarne gründere og tidligfase-investorer som skaper arbeidsplasser og økonomiske lokomotiver må vi legge til rette for det. Gründere og tidlig ansatte må behandles som investorer i egen bedrift og arbeidsplass, skrev Brand på Facebook, og siktet til dagens ugunstige opsjonsbeskatning for oppstartselskaper.

Brand vil at opsjoner må beskattes slik man gjør det i USA.

− Slik det er nå, blir norske gründere motivert til å selge sine selskaper tidlig mens de fremdeles har balanse mellom kapital og eierskap, hevder Brand.

Problemet er at ansatte med opsjoner blir «presset» til å utløse opsjonene tidlig for å stoppe inntektsskatt på verdiøkningen. Ved å utløse opsjonene tidlig er ikke aksjene nødvendigvis likvide ennå heller, påpekte Brand.

Også Anne H. Worsøe, porteføljesjef i Bakken og Bæck, og tidligere Innovasjon Norges sjef i Silicon Valley ønsker å få svar på dette spørsmålet fra Siv Jensen:

«Hva skal til for at vi får en mer gründervennlig opsjonsbeskatning i Norge?»

Oppdatering :

Opprinnelig tittel på denne saken var: Shifter spør om opsjonsbeskatning. Siv Jensen svarer ikke. Vi har valgt å endre tittel etter at det nå har kommet et svar. 

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg